Lei Wang

Lei, afkomstig uit Hangzhou, China studeerde af aan het Conservatorium van Shanghai voordat ze naar Europa trok. In 2004 voltooide ze haar studies aan het Koninklijk Conservatorium Brussel bij Katalin Sebestyen en Zygmunt Kowalski met grootste onderscheiding en in 2007 verwierf ze onder leiding van de vermaarde violiste Mihaela Martin het “Konzertexamen” diploma aan de Musikhochschule te Keulen. Ze vervolmaakte zich dan nog bij Salvatore Accardo en Boris Belkin.

Lei Wang staat bekend om haar pragmatische en analytische aanpak van haar studenten, op muzikaal, maar zeker ook op technisch vlak om op die manier een solide basis te vormen voor een veelzijdige carrière. Dankzij haar jarenlange ervaring als concertmeester (naast haar talrijke activiteiten als soliste en kamermuzikante) weet zij als geen ander wat er verwacht wordt van een moderne (orkest)muzikant(e) en slaagt ze er altijd in om bij elke leerling het onderste uit de kan te halen (onder haar leerlingen zijn er professionele orkestmuzikanten, solisten en professoren aan conservatoria). Lei is docent viool in de Master of Music aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Verder is zij al een tiental jaar docente viool aan het Lemmensinstituut in Leuven en sinds 2015 ook docente orkestacademie aan het Maastrichts conservatorium.

Ze heeft deelgenomen aan talrijke masterclasses van o.a. Zakhar Bron, Ana Chumachenko, Gil Shaham, Alberto Lysy, Masuko Ushida, Marco Rizzi en Vladimir Spivakov. Haar nog jonge carrière heeft haar al over de hele wereld gebracht, met muziekfestivals in o.a. Zwitserland (Verbier Academy, Menuhin Academy in Blonay, Internationale Meisterkurse für Musik in Zürich) en Japan (Pacific Music Festival).

In oktober 2002 heeft zij de 29ste editie van de Prijs ‘Henri Vieuxtemps’ in Verviers gewonnen. In 2005 won zij eveneens twee speciale prijzen in de internationale “Rodolfo Lipizer” wedstrijd in Gorizia, Italië. Zij treedt ook regelmatig op als solist en in kamermuziekverband in Europa en China. 

Na negen jaar plaatsvervangend concertmeester in het Brussels Philharmonic, is Lei nu eerste concertmeester in de Philharmonie Zuidnederland en ook gastconcertmeester in vele orkesten in België en Nederland. 

Lei speelt op een Ferdinando Gagliano, gebouwd in Napels rond 1770.

Sfeerafbeelding Fontys