Inhoud opleiding

De Johan Cruyff Academy (JCA) is inhoudelijk gelijk aan de opleiding SPECO Sportmarketing en bereidt je voor op een mooie carrière na of naast je sport als professional in de sportbusiness. De Johan Cruyff Academy Tilburg is zo georganiseerd, dat topsport en studie prima samen gaan.

Topsporters die naast talent beschikken over doorzettingsvermogen, discipline en geloof in eigen kunnen, hebben de kans de top te halen. Dat zijn ook de eigenschappen die je nodig hebt om de pittige combinatie topsport met studie te verwezenlijken. Dit vereist toewijding, doorzettingsvermogen, een verantwoordelijke studiehouding en planning & communicatie.

Flexibel studieprogramma

De Johan Cruyff Academy Tilburg levert een hoogwaardige en flexibele opleiding op maat, waarbij je studie én je topsportcarrière kunt combineren. Je kunt je studieprogramma's afstemmen op je trainings- en wedstrijdschema's. Veel studieonderdelen doe je zelfstandig en met behulp van internet. Zo kun je jouw studie ook tijdens een verblijf in (buitenlandse) trainingskampen voortzetten.

Hoe krijg je les: (digitale) colleges en workshops

Elke periode staat een andere beroepsrol en thema centraal. Je krijgt kennis aangereikt in colleges en je werkt in workshops aan het versterken van je vaardigheden. Wat je daarbij leert pas je direct toe in je projectopdracht. Deze krijg je aan het begin van de periode van een echte sportorganisatie. Dit vraagstuk pak je niet alleen aan, maar samen met een projectgroep en onder begeleiding van je projectcoach. 

Een deel van de hoorcolleges nemen we op. Op die manier kun je tijdens een trainingskamp de lessen buiten school(tijden) alsnog volgen. In de werkcolleges, die wel klassikaal zijn, pas je de theorie toe in diverse sportcases.

Toetsen

Elke periode krijg je één grote kennistoets, waarin je kunt laten zien hoe je theoretische kennis is van diverse vakken. In diezelfde periode werk je aan een groot project. Dat sluit je af met bijvoorbeeld een bedrijfspresentatie van je sportmarketingplan, sponsorplan of campagne. We toetsen ook op vaardigheden, zoals presenteren, debatteren, creativiteit.


Docenten uit het bedrijfsleven

Je krijgt les van docenten met ruime praktijkervaring in de sportmarketing & sportmanagement. Dit in een studie-omgeving met veel persoonlijke begeleiding en aandacht. De Johan Cruyff Academy Tilburg biedt studenten bovendien de kans vooral hun eigen ontwikkeling vorm te geven en hun passie te volgen. Dat doen we via Personal Branding.

Johan Cruyff Academy netwerk

Er zijn drie Johan Cruyff Academies in Nederland, in Amsterdam, Groningen en  Tilburg. Zij werken onderling samen en maken met de Johan Cruyff Colleges (mbo) en het Johan Cruyff Institute (Masters en cursussen), deel uit van een internationaal academisch 'Cruyff netwerk', dat sinds 1999 studenten wereldwijd opleidt in de kennisgebieden sportmanagement, sportmarketing en sponsoring, football business en coaching.

Sfeerafbeelding Fontys
Voor de Johan Cruyff Academy Tilburg geldt een selectie-procedure.
Na je inschrijving volgt er een verplicht intake-gesprek (gecombineerd met het Studiekeuze-check gesprek) waaruit onder andere moet blijken dat je gemotiveerd bent om deze studie te volgen.
 • Opbouw

  Opbouw

  JCA bestaat uit 4 opleidingsjaren die elk bestaan uit 4 periodes. Elke periode staat een ander thema centraal. Je sluit een periode af met één grote kennistoets. Daarnaast werk je aan een groot project en toetsen we vaardigheden, zoals presenteren of creativeit.

  Hoeveel uren per week ben je met je studie bezig?

  • 18 uur projectwerk, inclusief begeleiding
  • 12 uur les, dit is maatwerk
  • 10 uur zelfstudie

  Hoe is de studie ingedeeld?

  Theorie
  25%
  Zelfstudie
  25%
  Praktijk
  50%


  Let op: in de praktijk kunnen de uren en de procenten door elkaar heen lopen. Bovendien kan het zijn dat jij als topsporter meer tijd kwijt bent aan zelfstudie als gevolg van je sportschema.

  Het eerste jaar: inzicht in de wereld van sport en business

  Het eerste jaar kent 4 thema's die passen bij belangrijke beroepsrollen in de wereld van de sport.

  • Sportmarketeer: marketingplan voor een nieuw product
  • Verenigingsadviseur: advies voor de (eigen) sportvereniging
  • Commercieel medewerker (fitness): businessmodel en sales
  • Sponsormanager: sponsoractivatie voor merken binnen de sport

  Tijdens deze periodes is er aandacht voor kennis én vaardigheden om je voor te bereiden op praktijksituaties en je te helpen bij projecten. Daarnaast besteed je tijd aan Engels, ICT en je persoonlijke ontwikkeling.

  Als je 60 studiepunten hebt behaald ontvang jij je propedeuse en mag je door naar het tweede jaar. Je mag per periode (of cluster) van de propedeuse één onvoldoende onderdeel compenseren, mits die onvoldoende niet lager is dan een 4.5 en het gemiddelde van die periode (of cluster) minimaal 5,5 is. Uitsluitend het propedeusejaar kent deze compensatieregeling.

  Het tweede jaar

  In het tweede jaar ligt de focus op de beroepsrollen en thema's van de:

  • Online marketeer: online (marketingcommunicatie) campagne
  • Sportbeleidsmedewerker: plan voor gemeente of bond
  • Marketingmanager: advies voor betaald voetbalorganisatie over fans en businessclubs
  • Eventmanager: eventorganisatie en concept voor een (side) event

  Dit jaar besteed je extra aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling en je functioneren in groepen. Je gaat je nu ook voorbereiden op je stage.

  Het derde jaar: stage en minor

  Werken op een stageplek is de perfecte manier om het werkveld van de sportmarketeer te leren kennen. Daarom loop je dit jaar stage bij een (sport)organisatie. Om je verder te specialiseren in een vakgebied naar keuze, volg je in het derde jaar ook een minor. Een minor kun je volgen binnen of buiten Fontys of zelfs in het buitenland bij een van onze partneruniversiteiten.

  Het vierde jaar staat alles in het teken van je afstuderen

  Het laatste jaar staat in het teken van de afstudeerstage en de bijbehorende scriptie. Je afstudeerstage draait om onderzoek en advies, je gaat aan de slag met een probleemstelling of vraagstuk van een echt (sport)bedrijf- of organisatie. Ook is deze stage de ultieme kans om relaties te leggen met potentiële werkgevers.

  Verder bieden wij je in de eerste 2 periodes van dit jaar de mogelijkheid om een specialisatie (keuzevak) te volgen binnen de opleiding, zodat je jezelf verder kunt ontwikkelen in een bepaalde richting.

 • Struikelvakken

  Specifieke struikelvakken zijn lastig te benoemen. Waar de ene student makkelijk door een vak wandelt, heeft de ander wat extra begeleiding nodig. Dat laatste geldt in het geval van JCA vooral voor de vakken Nederlands (taalvaardigheid), Engels en Bedrijfseconomie (financiële modules).

  Als je denkt dat dit ook voor jou geldt of als je merkt dat je bij deze of andere vakken wel wat extra hulp kunt gebruiken: trek aan de bel. We geven je graag extra uitleg.

 • Studie in cijfers
  Een studie kiezen die echt bij jou past kan lastig zijn. Het is dan ook goed om te weten hoe studenten hun opleiding beoordelen en hoe er landelijk over gedacht wordt.

  Bij Fontys vinden we eerlijke voorlichting heel belangrijk, want we zien graag dat je op de juiste plek terechtkomt. Daarom vind je hieronder een handig overzicht, waarin je snel ziet hoe de opleiding scoort ten opzichte van het landelijke gemiddelde. Zie de toelichting voor meer informatie.
  Studie in cijfers informatie kaart
 • Studiebegeleiding

  Hulp bij je ontwikkeling tot sportmarketeer

  Vanaf dag één krijg je een persoonlijke studieloopbaanbegeleider ('slb-er') toegewezen. Hij of zij volgt en begeleidt jou tijdens je opleiding en beantwoordt vragen over je studie, je leerstijl of je persoonlijke studievoortgang. Daarnaast voer je regelmatig gesprekken over je persoonlijke ontwikkeling als professional (via personal branding) en bij het maken van de juiste (studie)keuzes. Kortom, je slb'er is jouw eerste aanspreekpunt voor vrijwel alle studie gerelateerde zaken.

  Mede door de kleinschaligheid van de opleiding is er altijd veel individuele aandacht.