Inhoud opleiding

Inhoud

Tijdens de opleiding combineer je algemene vakkennis met specifieke en praktische branchekennis. Hoe verder je in de opleiding bent, hoe verder jij je specialiseert. Je bent gemiddeld vier dagen op school en één dag in het werkveld. Tijdens schoolweken werk je twee dagen aan Cases, krijg je één dag Tools aangereikt en besteed je één dag aan het aanscherpen van je vaardigheden tijdens Personality. De vijfde dag pas je al het geleerde toe in je werk, dat je één dat in de week doet voor het onderdeel Work. Ook dit staat, net als al het andere wat je tijdens de opleiding doet, in het teken van de creatieve industrie. Stages mag je lopen in zowel Nederland als in het buitenland. Je studeert af met een afstudeerstage.

 • Opbouw

  Het eerste jaar

  Het eerste jaar is verdeeld in vier kwartalen van elk tien weken. Je maakt individuele opdrachten, gezamelijke beroepsproducten, bouwt aan een portfolio en doet assessments.

  Hoe ziet mijn week er uit?

  • 2 dagen Case
  • 1 dag Tools
  • 1 dag Personality
  • 1 dag Work

  Hoe is de studie ingedeeld?

  Theorie
  25%
  Zelfstudie
  50%
  Praktijk
  25%

  Studiepunten

  Om je propedeuse te halen heb je 60 studiepunten nodig. Met minimaal 54 punten word je toegelaten tot het tweede jaar. Ook in de jaren die volgen heb je telkens 60 studiepunten nodig. ​

 • Propedeuse: jaar 1

  Vaste weekplanning

  Wij geloven in de kracht van focus. Daarom werk je tijdens je opleiding met een vaste weekplanning. Twee dagen in de week werk je aan jouw case uit het werkveld, één dag in de week krijg je tools aangereikt, één dag draait om personality en één dag in de week ben je aan het werk in de praktijk.

  Vakkennis omzetten in producten: Cases

  In jaar 1 krijg je vier verschillende cases van opdrachtgevers uit de creatieve industrie. In een case combineer je vakinhoudelijke kennis met concrete beroepsproducten die je samen met een groep medestudenten in een periode realiseert. De theorie krijg je via inspirerende, interactieve colleges aangeboden. Als beroepsproduct lever je bijvoorbeeld een live event, een televisieformat of een ondernemingsplan op. Aan het einde van de periode krijg je een (individueel) assesment waarin je de beroepsproducten verdedigt.

  Vaardigheden ontwikkelen: Tools

  Ter ondersteuning van je cases reiken wij je gedurende je studiejaar een aantal vaardigheden aan in de vorm van tools. Voorbeelden van vakken die je krijgt zijn:

  • Projectmanagement
  • Media design
  • Academic and writing skills
  • Engels

  Je sluit elke tool af met een individuele toets of opdracht. 

  Persoonlijke groei: Personality

  Een dag in de week werk je aan je persoonlijke groei - Personality - en daag je jezelf uit om je te ontwikkelen. Vaardigheden waar je aan kunt werken zijn bijvoorbeeld: netwerken, plannen, samenwerken, communiceren, feedback geven/krijgen, zelfreflectie en keuzes maken. Jij kiest in overleg met je personalitycoach aan welke vaardigheden je werkt. Uiteindelijk draait het maar om één ding: het maximale uit jezelf halen.

  Personality toetsen we met opdrachten en een presentatie (showcase) over jouw persoonlijke ontwikkeling.

  Professionele groei: Work

  Bij CE IEMES vinden we het belangrijk dat je werkt aan je professionele groei en dat je ontdekt waar jouw toekomst kan liggen. Daarom werk je vanaf het begin van je studie één dag in de week bij een bedrijf of organisatie uit de branche.

  Samen met je Workcoach bepaal je wat voor jou interessant is en welke werkervaring bijdraagt aan je persoonlijke en professionele vaardigheden. Voorbeelden zijn:

  • Opbouwen bij een festival
  • Vrijwilligerswerk doen bij een poppodium
  • Een website maken voor een beginnend artiest
  • Een marketingcampagne bedenken voor de toneelvereniging bij jou om de hoek

  Je houdt zelf een overzicht van je werkervaring bij en bouwt aan een portfolio.

  Ervaar het zelf!

  Bekijk de videos van deze opleiding en je pakt direct een beetje van de sfeer mee van het propedeuse jaar bij Commerciële Economie IEMES

 • Hoofdfase: jaar 2 en 3

  Verder ontwikkelen

  Vanaf jaar 2 ontwikkel je je eerst één semester verder aan de hand van één Case, een rijk aanbod aan Tools, lessen in Personality en Work. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag met een marketingplan voor een artiest of voor een event als ADE. Daarnaast maak je een ondernemingsplan voor een eigen bedrijf in de creatieve industrie.

  Vanaf de tweede helft van jaar 2 kun je je eigen pad bewandelen. Jij bepaalt dan namelijk of je een minor doet of een meewerkstage. En of je deze in Nederland óf in het buitenland wilt doen.

  Jaar 3

  In het eerste semester van jaar 3 doe je óf een minor óf een meewerkstage. Dat is afhankelijk van de keuze die je maakte in jaar 2.

  In het tweede semester van jaar 3 ga je weer aan de slag met één Case, diverse Tools, lessen Personality en Work.

  Ervaar het zelf!

  Bekijk de videos van deze opleiding en je pakt direct een beetje van de sfeer mee van het tweede en derde jaar bij Commerciële Economie IEMES

 • Afstuderen: jaar 4

  English Advanced Courses

  In het vierde jaar van je studie volg je één semester lang Engelstalige Advanced Courses (AC's) en Tools. Deze kies je zelf. Je hebt hierbij de keuze uit meerdere cursussen, waaronder:

  • Leadership
  • Business Model Innovation
  • Brand management
  • Radio management
  • Theme Park concepting
  • Consumer Behaviour
  • Big data
  • Film studies
  • Music industry
  • Future media studies
  • Event

  Personality & Work

  Vanuit Personality krijg je dit afstudeerjaar meer 1:1 begeleiding. Daarnaast bereiden we je het eerste semester voor op wat komen gaat met een Work traject en de daarbij behorende 'Work Weeks'. De eerste Work Week draait om inspireren en oriënteren op 'wat wil ik doen?'. De tweede week staat in het teken van het maken van een concreet plan van aanpak.

  Onderzoeksstage of afstuderen bij je eigen bedrijf

  Het tweede semester zet je de laatste stappen op weg naar een succesvolle carrière door specialisatie en een afstudeerproject bij een bedrijf in de creatieve industrie. Je kunt er ook voor kiezen om af te studeren bij je eigen bedrijf. Het eindproduct dat je oplevert kies je zelf: een scriptie of portfolio. Hiermee bewijs je dat je startklaar bent om de arbeidsmarkt op te gaan.

  Ervaar het zelf!

  Bekijk de video van deze opleiding en je pakt direct een beetje van de sfeer mee van het vierde jaar bij Commerciële Economie IEMES

 • Struikelvakken

  Nederlands & Engels

  Voor de opleiding CE IEMES is het belangrijk dat je goed uit de voeten kunt in het Engels en in de Nederlandse geschreven taal. Voor Engels doe je aan het begin van het eerste jaar een instaptoets, zodat je het onderwijsaanbod krijgt dat bij je past. Beheers je het Engels onvoldoende, dan adviseren wij je om te investeren in bijlessen. Boek bijvoorbeeld een vakantie in Engeland of regel er een taalcursus.

  Basiskennis eco-vakken

  Dit is een opleiding Commerciële Economie. Je basiskennis van de economische vakken moet dus op orde zijn. Eventueel kun je zelf investeren in bijlessen.

  Je moet in deze opleiding veel samenwerken in een groep. Dat kan soms een uitdaging zijn. Tijdens Personality besteden we hier dan ook extra aandacht aan.

  Kom je kennis tekort? Investeer in jezelf met bijlessen.
 • Stage en afstuderen

  Meewerkstage/minor in jaar 2 of 3

  Aan het eind van het tweede jaar of aan het begin van het derde jaar doe je een meewerkstage of een minor van ongeveer 20 weken. De meewerkstage regel je zelf en mag je in Nederland of in het buitenland doen. De minor kies je ook zelf, uit het interessante aanbod van Fontys ACI, Fontys of bij een opleiding elders. In Nederland of daar buiten. De meeste studenten beginnen met hun meewerkstage/minor in februari.

  Specialisatie en afstuderen in het vierde jaar

  Het afstudeerjaar is een specialisatie- en afstudeerjaar. Je begint met een semester waarin je enkele Advanced Courses en Tools volgt en waarin je via Work een concreet plan van aanpak maakt. Daarna kun je een onderzoek- ofwel afstudeerstage van zo'n 20 weken doen in de event, music- en entertainmentsector. Je sluit het jaar af met een afstudeerassessment. Dit is een reflectie op je afstudeerfase, je totale studie en alles wat je daaromheen gepresteerd hebt. De vorm kies je zelf: een scriptie of portfolio. Hiermee bewijs je dat je startklaar bent om de arbeidsmarkt op te gaan.

  Het hele jaar krijg je meer 1:1 begeleiding vanuit Personality.

  Onze studenten lopen stage bij bedrijven als Warner, Extrema, RTL, Talpa, Mojo en Universal, Amsterdam Dance Event en Paaspop.
  Natuurlijk hebben we een vangnet voor als het je niet lukt om een stageplek te vinden.

  Minors

  minors aci
 • Hoe krijg je les?

  Vier dagen school, één dag werkveld

  Commerciële Economie IEMES is een fulltime studie: je bent vier dagen op school en werkt één dag per week bij een bedrijf of organisatie. Je krijgt theorie afgewisseld met werkcolleges waarin docenten je intensief begeleiden.

 • Studiebegeleiding

  Personality coach

  Elke week werk je één dag aan persoonlijke groei. Jouw eigen personality coach begeleidt je hierbij. Samen ontdek en ontwikkel je jouw eigen kwaliteiten, leer je om te reflecteren, vergroot je je zelfkennis en ontdek je wat jouw dromen en ambities zijn.

  Werken aan employability

  Je coach heeft als hoofdtaak om samen met jou te werken aan employability. Dit betekent, dat je leert hoe jij je eigen werk en inkomen kunt creëren op de arbeidsmarkt van de toekomst. Daarom leert je personality coach je bijvoorbeeld ook hoe je een netwerk opbouwt, krijg je sollicitatietraining en krijg je gedurende je studie diverse nuttige tools aangereikt die je helpen om met zelfvertrouwen af te studeren.

  Sfeerafbeelding Fontys

  Extra ondersteuning door StudentPlus

  Bij Fontys ACI geloven we in het creëren van kansen en mogelijkheden. In verder kijken dan wat op het eerste gezicht mogelijk is & in het vergroten van de kracht en het talent van studenten.

  Maar wat als studeren voor jou niet vanzelfsprekend is? Wat als je door een studiebeperking* gehinderd wordt in de voortgang van je studie? Ook dan kun je bij Fontys ACI terecht, voor extra begeleiding of ondersteuning. Studentplus biedt ondersteuning bij studiebeperkende omstandigheden die niet van voorbijgaande aard zijn. We gaan uit van jouw mogelijkheden, en kijken wat jij nodig hebt om je studie tot een goed einde te brengen. Zodat jij aan het eind van de rit met zelfvertrouwen de arbeidsmarkt op gaat.

  Kijk voor meer algemene informatie op de pagina 'studeren met een beperking' (link hieronder). Heb je nog vragen? Mail deze naar acistudentplus@fontys.nl, dan nemen we contact met je op.

  *Met studiebeperking bedoelen we alle omstandigheden (bijv. dyslexie, adhd, autisme, depressie, lichamelijke aandoeningen, mantelzorg, thuissituatie) die (vooralsnog) blijvend van aard zijn en een belemmering kunnen vormen bij het volgen van een studie of die tot studievertraging kunnen leiden.

  Studeren met een beperking
 • Studie in cijfers
  Een studie kiezen die echt bij jou past kan lastig zijn. Het is dan ook goed om te weten hoe studenten hun opleiding beoordelen en hoe er landelijk over gedacht wordt.

  Bij Fontys vinden we eerlijke voorlichting heel belangrijk, want we zien graag dat je op de juiste plek terechtkomt. Daarom vind je hieronder een handig overzicht, waarin je snel ziet hoe de opleiding scoort ten opzichte van het landelijke gemiddelde. Zie de toelichting voor meer informatie.
  Studie in cijfers informatie kaart
 • Typerend voor de opleiding

  Marketing met specialisatie in de creatieve industrie

  • Vanaf dag één ben je actief in 'het werkveld' en bouw je een professioneel netwerk op in de creatieve industrie.
  • Je leert op een resultaatgerichte manier om te gaan met uitdagende vraagstukken uit de creatieve industrie.
  • Je voert opdrachten uit voor festivals, radio, televisie, pretparken, cultuurpodia en/of de film- en de game-industrie.
  • Je leert verkoopbare formats en nieuwe businessmodellen te ontwikkelen.

  Werkgevers in de creatieve industrie

  • Onze afgestudeerden werken bij marketingbureaus, tv-producenten, cultuurpodia, pretparken.
  • De creatieve industrie benadert ons actief bij hun zoektocht naar nieuw talent.
  • Natuurlijk kun je met je diploma ook aan de slag bij werkgevers buiten de creatieve industrie. Ook daar is behoefte aan commerciële marketingprofessionals.
  De IEMES-opleidingen zijn bijna twintig jaar geleden ontstaan vanuit een piepkleine hbo-cursus Music Management. Daar leerden cursisten die graag in de muziekindustrie wilden werken hoe die wereld in elkaar steekt met muziekrechten en intellectueel eigendom. Een expertise die we nu nog steeds in huis hebben. IEMES is gegroeid en beslaat nu de volle breedte van de entertainmentindustrie.