Leerlingen over de opleiding

Fotograaf: Lieselotte Pennings Fotograaf: Lieselotte Pennings

Luna Poirters (11) uit Moergestel

Tweedejaars leerling Fontys Basisschooltraject Dans (BAO8)

Tilburg, 1 maart 2018

"De auditie leek op een normale les met docenten die naar me keken en dingen opschreven"

Op mijn vierde jaar startte ik met kleuterdans. Toen ik op mijn dansschool in Moergestel zat, had ik de wens om professioneel te gaan dansen. Later wil ik danser worden. Mijn moeder, die ook ooit een dansopleiding volgde, zei dat ik dit bij het Basisschooltraject (BAO, red.) van Fontys kon doen. Toen ik 10 jaar oud was, startte ik op de BAO. De audities vond ik spannend. Eerst wilde ik hier nog even mee wachten, omdat ‘auditie’ zo groot en spectaculair klinkt. Ook omdat ik een klassieke opleiding verwachtte, terwijl ik streetdance en hiphop het leukst vind. Hier begin ik met een klassieke basis, maar daarna kan ik ook voor andere dansen kiezen. Daarom deed ik auditie. Deze auditie leek op een normale les met docenten die naar me keken en dingen opschreven. Ik heb geprobeerd er zoveel mogelijk van te genieten en mijn best gedaan en werd toegelaten tot de opleiding.

"Mijn docenten helpen me steeds op een manier die het beste voor me is"

Ik zit hier nu een jaar op en ervaar het Basisschooltraject Dans als leuk en professioneel. Soms moet ik er wat voor laten, zoals kinderfeestjes, maar dat heb ik ervoor over. Ik zit in groep 8 en ben me erop aan het richtten om later iets professioneels met dans te doen. Op deze opleiding moeten ze soms streng zijn, om me alles goed te leren moet ik er veel voor kunnen. Ik heb verschillende dansdocenten voor Klassiek, Jazz, Modern en Improvisatie. Mijn dansdocenten hier proberen me steeds iets nieuws te leren, kunnen me dingen goed uitleggen en bedenken steeds nieuwe dansen. Ook geven ze advies hoe te trainen, zodat je bijvoorbeeld bij de spagaat steeds een stukje verder kunt. Ze helpen me steeds op een manier die het beste voor me is. We hebben op de BAO twee keer per jaar toetsen, waar je alles laat zien en kunt bewijzen wat je kunt.

"Het leukst vind ik de voorstellingen"

Het leukst vind ik de voorstellingen. In juni dansten we in Goirle, in het Cultureel Centrum Jan van Besouw. Het was erg leuk om mee te maken en kennis te maken met de andere dansers. Ook de ervaring om op het podium te dansen vond ik geweldig. Dit voelde als een echte voorstelling.

"De opleiding begint met klassiek ballet, daarna kun je alle andere richtingen doen"

Aan kinderen die van dansen houden en een stapje verder willen komen kan ik de het Basisschooltraject Dans aanbevelen, omdat je echt iets met dansen kunt doen. Het is heel leuk, professioneel en je kunt er erg veel van leren. De opleiding richt zich op alle verschillende dansen, hij begint met klassiek ballet, maar daarna kun je alle richtingen doen, zoals, Modern, Hiphop, Urban, Afro en alle andere dansstijlen. Dit zag ik tijdens de voorstelling ook terug. Je moet er wel wat voor overhebben om de opleiding te volgen: gezond eten en leven zijn belangrijk. En je moet een goed muziek- en ritmegevoel hebben, om op de maat te kunnen dansen. Uitstraling is ook erg belangrijk, om te laten zien dat je het leuk vindt om te dansen. Je moet niet alleen maar naar de grond kijken, natuurlijk vooral bij een voorstelling niet.

Later wil ik danseres worden en ik denk dat ik met deze opleiding daar een stapje verder bij kom.”

[Maartje Keijzers - van de Pol]

Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys