Alumnus Jordy van Berkel over BMKB

“Een aantal jaren geleden ben ik afgestudeerd aan de opleiding Bedrijfsmanagement MKB. Ik wilde graag het bedrijfsleven in, maar mijn interesses waren breed. Ik zocht een opleiding waar ik meer kon leren over de diverse bedrijfsprocessen. Zo ben ik bij deze opleiding gekomen. Tijdens de opleiding wordt er met een praktijkgerichte benadering gekeken naar hoe je als bedrijfsmanager overzicht kan houden over alle bedrijfsprocessen. De wereld gaat zo snel, specialismes veranderen elke tien jaar, maar het management daaromheen blijft nodig.

Ik werk nu bij Hoppenbrouwers Techniek als ‘Projectcoördinator Verbeteren en Vernieuwen’. Hoppenbrouwers is een technisch dienstverlener die elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties ontwerpt, installeert en onderhoudt. We werken grotendeels voor andere bedrijven, bijvoorbeeld voor aannemers die een gebouw moeten opleveren. Een klein deel leveren we ook aan particulieren, bijvoorbeeld het hangen en onderhouden van CV ketels. Toen ik 6 jaar geleden begon bij Hoppenbrouwers telde het bedrijf 225 medewerkers en één vestiging. Ondertussen zijn we gegroeid naar ruim 1100 medewerkers en 11 vestigingen en bedienen we jaarlijks 5000 klanten. Afgelopen 2 jaar zijn er al 8 nieuwe vestigingen geopend, door autonome groei of door bedrijven die zich aansluiten bij Hoppenbrouwers. We hebben de ambitie om de komende vijf jaar nog zo’n 14 vestigingen te openen verspreid over het land.   

'Een overleg starten met oprechte persoonlijke aandacht is heel belangrijk.’

Mijn rol binnen het bedrijf is om verbeterprojecten op te pakken. Ik werk nu bijvoorbeeld veel aan het integreren van ons ERP-systeem bij bedrijven die zich aansluiten bij Hoppenbrouwers. In een ERP-systeem administreren we allerlei zaken, zoals planningen en facturen. Dit systeem moet ook in de nieuwe vestigingen goed functioneren. Dit brengt veel geregel met zich mee. De grootste uitdagingen zijn tijdsdruk en het meekrijgen van onze nieuwe collega’s in deze veranderingen. De medewerkers van de nieuwe vestiging zijn vaak een ander systeem gewend. Daarbij komt kijken dat ze soms wat onzeker zijn, omdat ze werken voor een nieuwe werkgever. Een overleg starten met oprechte persoonlijke aandacht is dan heel belangrijk. Ook moet je proberen ze niets op te leggen; samen zoeken naar oplossingen werkt veel effectiever.             

‘Tijdens de brancheweek mochten we de wijde wereld in.’

Tijdens de opleiding heb ik veel gehad aan de projecten die wij mochten uitvoeren bij diverse bedrijven. Ik dacht toen nog weleens dat een project van 200.000 euro niet realistisch was, maar in het bedrijfsleven zijn er zelfs veel grotere projecten. De brancheweek vond ik ook heel interessant, daar kreeg je een goed beeld van bedrijven. Je mocht alvast ‘de wijde wereld’ in. Het echte werk, bijvoorbeeld hoe je mensen mee krijgt in jouw plannen, leer je pas op de werkvloer. In de klaslokalen vorm je wel de essentiële basis met vakken zoals bedrijfseconomie, techniek en Excel. Ik lees nu ook verrassend vaak literatuur, gewoon voor mezelf, omdat ik het interessant vind en direct kan toepassen in mijn werk. Dit is ook meteen een tip voor studenten. Probeer jezelf te ontwikkelen, ook als school er niet om vraagt. Je hebt alle kansen, verknal het niet! Deze tip kreeg ik van mijn begeleider toen ik stage ging lopen. Ik werd eigenlijk even op mijn plek gezet door hem.

Binnen Hoppenbrouwers krijg ik veel kansen om mezelf te ontwikkelen. Het is een bedrijf met weinig hiërarchie en een open cultuur. We werken in kleine teams en hebben veel vrijheid. Dat zijn voor mij ook belangrijke punten, naast de inhoud van mijn werk. Ik raad je aan om tijdens je studiekeuzeproces al een aantal bedrijven te bezoeken. Daar zie je wat een bepaalde functies nu echt inhoudt en kun je meteen de sfeer proeven.”

Hoppenbrouwers Techniek

Hoppenbrouwers Techniek is de technisch dienstverlener die van A tot Z ontzorgt. Het bedrijf begon iets meer dan 100 jaar geleden als éénmanszaak, in Udenhout. Nu ontwerpt, installeert en onderhoudt Hoppenbrouwers vanuit elf vestigingen in heel Nederland elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties voor bedrijfsleven, industrie, zorginstellingen, scholen en particulieren. De meer dan 1100 medewerkers staan op één binnen het bedrijf: tevreden medewerkers zorgen tenslotte voor tevreden klanten. Met plezier helpen zij de ambitie van Hoppenbrouwers waarmaken: de beste en duurzaamste installateur van Nederland worden.

Meer weten over Hoppenbrouwers Techniek? Ga naar: www.hoppenbrouwerstechniek.nl.

Sfeerafbeelding Fontys

Naam: Jordy van Berkel

Bedrijf: Hoppenbrouwers Techniek

Alumnus van: Bedrijfsmanagement MKB

Sfeerafbeelding Fontys

Panelen die gebouwd worden in de vestiging in Udenhout.