Sprint naar content

Veelgestelde vragen Applied Science

Dat kan. Sinds september 2019 zitten wij aan de Rondom 1 in Eindhoven. Op de campus van de TU/e, de Technische Universiteit Eindhoven. Tijdens de opening van ons gebouw hebben we een filmpje gemaakt, dit geeft je al een goed beeld van ons gebouw!

Ons gebouw staat dus op de campus van de TU/e, de Technische Universiteit Eindhoven. Dat is fijn voor de samenwerking (studenten werken bijvoorbeeld al samen aan projecten), maar het is ook een hele mooie en gezellige campus waar studenten uit de hele wereld aan het werk zijn. Een fijne plek om te studeren!

In het gebouw zitten de volgende opleidingen: 

  • Applied Science
  • Technische Natuurkunde
  • Werktuigbouwkunde
  • Automotive
  • Elektrotechniek
  • Mechatronica
  • Technische Bedrijfskunde
  • Bedrijfsmanagement MKB
  • Toegepaste Wiskunde

We vinden het fijn dat deze opleidingen bij elkaar zitten, omdat er veel samenwerking is. Studenten uit verschillende opleidingen werken samen aan projecten en ook docenten werken samen.

Misschien fijn om te weten dat het gebouw zo is ingedeeld dat elke opleiding wel een eigen verdieping of gedeelte van een verdieping heeft. Hier vind je dan bijvoorbeeld het studieplein van die opleiding, eventueel praktijklokalen of labs en de Servicedesk. Dus alhoewel we met veel opleidingen in 1 gebouw zitten, er is zeker ook de mogelijkheid om je even terug te trekken of je medestudenten te treffen op het studieplein. 

Dat is een goede vraag. Kijk eens naar de onderstaande vragen:

  • Vind ik scheikunde en biologie leuk?
  • Wil ik graag hard werken?
  • Ben ik actief?
  • Vind ik het leuk niet alleen theoretisch, maar ook veel praktisch aan het werk te gaan?
  • Vind ik het leuk om in een technologische omgeving te studeren?
  • Wil ik na mijn studie graag meewerken aan nieuwe ontwikkelingen in de maatschappij die helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen?
  • Wil ik graag met anderen samenwerken, maar kan ik ook best goed alleen werken?

Als je op een aantal van deze vragen “ja” kunt zeggen, zou ik me zeker eens verder verdiepen in Applied Science.

Wiskunde speelt een belangrijke rol in de opleiding. Maar op een andere manier dan je gewend bent. Je bent vooral bezig met de toepassing van de wiskunde.  Hoe helpt wiskunde je om je eigen praktijkresultaten te verwerken en analyseren en zo vraagstukken van bedrijven te helpen oplossen?
Wiskunde A is voldoende, maar wiskunde B is een pre, zeker als je na het eerste jaar de chemisch technologische richting op wilt gaan.
Je bent toelaatbaar met een N&G en een N&T profiel. Het kan zijn dus kan het zijn dat je als 1e jaars student bij ons al sinds havo 3 geen biologie (NT’ers) of natuurkunde (NG’ers) meer gehad hebt. Daarom doen wij aan het begin van de opleiding een deel van de bovenbouw vo-stof nog eens over doen zodat iedereen kan aansluiten en alles kan volgen zodra we met echt nieuwe stof gaan beginnen.

Je krijgt bij de start van je opleiding een SLB’er, een studieloopbaanbegeleider. Deze helpt en begeleidt je. Samen met je SLB’er kijk je naar jouw studievoorgang, je leert om te plannen, om in projecten te werken, maar we kijken ook samen met je waar je interesses liggen voor je verdere opleiding. Waar ben je goed in? Wat vind je leuk? Waar wil je zelf graag mee verder? Ook ouderejaarsstudenten helpen je met huiswerkbegeleiding en bijlessen. Zij kunnen natuurlijk ook hun ervaringen met je delen. 

Dat betekent niet dat we je alles uit handen nemen. Je moet hard werken, maar we begeleiden je goed.

Zeker! De opleidingen Applied Science en Technische Natuurkunde hebben een hele actieve studievereniging: Planck. Daar komen studenten samen, niet alleen voor gezellige dingen als feesten, maar ook om elkaar te helpen, om sociale contacten te bevorderen en er met elkaar voor te zorgen dat je studietijd een prima tijd is!

Wil je meer weten over Planck? Kijk dan op www.svplanck.com.

Practica spelen een belangrijke rol in een hbo-opleiding. Dat wat je in de theorie hebt geleerd, ga je direct toepassen in de praktijk. Daarom heeft Applied Science ook heel moderne laboratoria waar je veel aan het werk bent. De laboratoria zijn uitgerust met de nieuwste apparatuur. Je moet je voorstellen dat je ongeveer 40% van je tijd bezig bent met praktisch werk. 

In de practica ga je bijvoorbeeld aan de slag met de synthese van stoffen en de analyse daarvan bij chemie, en het kweken en determineren van bacteriën. Het zijn maar 2 voorbeelden, maar dan krijg je misschien een idee. 

Tijdens de opleiding werk je veel aan projecten, vaak in kleine groepen. Die projecten bestaan uit opdrachten, soms van de opleiding, soms van bedrijven, die je met elkaar uit moet voeren. In een project leer je werken met anderen, luisteren naar andere meningen, gebruikmaken van elkaars kennis en talenten en je leert werken naar een resultaat. Dat vereist planning! Ook dat leer je in een project. Bovendien leer je in een project ook je eigen kwaliteiten (beter) kennen.

Uiteraard laten we je aan het projectwerk wennen en begeleiden we je bij het werken aan projecten.

We vinden het belangrijk dat je als team leert samenwerken in projecten omdat dat straks, als je aan het werk bent, ook van je wordt gevraagd.

We zijn een kleine opleiding, Applied Science heeft zo’n 900 studenten. Dat heeft als voordeel dat de opleiding persoonlijk is: je kent elkaar, zowel studenten als docenten en je loopt makkelijk bij elkaar binnen als je een vraag hebt. Dat kan ook altijd: de deuren staan open.

Dat is een lastige vraag, omdat dat heel persoonlijk is. Het is in ieder geval een opleiding waar je je schouders onder moet zetten. We begeleiden je heel goed, maar je moet er natuurlijk ook zelf voor werken. Onze ervaring leert dat studenten die vanaf het begin hard werken, lessen bijwonen en zorgen dat ze hun opdrachten en projecten tijdig in orde hebben, een goede kans maken op succes. 

Want daar gaan we natuurlijk voor. 

Als je graag met technologie aan de slag wilt, maar je weet nog niet wat je moet kiezen, dan kun je vanaf september 2020 starten met een eerste jaar (Propedeuse) waarin je kunt ontdekken welke technologische Fontys opleiding het beste bij je past. We noemen die propedeuse Techstart. In Techstart maak je kennis met 8 opleidingen en kom je uiteindelijk tot de opleiding van je keuze.

In Techstart werk je toe naar de opleiding van jouw keuze. 

Je krijgt een duidelijk beeld van je mogelijkheden, je talenten en je interesses, zodat je een voor jou goede keuze kunt maken voor de opleiding die het beste bij je past. Binnen Techstart zorg je dat je voldoet aan alle eisen die nodig zijn om in het tweede jaar van de opleiding van je keuze in te kunnen stromen

De volgende opleidingen doen aan Techstart mee:

  • Applied Science
  • Technische Natuurkunde
  • Werktuigbouwkunde
  • Automotive
  • Elektrotechniek
  • Mechatronica
  • Technische Bedrijfskunde
  • Bedrijfsmanagement MKB

Wil je hierover meer weten? Kijk dan op www.fontys.nl/techstart.