Sfeerafbeelding Fontys

Automotive

In het kort

Voertuigen bestaan tegenwoordig uit aan elkaar gekoppelde intelligente systemen. Er is een enorme vraag naar lichtgewicht voertuigen die met hun omgeving kunnen communiceren en dat vraagt om specialisten die grenzen durven op te zoeken en te verleggen. De opleiding Automotive leert je voertuigen te ontwerpen, maken en testen. Als automotive engineer werk je mee aan de ontwikkeling van innovatieve elektrische voertuigen en communicatie- en navigatiesystemen die functioneren in samenhang met het voertuig en met de omgeving en ontwikkel je duurzame (zonne-)energietoepassingen voor (zware) voertuigen.

Let's brighten the future!

Inhoud

De hbo-opleiding Automotive duurt 4 jaar en de lesstof is een combinatie van theorie, praktijk en projectwerk. In de eerste 2 jaar volgt iedere student hetzelfde programma. Vanaf het 3e studiejaar kan je meer keuzes maken gericht op jouw interesses. Met name met de stagekeus en minor geef je aan je studie een geheel eigen richting en invulling.

Wat kun je van ons verwachten

De opleiding Automotive is heel persoonlijk van opzet met als groot voordeel dat je het docententeam snel leert kennen en je je direct thuis voelt. Vanaf de start van je studie krijg je een studieloopbaanbegeleider toegewezen die je begeleidt tijdens je studie.

Gedurende je opleiding train je je technische vaardigheden en voer je uitdagende ontwikkel- en onderzoeksprojecten uit die leiden tot innovatieve producten en/ of oplossingen die de mobiliteit vooruit helpen.

Wat verwachten wij van jou

Heb je een passie voor techniek en auto’s, ben je nieuwsgierig en houd je ervan om pragmatische problemen op te lossen? Dan is dit de opleiding voor jou. De technische ontwikkelingen gaan, zeker op het gebied van mobiliteit, razendsnel. Dat betekent dat je creatief inzicht moet hebben, uit de voeten kan met wiskunde en dat je snel schakelt tussen theorie en praktijk. En dan volgt het doorzettingsvermogen van zelf. Als je 40 uur per week aan je studie besteedt, dan ga jij het zeker halen.

Startmoment(en)

September

Opleidingstype

Hbo-bachelor

Studievorm

Voltijd

Lesplaats(en)

Eindhoven

De opleiding Automotive wordt vanaf studiejaar 2020 ook in het Engels aangeboden. Kijk voor meer informatie op fontys.edu

Contact

Adres: de Rondom 1, Eindhoven

Telefoon: 08850 77333

E-mail: engineeringeindhoven@fontys.nl

Opleidingssite: fontys.nl/automotive

Het eerste jaar

Het eerste jaar staat in het teken van oriëntatie van je studie en toekomstig beroep. Je maakt kennis met het brede techniekdomein en je legt de eerste theoretische basis om straks als automotive engineer aan de slag te kunnen. In de lessen wordt de theorie behandeld die je meteen tijdens de practica en projecten kan toepassen. Een greep uit de vakken: motordynamica, voertuigdynamica, mechanica en materiaalkunde. Wiskunde loopt als een rode draad door je studie. Wij helpen je met extra colleges als je wat hulp kan gebruiken bij wiskunde.

Hoeveel uren per week ben je met je studie bezig?

25 uur colleges/lessen
10 uur projecten/praktijk
10 uur zelfstudie

Hoe is de studie ingedeeld?

Theorie
60%
Zelfstudie
25%
Praktijk
15%


Verwante opleiding

Automotive Management leidt op voor managementfuncties op het gebied van financiën, commercie, organisatiekunde of logistiek in de automotive branche.

Deze specialisatie binnen Bedrijfsmanagement MKB is uniek in Nederland. Heb je iets met auto's, bussen, trams, motorfietsen of voertuigen in het algemeen? Heb je interesse in mobiliteit en wil je deze interesse combineren met je beroep als technisch manager? Oriënteer je dan op Automotive Management! De mix van management en automotive maakt de studie veelzijdig en boeiend. Kijk voor meer info op: fontys.nl/automotive-management

Instroomprofiel

Havo VWO
CM
EM Na
NG na of nlt na of nlt
NT

Je wordt toegelaten tot de opleiding als je in het bezit bent van een havo-of vwo-diploma. Een afgestudeerde havist of vwo-er moet wel over het juiste profiel beschikken.

Ook is instroom uit het Technisch mbo- 4 mogelijk. Voor deze instromers bieden wij de MBO HBO instapcursus aan.

Studiekosten

Ga naar de collegegeldmeter en je weet precies hoeveel je moet betalen aan collegegeld fontys.nl/collegegeldmeter

Andere kosten

Naast collegegeld moet je rekening houden met aanvullende kosten voor boeken, readers, een laptop etc. 

Open dagen en zo...

Open dagen
Eindhoven 09-12-2021 10-12-2021 13-12-2021 14-12-2021

Ga naar fontys.nl/kennismaken en meld je aan.

Algemene vragen over Fontysopleidingen?


T: 08850 80000

Studiekeuze

Om zeker te weten of de opleiding van jouw keuze ook goed bij je past, biedt Fontys een studiekeuzecheck aan. De studiekeuzecheck is verplicht voor alle aanmelders voor het eerste jaar van een bachelor- opleiding of Associate degree programma. Met uitzondering van studenten met een buitenlands diploma en aanmelders voor een selectieopleiding.
Deze opleiding leidt op tot de graad Bachelor of Science