Associate degree Commerciële Economie

 • 2 jaar
 • Nederlands
 • Associate degree
 • Voltijd
Locaties: Eindhoven

Heb jij een commerciële instelling, ben je creatief én nieuwsgierig? Wil je in 2 jaar tijd een praktijkgericht hbo-diploma halen waarmee je aan de slag kunt in de online marketing, eventmarketing of sales? Dan is de Associate degree Commerciële Economie écht iets voor jou.

Over de opleiding

De Associate Degree Commerciële Economie-opleiding is een 2-jarige hbo-opleiding die je opleidt tot niveau 5. Tijdens de opleiding wordt er intensief samengewerkt met het regionale bedrijfsleven en werk je samen met anderen aan het succes van een bedrijf.

Waarom de AD Commerciële Economie?

 • Een bevlogen en betrokken docententeam
 • Praktijkgerichte opleiding met intensieve begeleiding
 • Lage drempel om contact op te nemen met docenten
 • De Ad-opleiding vindt zijn oorsprong in de vraag van bedrijven die gevestigd zijn in de Brainportregio Eindhoven

 

Wat ga je leren?

Tijdens deze studie leer je businessplannen te schrijven en commerciële adviezen te formuleren. Je leert een onderbouwd advies te geven over een marketing-, sales- of communicatievraagstuk.

 • Goede mix tussen les, projectwerk en zelfstudie
 • Vaardigheden: communiceren, werken in teamverband, interviewen, vergaderen, presenteren en analyseren
 • Vakken: marketing, bedrijfseconomie, e-marketing, Engels, recht, consumentengedrag, sales, business management, marketingcommunicatie, eventmarketing en sales
 
afspelen

Shannon Poppeliers

"De lesstof is uitdagend en laat je zien hoe het er in de praktijk aan toe gaat.”

 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Niet erg, als er maar afwisseling in zit. En dat zit wel goed bij de AD Commerciële Economie-opleiding. Het ene moment formuleer je een commercieel advies voor een bedrijf, het andere moment volg je een interessant college of voer je zelfstandig marktonderzoek uit.

 
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij met ec of m&o of be + wiA of wiB
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij met ec of m&o of be
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding. Check wel of jouw mbo-opleiding voldoende aansluit. Twijfel je, neem dan contact met ons op.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Kom gerust eens bij onze opleiding kijken voordat je een studiekeuze maakt. We ontmoeten je graag op een open dag of kom een dag meelopen of proefstuderen."

 

Opbouw

Semester 1
Tijdens het eerste semester ‘De Ondernemende Manager’ ga je alles wat je tijdens de eerste weken in de lessen hebt geleerd toepassen in de praktijk door een businessplan te schrijven. Tijdens het eerste jaar organiseren we rondom het businessplan ook een competitief evenement (Fontys Best Business). Jullie plannen worden hierbij beoordeeld door professionals uit het bedrijfsleven.

Semester 2
Het tweede project, tijdens het semester ‘de Junior Consultant’, staat in het teken van het formuleren van een commercieel advies voor een bedrijf dat je zelf gevonden hebt. Hier wordt een verdiepingsslag gemaakt op het gebied van marktonderzoek, marketing en sales.

In beide semesters krijg je vakkennis. Je (persoonlijke) voortgang wordt met voortgangstoetsen in beeld gebracht. De resultaten van deze toetsen en de terugkoppeling op het werken in het project zijn onderwerp van gesprek bij jouw persoonlijke studieloopbaanbegeleiding. Je sluit ieder semester af met een persoonlijk assessment.

Switchmogelijkheden
Je hebt als Fontysstudent de mogelijkheid om vóór 1 februari van het lopende studiejaar over te stappen naar een andere opleiding binnen het aanbod van economische Fontys opleidingen. Hierdoor kun je succesvol doorstromen - met zo min mogelijk studievertraging - wanneer je erachter komt dat de studie toch niet goed bij je past.

In het tweede studiejaar verschuift de nadruk naar (online) marketing, project design en sales en komen praktische vaardigheden aan de orde op het gebied van verkoop, e-commerce en (online) marketingcommunicatie.

In het tweede semester van het tweede jaar is het tijd voor je afstudeerstage. Onderdeel hiervan is het zelfstandig uitvoeren van marktonderzoek, om zo onderbouwd advies te kunnen geven over een marketing-, sales- of communicatievraagstuk. De nadruk binnen het afstuderen op Ad-niveau 5 ligt op het tactisch-operationeel vlak.

Een goede eindopdracht kan ervoor zorgen dat je, ook na je afstuderen, kunt blijven werken bij jouw afstudeerbedrijf. Wel is het natuurlijk belangrijk dat er voldoende tijd en aandacht wordt besteed aan het traject voorafgaand aan het afstuderen. Hoe beter je op zoek gaat naar een afstudeeropdracht die bij jou past, des te meer kans je maakt om ook na het afstuderen bij de betreffende organisatie te mogen blijven werken. Om te onderzoeken wat goed bij jou past, word je uitgebreid begeleid door docenten, een stagecoach en je studieloopbaanbegeleider.

 
 

Na je opleiding

Als Ad’er ga je uit van de tactisch-operationele koers van een bedrijf en ben je de belangrijkste schakel tussen het hoger management en de uitvoering op de werkvloer. Ga bijvoorbeeld aan de slag als:

 • (Online) salesmedewerker
 • Marketing-/communicatieadviseur
 • Verkoopmedewerker binnendienst
 • Assistent marketing manager
 • Assistent (online) marketeer

 

Elze Verbeek (alumna), Marketing Specialist Dorel Juvenile

"Ik vind het leuk dat je met behulp van online marketingactiviteiten effect kunt hebben op welke keuzes mensen maken."

 

Meer weten over de opleiding Commerciële Economie (Associate degree)

Tijdens een open dag kun je rondkijken, de sfeer proeven en presentaties bijwonen. En natuurlijk kun je in gesprek gaan met studenten en docenten.

Eindhoven
26 jan 2020
10:00 - 15:00 uur
Selecteer
Eindhoven
21 mrt 2020
10:00 - 14:00 uur

Je studeert samen met andere scholieren een dag bij een opleiding. Voor deze groep is een speciaal programma samengesteld, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de opleiding in elkaar zit. Je maakt kennis met studenten en docenten en je ervaart wat het studeren bij Fontys inhoudt. 

Eindhoven
13 feb 2020
08:45 - 15:00 uur
Eindhoven
23 apr 2020
08:45 - 15:00 uur
Eindhoven
11 jun 2020
08:45 - 15:00 uur

Leuk dat je interesse hebt in een meeloopdag met één van onze studenten. Als je je aanmeldt voor een meeloopdag maak je een reguliere lesdag mee, waarbij je de mogelijkheid hebt om ook met studenten en docenten te kunnen praten. Zij vertellen je graag hoe het is om te studeren en wat de studie inhoudt. Meelopen helpt enorm bij het maken van een goede studiekeuze.

Momenteel zijn er helaas geen meeloopdagen beschikbaar. Wil je een seintje ontvangen als er weer dagen beschikbaar zijn of heb je nog vraag stuur dan mail naar fhmmvoorlichting@fontys.nl.

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Aanmelden

Aanmelden doe je bij studielink.
Voor deze opleiding gebruik je:

Instituut Fontys Hogescholen
Locatie Eindhoven
Opleiding Ad Commerciële Economie

Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 1 mei - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je doet de Studiekeuzecheck
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard. De eerste incasso vindt plaats op 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet