Associate degree Ondernemerschap & Retail Management

 • 2 jaar
 • Associate degree
 • Voltijd
Eindhoven
Wil jij je kansen op de arbeidsmarkt vergroten door een 2-jarige studie? Ben jij geïnteresseerd in ondernemen en is je toekomstdroom je eigen bedrijf beginnen of een carrière als manager in de retailbranche? Dan is de opleiding Associate Degree Ondernemerschap & Retail Management echt iets voor jou.

Over de opleiding

Tijdens deze associate degree leren we je de facetten van het ondernemerschap. Je groeit uit  tot ondernemer of leidinggevende in hart en nieren en je leert kansen te herkennen in de dynamische retailbranche. De Associate Degree ORM is een praktijkgerichte studie op hbo-niveau die je kritisch leert kijken naar bedrijven en een opleiding die je leert de markt te analyseren door goed marktonderzoek te doen. 

Waarom de Associate Degree Ondernemerschap & Retail Management?

 • Enthousiaste docenten die voor je klaarstaan
 • Gericht op de praktijk van morgen
 • Persoonlijke ontwikkeling met betrekking tot leiderschap
 • Veel aandacht voor het ontwikkelen van een kritische blik

 

Wat ga je leren?

Je onderzoekt de haalbaarheid van productideeën, je leert hoe je een ondernemingsplan schrijft en hoe je zo’n plan in de praktijk uitvoert. Ook doe je praktijkervaring op en werk je aan een professionele houding door met verschillende vaardigheden aan de slag te gaan. 

 • Zowel voltijd als duaal te volgen
 • Goede mix tussen les, projectwerk en zelfstudie
 • Vaardigheden: presenteren, communiceren, onderzoeken, plannen en netwerken
 • Vakken: (retail)marketing, marktonderzoek, bedrijfseconomie, HRM, Engels

 

"Met gedrevenheid en ambitie kun je bij deze opleiding heel ver komen."

- Merijn Schut

 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken, maar het blijft leuk door de nodige afwisseling. Zo zorgen we voor een prikkelende variatie van praktijkopdrachten en studeren. Het ene moment verdiep je je in de wereld van de retailmarketing en het andere moment schrijf je een ondernemingsplan voor een échte opdrachtgever. 

 
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij met ec of m&o of be
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid met ec of m&o of be
 • Natuur & Techniek met ec of m&o of be
 • Cultuur & Maatschappij met ec of m&o of be
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

  UPDATE april 2020

  Laatste jaar mbo?
  Wij kunnen ons voorstellen dat je nu in het laatste jaar van je mbo-opleiding een kleine studievertraging oploopt. Je hebt dan nog geen diploma aan het einde van dit schooljaar. Meld je dan toch aan bij Fontys, je bent van harte welkom! Je kan starten met jouw hbo-opleiding en hebt nog tot eind 2020 de tijd om je mbo diploma te halen.


Heb je een havo of vwo-diploma, maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog toegelaten te worden door het behalen van een toelatingstoets.

Buitenlands diploma 

Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat deze aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. 

 

Andere vooropleiding en 21 jaar en ouder? 

Heb je niet de juiste vooropleiding, dan is het mogelijk om een toelatingsonderzoek te doen. Voorwaarde is wel dat je 21 jaar of ouder bent op het moment dat de opleiding start. Kijk voor meer informatie op deze pagina

 

Studiekeuzecheck 

Iedere nieuwe student krijgt na aanmelding een uitnodiging voor een online studiekeuzecheck. 

 

Switchmogelijkheden 

Je hebt als Fontysstudent de mogelijkheid om vóór 1 februari van het lopende studiejaar over te stappen naar een andere opleiding binnen het aanbod van economische Fontys opleidingen. Hierdoor kun je succesvol doorstromen - met zo min mogelijk studievertraging - wanneer je erachter komt dat de studie toch niet goed bij je past.  

Switchen is maatwerk en kan tot 1 februari. Het is mogelijk om de overstap te maken naar één van de onderstaande opleidingen: 

◾Accountancy  

◾Bedrijfskunde  

◾Commerciële Economie  

◾Communicatie  

◾Finance & Control  

◾Finance, Tax & Advice  

◾International Business  

◾International Lifestyle Studies  

◾Logistics Management  

◾Ondernemerschap & Retail Management  

◾Vastgoed & Makelaardij 

Elke student van Fontys kan switchen binnen het aanbod van economische Fontys opleidingen. Wel moet je als student voldoen aan de ‘reguliere instroomeisen’. Dit betekent dat je: 

 • het juiste profiel / vakkenpakket op de middelbare school had. Of; 

 • een geschikte mbo4 vooropleiding. Of; 

 • een succesvol afgelegde 21+ toets kan laten zien. 

Mocht je niet aan deze eisen voldoen, bespreek dit dan met je studiecoach. Hij of zij helpt je om de juiste stappen te nemen. 

 

Kom gerust eens bij onze opleiding kijken voordat je een studiekeuze maakt. We ontmoeten je graag op een open dag of kom een dag meelopen of proefstuderen.

 

Opbouw

Zo zijn je uren verdeeld over de week: 

 • 18-24 uur les
 • 10 - 12 uur les
 • 16 - 20 uur zelfstudie

De semesters staan in teken van beroepsrollen. In het eerste semester leer je hoe je je gedraagt als ondernemende manager door middel van het schrijven van een businessplan voor een nieuw, innovatief product. Het project sluit je af door een individueel eindgesprek met twee beoordelaars waarbij je jullie businessplan verdedigt. De hoofdvakken in dit semester zijn onder andere marketing, algemene economie, bedrijfseconomie en recht. 

Het tweede semester leer je wat een junior consultant allemaal doet. Je schrijft een adviesplan voor een bestaand bedrijf uit je eigen netwerk. De vakken die centraal staan in het tweede semester zijn onder andere marketing, e-marketing, bedrijfseconomie en marktonderzoek.  

In beide semesters krijg je eerst lessen die worden afgesloten met een tentamen en/of opdracht. Daarna ga je in groepjes werken aan het project. 

Tijdens het eerste studiejaar moet je 52 studiepunten behalen. Je weet daardoor ook relatief snel of de opleiding geschikt is voor jou en of jij geschikt bent voor de opleiding. 

Je weet nu wat een ondernemende manager en junior consultant doet, maar hoe zit het met een storemanager en een ondernemer? Hier leer je meer over in het tweede jaar.

In het eerste semester ga je aan de slag met de interne processen van een organisatie, zoals de supply chain management, personeel (HRM), administratie, performancemanagement en retailmarketing. Deze interne processen moeten optimaal georganiseerd zijn en goed op elkaar afgestemd zijn. Naast kennis van het inrichten van processen heeft een ondernemer/manager ook hulpmiddelen nodig zoals een besturingssysteem, stuurinformatie en een ‘dashboard’ om alles goed te kunnen beheersen. Uiteindelijk pas je alles wat je in dit semester hebt geleerd toe in een project. Je voert daarvoor een opdracht uit voor een bestaand retail- of leisurebedrijf.

Als kers op de taart: de afstudeeropdracht! Hierin ga je de kennis en vaardigheden die je de afgelopen jaren hebt opgedaan toepassen. Je gaat bij een bedrijf naar keuze op zoek naar kansen die het bedrijf helpen resultaten te verbeteren. Je levert het plan in adviesvorm op, waardoor je het bedrijf écht verder helpt met ontwikkelen.

 
 

Na je opleiding

Er is steeds meer vraag naar werknemers die meer kennis en vaardigheden hebben dan de gemiddelde mbo-er, maar niet het (meer strategische) denkniveau van een bachelor-hbo hoeven te hebben. Ga aan de slag als: 

 • Ondernemer MKB
 • Marketingmedewerker
 • Afdelingsmanager
 • Assistant Storemanager
 • Teamleider
 

Rick de Kroon - Eigenaar Promeon Security

‘Een groot project volledig bedienen naar tevredenheid van de klant, dat is onbetaalbaar.’

 

Meer weten over de opleiding Ondernemerschap & Retail Management (Associate degree)

Wil je meer weten over de opleiding? Meld je dan aan voor een online opleidingspresentatie in de week van 16 tot 20 november. Tijdens de presentatie hoor je veel ins en outs over de opleiding, je krijgt gelegenheid om je vragen te stellen en je kunt meeluisteren naar de antwoorden op vragen die anderen stellen. We ontmoeten je graag online!

Eindhoven
16 nov 2020
19:00 - 20:00 uur
Selecteer
Eindhoven
17 nov 2020
16:00 - 17:00 uur
Selecteer

Je studeert samen met andere scholieren een dag bij een opleiding. Voor deze groep is een speciaal programma samengesteld, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de opleiding in elkaar zit. Je maakt kennis met studenten en docenten en je ervaart wat het studeren bij Fontys inhoudt. 

Vanwege de coronarichtlijnen zijn veel Proefstudeermomenten op dit moment online. Controleer bij het aanmelden dus goed of jouw proefstudeermoment online plaatsvindt, of bij de opleidingen op locatie.

Eindhoven
19 nov 2020
09:45 - 16:00 uur
nog 3 plekken
Eindhoven
21 jan 2021
09:45 - 16:00 uur
nog 3 plekken
Eindhoven
25 feb 2021
09:45 - 16:00 uur
nog 3 plekken
Eindhoven
25 mrt 2021
09:45 - 16:00 uur
nog 3 plekken
Eindhoven
22 apr 2021
10:45 - 17:00 uur
nog 3 plekken
Eindhoven
10 jun 2021
10:45 - 17:00 uur
nog 3 plekken

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Aanvullende kosten

Naast de kosten voor collegegeld, dien je ook rekening te houden met andere kosten zoals voor introductie, boeken, readers, dictaten en excursies.

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je uiterlijk vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je kunt de Studiekeuzecheck doen
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet

 

Locatie en contact AD Ondernemerschap & Retail Management