Na de opleiding

De studie biedt je de uitgelezen mogelijkheid een goede baan te vinden bij een van de vele automotive bedrijven in het hart van de Brainport automotive van Nederland én in de ons omringende landen.

Sfeerafbeelding Fontys


Er is, zowel in Nederland als over de landsgrenzen, een grote vraag naar goed opgeleide automotive engineers. Beroepen die je kunt gaan uitvoeren zijn:

Development Engineer

Engineer Body Systems, CAE Engineer , CAD Engineer, Test Engineer, Product Engineer Calibration Engineer, Reliability Engineer

Als development engineer ontwerp en ontwikkel je voertuigdelen of voer je verbeteringen door in bestaande systemen. Tegenwoordig gaat het daarbij steeds meer om intelligente voertuigsystemen waarbij de integratie van werktuigbouwkunde, elektrotechniek en informatica een rol spelen. Deze multidisciplinaire benadering is een van de kenmerken van automotive engineering waarbij simulatie en testen belangrijke aspecten zijn bij de productontwikkeling. Het is ook heel wel mogelijk dat je nieuwe producten ontwikkelt op grond van bestaande mogelijkheden en nieuwe ontwikkelingen. Hierbij combineer je rekenen, technisch inzicht en praktisch handelen. Een ander voorbeeld is dat je een simulatiemodel ontwikkelt dat in staat is de cilinderkoptemperatuur te voorspellen op basis van warmtetoevoer vanuit de verbranding aan de ene kant en warmteoverdracht naar het koelmiddel aan de andere kant. Mogelijkheden te over, waarbij alles begint met een idee!

Project Engineer, Manufacturing Engineer, Quality Control Engineer , Supply Chain Manager, Maintenance Engineer, Process Engineer

Manufacturing engineer

Als manufacturing engineer word je betrokken bij het optimaal op elkaar afstemmen van ontwikkelde subsystemen. Je kunt hierbij intensief samenwerken met de development engineer, maar ook met engineers van manufacturing (hoe maken we dit het slimst, het snelst, het goedkoopst?) kom je zeker in aanraking want de disciplinaire aanpak leidt tot verbluffende resultaten.

  • Arbeidsmarktperspectief

    Arbeidsmarktperspectief

    Er zijn veel vernieuwende ontwikkelingen binnen mobiliteit en de markt is dan ook al jarenlang constant op zoek naar gediplomeerde automotive specialisten.

    Oplossingen van mechanische, hydraulische en elektronische aard - of een combinatie ervan - zijn altijd voorhanden. Zo kun je een klant hebben die door jouw creativiteit en ideeën afnemers kan voorzien van voertuigen die het verladen van goederen aanzienlijk vergemakkelijken en misschien tot een volautomatisch gebeuren weet te maken. Je kunt je bijdrage leveren aan de ontwikkelingen voor bussen, zodanig dat een bus van lang moeiteloos, draadloos gestuurd, door het verkeer wordt geleid met onafhankelijk aangestuurde assen (met alle datacommunicatie-uitdagingen die daarbij horen). Of je kunt meewerken aan aanpassingen in voertuigen die zorgen voor meer comfort voor hulpbehoevenden. Automotive is innovatie bij uitstek.

  • Doorstuderen

    Ben jij een goede en gemotiveerde student én ben je bereid en in staat om een stevige extra inspanning te doen tijdens je automotive opleiding? Dan bieden wij je samen met de TU/e tegelijk met je hbo-studie een voorbereidend studieprogramma voor de universitaire masterstudie Automotive Technology. Hierdoor vervalt het schakeljaar en kun je in 6 jaar zowel een hbo-bachelor als een wo-master behalen.g