Jolente De Maeyer

Jolente De Maeyer kreeg op haar vierde haar eerste vioolles. Toen ze 14 jaar oud was, werd Jolente uitgenodigd door Yehudi Menuhin om haar muzikale studies voort te zetten aan de Yehudi Menuhin School in Londen. Ze vervolgde haar studies bij Natasja Boyarsky aan het Royal College of Music in Londen, Stephan Picard aan de Hochschule für Musik Hanns Eisler in Berlijn en Augustin Dumay aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth in België. Op 6-jarige leeftijd nam Jolente deel aan diverse nationale en internationale wedstrijden. Dat jaar werd ze de jongste laureaat ooit op de Jong Tenuto Competition en ontving ze ook de Eerste Prijzen op de Charles de Bériot Competition Brussel. Later werd Jolente prijswinnaar in verschillende internationale competities zoals Cardona International Competition in Portugal, International Violin Competition Liana Issakadze in Rusland (2004) en de Benjamin Britten International Violin Competition in Londen (2005). In 2009 werd ze ook halffinalist in de Koningin Elisabethwedstrijd.

Jolente trad op als solist bij het Brussels Philharmonic, het Symfonieorkest Vlaanderen, het Orchestre Royal de Chambre de Wallonnie, het Orchestre Philharmonique Royal de Liège, Het Kamerorkest Brugge, Nuove Musiche, het Norfolk Symfonie Orkest, het St-Petersburg State Academic Capella Chamber Orchestra en het St-Petersburg State Academic Capella Symphony Orchestra. Dirigenten met wie Jolente onder meer werkte zijn Philippe Herreweghe, Patrick Davin, Etienne Siebens, Pascale Rophé, Silveer Van den Broeck, Dirk Brossé, James Stobart, Michel Tilkin, Stefaan Fraas, Alexander Tsjernushenko en Rudolf Werthen. In 2013 debuteerde Jolente in Amerika (Texas) met het Waco Symfonie Orkest en Stephen Heyde, waar ze vioolconcerto Tsjaikovski speelde. Daarna volgde een concerttournee met Nikolaas Kende in Texas.

In België treedt Jolente regelmatig op in zalen als Bozar, Flagey, de Elisabethzaal, de Singel en de Roma en nam ze deel aan festivals als het Festival van Vlaanderen, Festival de Montpellier en Menton. Daarnaast trad ze op in landen als Rusland, Frankrijk, Italië, Portugal, Kroatië, Nederland, Spanje, maar ook in de Londense Wigmore Hall, Royal Albert Hall en op het Gstaad Menuhin Festival in Zwitserland.

Sinds 2003 vormt Jolente een duo met pianist Nikolaas Kende. Samen vormden zij in 2007 het Rubensemble. Jolente nam in 2010 het 6de Vioolconcerto van Henri Vieuxtemps op met het Filharmonisch Orkest van Luik met Patrick Davin. Deze opname kreeg in 2011 de René Snepvangersprijs van de Belgische Muziekpers. In 2013 nam Jolente het 2e Vioolconcerto van Sint Saëns op met het Filharmonisch Orkest van Luik met Christian Arming.

Sinds 2018 is Jolente hoofdvakdocente viool aan de Academy of Music and Performing Arts in Tilburg.

Sfeerafbeelding Fontys