Inhoud opleiding

Inhoud

Je leert hoe je bedrijven, producten en diensten internationaal op de kaart zet. Hoe je een sterk merk bouwt. En hoe je verkoopsuccessen behaalt in binnen- en buitenland. Je ontdekt bijvoorbeeld hoe je een Duitse startup succesvol introduceert in Nederland. Hoe je een concept store opzet in Parijs. Of hoe je de Aziatische markt verovert met jouw 100% recyclebare product.

Vanaf het eerste jaar werk je aan opdrachten voor internationale bedrijven. Eerst uit de regio en daarna uit het buitenland. Dat doe je samen met je projectgroep. Niks verveeld achterover leunen in de klas dus. Zelf actief aan de slag gaan. Initiatieven nemen. Plannen bedenken. Onderzoek doen. Keuzes maken. En daarvan leren. Vooral van de dingen die fout gaan. Want ondernemen is een proces van vallen en opstaan. Het leuke van deze actieve leermethode is de bonus die je krijgt: managementervaring. Want je moet veel organiseren, plannen en samenwerken. Allemaal activiteiten waarbij je je management skills traint.

Nog een voordeel: je krijgt minder losse vakken. In plaats daarvan komen vakken bij elkaar in een project. Hierdoor zie je meer samenhang. Omdat je samenwerkt met internationale bedrijven, bouw je bovendien waardevolle contacten op en oefen je direct met het spreken en schrijven van je talen. 

Natuurlijk sta je er niet alleen voor. Je krijgt ondersteuning van docenten uit verschillende vakgebieden. Veel van hen hadden een marketing- of managementfunctie bij internationale bedrijven. Nu zijn ze je business coaches.

Je werkt aan je personal leadership

Dankzij de projectgerichte manier van leren, doe je belangrijke ontdekkingen. Je leert waar je talenten liggen. Wat je van nature makkelijk afgaat. En welke rol binnen het team op je lijf geschreven is. Dat brengt ons op een ander belangrijk punt waaraan je werkt: je personal leadership. Tijdens de opleiding besteden we daar veel aandacht aan. Je leert vaardigheden die jouw persoonlijke ontwikkeling een boost geven.

Na het eerste studiejaar weet je wie je bent, waar je krachten liggen en wat je wilt. Dat is het plan. Dat je geloof in eigen kunnen groeit en je beter in staat bent om keuzes te maken en doelen te bereiken. Hierdoor weet je waarop je in het tweede jaar het accent wilt leggen: op Marketing & Sales, Management & Organization of Language & Culture.

Sfeerafbeelding Fontys

 • Opbouw

  Opbouw

  IMM bestaat uit 4 opleidingsjaren met elk 2 semesters waarin een beroepsrol centraal staat.

  Hoeveel uren per week ben je met je studie bezig?

  • 20 uur les
  • 10 uur projectwerk
  • 10 uur zelfstudie

  Hoe is de studie ingedeeld?

  Theorie
  40%
  Zelfstudie
  20%
  Praktijk
  40%


  Bovenstaande uren en percentages kunnen in de praktijk afwijken.

  Studeren in een persoonlijke omgeving

  Wij zien graag dat je groeit. En dat je - letterlijk- grenzeloze ambities hebt. Daarom stimuleren we je om groot te denken. Daarbij kun je rekenen op onze persoonlijke aandacht. We weten hoe fijn een goede wisselwerking kan zijn. En wat voor moois dat oplevert.

  Wij willen dat je je thuis voelt, dat je enthousiast bent over je opleiding en dat je slaagt. Een goede start is daarbij enorm belangrijk. Daarom is de voertaal in het eerste jaar nog gewoon Nederlands. Zo kan je wennen aan je nieuwe omgeving, de lessen en de zelfstandige manier van studeren. Vanaf het tweede jaar is Engels de voertaal. Dan ga je ook samenwerken met buitenlandse internationale bedrijven.

  Projectwerk, zelfstudie, coaching en mini-colleges

  IMM is een eigentijdse studie waarbij theorie en praktijk samenkomen. Leren doe je op 4 manieren: via projectwerk, coaching, zelfstudie en mini-colleges. Projectwerk en daarvan leren staat centraal. Hoe gaat dat in zijn werk? Met je projectgroep voer je projecten uit voor internationale bedrijven. Kom je daarbij vragen tegen? Of loop je tegen een onderwerp aan waarover je meer wilt weten? Dan is zelfstudie de eerste stap. Zelf antwoorden zoeken. Zelf stappen zetten. Zoals dat ook gaat in het bedrijfsleven.

  Daarnaast krijgt je coaching, zowel individueel als met je projectgroep. Zoeken jij en je medestudenten meer theoretische verdieping of uitleg over een onderwerp? Dan kun je op verzoek daarover een mini-college krijgen. Dit zijn inspirerende mini-colleges waardoor je weer verder kunt. In het begin van je studie krijg je sowieso de nodige colleges. Zo leg je een goede basis en kom je goed uit de startblokken.

  Je leert je talen spreken en schrijven

  Als je goed je talen spreekt en schrijft, dan heb je een enorme voorsprong op de arbeidsmarkt. Zeker in het internationale bedrijfsleven. Bij IMM zorgen we dat je die voorsprong pakt. Taalonderwijs krijg je in de meeste gevallen van native speakers, mensen voor wie de taal die zij doceren hun 'moedertaal' is.

  Daarnaast leer je over andere culturen, zodat je die begrijpt en aanvoelt. Jezelf kunnen verplaatsen in de schoenen van iemand met een andere achtergrond is een randvoorwaarde voor commercieel succes. In het eerste jaar kies je naast Engels ook voor Frans of Duits. In het tweede jaar mag je een derde vreemde taal erbij nemen. Naast Frans en Duits is Spaans dan ook mogelijk. 

 • Struikelvakken

  Specifieke struikelvakken zijn lastig te benoemen. Waar de ene student makkelijk door een vak wandelt, heeft de ander wat extra begeleiding nodig. De meeste studenten die extra begeleiding nodig hebben, willen dat voor het vak onderzoeksvaardigheden. Dit vak krijg je in de eerste periode. Ook de keuzevakken Frans en Duits vragen in het eerste jaar extra aandacht.

  Als je denkt dat dit ook voor jou geldt of als je merkt dat je bij andere vakken wat extra hulp kunt gebruiken: trek aan de bel. We geven je graag extra uitleg. Of dit in het eerste of in latere jaren is, dat maakt helemaal niets uit.​

 • Studiebegeleiding

  Persoonlijke studieloopbaanbegeleider

  Vanaf dag één krijg je een persoonlijke studieloopbaanbegeleider (slb-er) toegewezen. De begeleider volgt en begeleidt jou tijdens je opleiding en beantwoordt vragen over je studie, je leerstijl of je persoonlijke studievoortgang.

  Je voert regelmatig voortgangsgesprekken met je slb'er, die jou ook helpt bij je persoonlijke ontwikkeling als professional. En bij het maken van de juiste (studie)keuzes. Kortom, de coach is jouw eerste aanspreekpunt voor vrijwel alle studie gerelateerde zaken.

  Je kunt rekenen op veel individuele aandacht.
  Wij kennen je naam én je verhaal!
 • Studie in cijfers
  Een studie kiezen die echt bij jou past kan lastig zijn. Het is dan ook goed om te weten hoe studenten hun opleiding beoordelen en hoe er landelijk over gedacht wordt.

  Bij Fontys vinden we eerlijke voorlichting heel belangrijk, want we zien graag dat je op de juiste plek terechtkomt. Daarom vind je hieronder een handig overzicht, waarin je snel ziet hoe de opleiding scoort ten opzichte van het landelijke gemiddelde. Zie de toelichting voor meer informatie.
  Studie in cijfers informatie kaart

 • Typerend voor deze opleiding
  • Persoonlijke benadering en ontwikkeling staan centraal door middel van Personal Leadership;
  • Je krijgt les van betrokken en ervaren docenten uit het bedrijfsleven;
  • Native speakers leren je de vreemde talen;
  • Je gaat op studiereis naar het buitenland;
  • Innovatie speelt een grote rol bij de opleiding;