Marcel Andriessen

Marcel studeerde klassiek slagwerk tussen 1984 en 1993 aan het Hilversums conservatorium bij Victor Oskam en Nick Woud.
Tijdens zijn opleiding verdiepte hij zich in hedendaagse muziek en muziektheater.

Vanaf 1990 kreeg de studie meer vorm in de praktijk. 
Marcel werd gevraagd voor de Europese tournee van ‘Antigone’ een muziektheater stuk voor 8 zangers, 2 slagwerkers en electronica van de Vlaamse componist Luc Brewaeys.
Deze tournee was tevens het startpunt van Slagwerkduo Konink&Andriessen, het duo waarmee Marcel debuteerde op concert podia in binnen en buitenland. Konink&Andriessen specialiseerden zich in nieuw repertoire en gaf opdrachten aan componisten zoals Luc Brewaeys, Philippe Boesmans en Frank Nuyts (Bel) en David Dramm, Jan Bus en Harry de Wit (NL).
De CD ‘Notes ’94’ geeft een mooi overzicht van het werk van dit duo.

Sinds 1993 is Marcel werkzaam in hedendaagse kamermuziek en (dans)theater.
Als free lance slagwerker speelde hij in zeer uiteenlopende gezelschappen op podia over bijna de hele wereld.
Tijdens het werk bij verschillende theater of dans gezelschappen werd hij meermaals uitgedaagd, naast het spelen van slagwerk, ook een rol te spelen als performer. Grote uitdagingen wat dit betreft waren er in voorstellingen van Dogtroep en Jan Fabre/Troubleyn.

Tussen 1998 en 2012 was Marcel vast lid van Slagwerk Den Haag. In projecten van deze groep werden de grenzen van het reguliere slagwerk veelvuldig uitgerekt en de spelers gedwongen zich te verdiepen in de esthetiek van de componist. Dit uitte zich in een zoektocht naar nieuwe klanken waarbij het instrument en de manier van spelen vaak nog moest worden uitgevonden Slagwerk spelen veranderde in ‘genereren van geluid’ op welke manier dan ook. 

Naast het werk bij de Academy of Music and Performing Arts in Tilburg werkt Marcel Andriessen momenteel als freelance slagwerker bij o.a. Slagwerk Den Haag, Champ d’Action (B) en de Eef van Breen Group.
Sfeerafbeelding Fontys