Jeroen over Automotive Management

Mijn naam is Jeroen en ik volg de opleiding Automotive Management. Hiervoor heb ik een mbo-opleiding technisch specialist personenauto´s gevolgd in de BBL variant. Ik werkte vier dagen als autotechnicus en één dag ging ik naar school. Om mezelf verder te ontwikkelen heb ik er in 2017 voor gekozen te stoppen met werken en voltijd te gaan studeren. Omdat mijn interesse in de autobranche ligt, heb ik gekozen voor de opleiding Automotive Management. Het was een redelijke sprong in het diepe om van voltijd werken naar voltijd school te gaan.

“Ik heb onderzoek gedaan naar mogelijkheden van digitalisering van de verkoop en administratieve processen binnen de onderneming.”

De eerste twee jaar van de opleiding zit je op school en krijg je theorie die je gaat toepassen in projecten. In het derde jaar van de opleiding komt het praktijkgerichte onderdeel van de opleiding weer aan bod. Hierbij start je als student met een onderzoeksstage die uitgevoerd moet worden binnen een automotive bedrijf. Via mijn werkervaring kwam ik terecht bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in het in- en verkopen van jonge gebruikte auto´s. Gedurende een half jaar heb ik onderzoek gedaan naar mogelijkheden van digitalisering van de verkoop en administratieve processen binnen de onderneming.  

Tijdens de minor werkte ik drie dagen bij een autobedrijf. Normaal gesproken één dag in de werkplaats om de nodige ervaring op te doen en twee dagen als service adviseur, waarbij je de verbinding bent tussen de klant en de werkplaats. Omdat ik tijdens mijn vooropleiding voldoende praktijkervaring in de autotechniek heb opgedaan, kreeg ik van de opleiding vrijstelling voor de technische meeloopdag en draaide ik drie dagen als service adviseur. Binnen twee dagen was ik eigenlijk al ‘up and running’ en lukte het om volledig zelfstandig te werken. Doordat het inwerken relatief snel ging, was het bedrijf positief verrast, waarop een hoop leuke reacties volgde. De overige twee dagen in de week kreeg ik les op school.

“Ik heb na afronding van de stage van het bedrijf een aanbod gekregen om naast de studie parttime werkzaam te blijven.”

Het bedrijf was zeer enthousiast, en ik heb het erg goed naar m’n zin gehad gedurende de stageperiode. Het bedrijf heeft de stage beoordeeld met een 9,5 gemiddeld. Ik heb na afronding van de stage van het bedrijf een aanbod gekregen om naast de studie parttime werkzaam te blijven als verkoopadviseur, serviceadviseur en garantiespecialist.

Voor het starten van de opleiding had ik al werkervaring in de autobranche. Dat me zeker heeft geholpen tijdens de derdejaars onderzoekstage en de minor. Voor studenten die direct van de havo afkomen adviseer ik om een bijbaan op zaterdag in een autobedrijf te zoeken. Ook al is dit een simpele functie als bijvoorbeeld autowasser, hulp in de showroom of assistent in de werkplaats. Door het meelopen krijg je veel mee vanuit het personeel. En als je zelf initiatief neemt, zal je bij het juiste bedrijf vanzelf de mogelijkheid krijgen om door te groeien. Zoals je in mijn verhaal kunt lezen zijn er veel bedrijven opzoek naar jong talent met ervaring!

Meer weten over Automotive Management? Kom kennismaken!

Sfeerafbeelding Fontys

Naam: Jeroen Pater

Instituut: Fontys Hogeschool Bedrijfsmanagement, Educatie en Techniek

Opleiding: Automotive Management

Meer over deze opleiding