Sfeerafbeelding Fontys

Automotive

In het kort

Voertuigen bestaan tegenwoordig uit aan elkaar gekoppelde intelligente systemen. Er is een enorme vraag naar lichtgewicht voertuigen die met hun omgeving kunnen communiceren en dat vraagt om specialisten die grenzen durven opzoeken en verleggen. De opleiding Automotive leert je voertuigen te ontwerpen, maken en testen. Als automotive engineer werk je mee aan de ontwikkeling van innovatieve elektrische voertuigen, communicatie- en navigatiesystemen die functioneren in samenhang met het voertuig en met de omgeving. Maar daarnaast werk je ook bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van duurzame zonne-energietoepassingen voor zware voertuigen.

Inhoud

De hbo-opleiding Automotive duurt 4 jaar en de lesstof is een combinatie van theorie, praktijk en projectwerk. In de eerste 2 jaar volgt iedere student hetzelfde programma. Vanaf het 3e studiejaar vindt er een duidelijke verschuiving plaats naar interesses en met name bij de stage en je minor geef je aan je studie een geheel eigen richting en invulling. Als je 40 uur per week aan je studie besteed, dan ga jij het zeker halen.

Wat kun je van ons verwachten

De opleiding Automotive leert studenten om voertuigen te ontwerpen, maken en testen. De opleiding Automotive - vanaf volgend studiejaar op een mooie nieuwe locatie op het TUe terrein - is heel persoonlijk van opzet met als groot voordeel dat je het docententeam snel leert kennen en je er direct zult thuis voelen.

Vanaf de start van je studie krijg je naast je lessen ook een studieloopbaanbegeleider toegewezen die je begeleid tijdens je studie. Je oefent je technische vaardigheden en voert uitdagende ontwikkel- en onderzoeksprojecten uit die leiden tot innovatieve producten en/ of oplossingen die de mobiliteit vooruit helpen.

Wat verwachten wij van jou

Heb je een passie voor techniek en auto’s, ben je nieuwsgierig en houd ervan om pragmatisch problemen op te lossen? Dan is dit de opleiding voor jou. De technische ontwikkelingen gaan, zeker op het gebied van mobiliteit, razendsnel. Dat betekent dat je creatief inzicht moet hebben, uit de voeten kan met wiskunde en dat je snel kan schakelen tussen theorie en praktijk. En dan volgt het doorzettingsvermogen vast van zelf.

De sector automotive biedt veel werkgelegenheid op het gebied van ontwikkeling, duurzaamheid en veiligheid.

Startmoment(en)

September

Opleidingstype

Hbo-bachelor

Studievorm

Voltijd

Lesplaats(en)

Eindhoven

Contact

Telefoon: 08850 - 71688

E-mail: automotive@fontys.nl

Opleidingssite: fontys.nl/automotive

Het eerste jaar

Het eerste jaar staat in het teken van oriëntatie op studie en beroep. Je maakt kennis met het brede techniekdomein van de automotive engineer en je legt de eerste theoretische basis om straks als automotive engineer aan de slag te kunnen. In de lessen wordt de theorie behandeld die je meteen in de practica en projecten kunt toepassen. Een greep uit de vakken: motordynamica, voertuigdynamica, mechanica en materiaalkunde. Wiskunde loopt als een rode draad door je studie. Wij helpen je met extra colleges als de wiskunde je zwaar valt.

Hoeveel uren per week ben je met je studie bezig?

25 uur colleges/lessen
10 uur projecten/praktijk
10 uur zelfstudie

Hoe is de studie ingedeeld?

Theorie
60%
Zelfstudie
25%
Praktijk
15%


Verwante opleiding

Naast Automotive (Engineering) wordt binnen Fontys eveneens de meer op management gerichte bachelor Automotive Management aangeboden.

Afgestudeerden Automotive Management vinden bijvoorbeeld binnen de Automotive branche een baan in een managementfunctie op het gebied van commercie, financiën, organisatiekunde of logistiek. De banen zijn divers. Bedrijven waar je automotive management- afgestudeerden aantreft, zijn: handels- en dienstverlenende bedrijven; grote dealer-, lease bedrijven of importeurs; ontwikkelcentra; productiebedrijven of een eigen bedrijf.

Instroomprofiel

Havo VWO
CM
EM wiB & na na
NG na of nlt na of nlt
NT

Je wordt toegelaten tot de opleiding als je in het bezit bent van een havo-of vwo-diploma of een mbo-diploma niveau 4. Een afgestudeerde havist of vwo-er moet wel over het juiste profiel beschikken.

Uiteraard is instroom uit het Technisch mbo- 4 mogelijk. Voor deze instromers bieden wij de MBO HBO instapcursus aan.

Studiekosten

Ga naar de collegegeldmeter en je weet precies hoeveel je moet betalen aan collegegeld fontys.nl/collegegeldmeter

Andere kosten

Naast collegegeld moet je rekening houden met aanvullende kosten voor boeken, readers, een laptop  etc. 

Open dagen en zo...

Open dagen
Eindhoven 24-11-2018 27-01-2019 16-03-2019

Proefstuderen

06-12-2018 / 13-02-2019 / 11-04-2019

Wil je een dag proefstuderen of meelopen? Ga naar fontys.nl/automotive en meld je aan

Algemene vragen over Fontysopleidingen?


T: 08850 80000

Studiekeuze

Om zeker te weten of de opleiding van jouw keuze ook goed bij je past, biedt Fontys jou een studiekeuzecheck aan. De studiekeuzecheck is verplicht voor alle aanmelders voor het eerste jaar van een bachelor- opleiding of Associate degree programma. Met uitzondering van studenten met een buitenlands diploma en aanmelders voor een selectieopleiding.
Deze opleiding leidt op tot de graad Bachelor of Science