Ernestine Stoop

Ernestine Stoop, geboren in Utrecht, begon haar harpstudie op elf-jarige leeftijd bij Titia Tieman-v.d. Laars. In 1980 behaalde zij haar solo-diploma bij Edward Witsenburg aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Daarna studeerde zij bij de legendarische franse harpist Pierre Jamet in Parijs, de autoriteit op het gebied van de werken van Claude Debussy. Bij de eerste vertolking van de composities voor harp werkte hij nauw samen met de componist zelf.
Ernestine Stoop studeerde verder kamermuziek bij Sandor Vegh in Salzburg.
Zij maakt deel uit van het Nieuw Ensemble, Asko|Schönberg en het Atlas Ensemble.
Solistisch trad zij o.a. op met dirigenten als Hans Vonk, Ernest Bour, Ed Spanjaard, Ton Koopman, Reinbert de Leeuw, Jean-Jacques Kantorow, David Porcelijn, Rogier van Otterloo en James Last.
Thans is zij verbonden als hoofdvakdocent aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
Ze gaf concerten met beroemde popartiesten (o.a. Toots Tielemans en Mathilde Santing), speelde in tv-, toneel- en filmmuziekprodukties (o.a. met de Malinese Kora-speler Toumani Diabate) en kameropera's. Ook werkte zij intensief samen met componisten als Mauricio Kagel, Isang Yun, Elliott Carter, Theo Loevendie, Louis Andriessen, Guus Janssen, Pierre Boulez, Franco Donatoni en György Ligeti.
In 1995 en 2001 was zij initiator van de zeer succesvolle 3e en 5e Europees Harp Symposia te Amsterdam, tijdens welke zij o.a. de wereldpremière van ‘Concerto for Harp and Lyric Soprano’ van Guo Wenjing en ‘Tapdance’ van Guus Janssen bracht.
In maart 1997 maakte zij met het Nieuw Ensemble een tournee door China; de eerste maal dat een hedendaags (niet-chinees) muziekensemble daar kon spelen.
In 2008 was zij artistiek directeur van het 10e World Harp Congress, dat plaats vond in Amsterdam. Sinds 2014 is zij ‘Officer’ van The World Harp Congress Board of Directors (Corporate)
In 2012 verscheen haar cd ‘Miroirs’ met muziek van Ravel, Debussy en Fauré. Waaronder de cyclus ‘Miroirs’ van M. Ravel in een bewerking voor 2 harpen

Sfeerafbeelding Fontys