Toelatingseisen

Je hebt een economisch profiel, je sport op het hoogste niveau en bent gemotiveerd voor de opleiding. Wij bekijken per sport de minimale topsportcriteria.

Hieronder lees je uitgebreid over de verschillende toelatingseisen en de aanvullingen die wij kunnen bieden. Een vinkje betekent dat je zonder meer toelaatbaar bent.

Toelatingseisen voor deze opleiding
Havo Vwo
CM ec of be + wiA of wiB ec of be
EM
NG
NT

Voldoe je niet aan de nadere vooropleidingseisen?

Heb je een havo of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog toegelaten te worden door het behalen een toelatingstoets.

Mbo

Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding. Check wel of jouw mbo-opleiding voldoende aansluit. Twijfel je, neem dan contact met ons op via feht@fontys.nl of bel met 08850 77222.

Buitenlands diploma

Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat deze aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen.

Niet de juiste vooropleiding en 21 jaar of ouder?

Heb je niet de juiste vooropleiding, dan is het mogelijk om een toelatingsonderzoek te doen. Voorwaarde is wel dat je 21 jaar of ouder bent op het moment dat de opleiding start. Vraag via FEHT@fontys.nl informatie over de aanvullende instituutsprocedure én kijk voor meer informatie op deze pagina.

Heb je een vwo-diploma op zak? Bij de Johan Cruyff Academy Tilburg kun je dan helaas niet deelnemen aan het verkorte traject.

 • Intakegesprek voor topsporters

  Intake gesprek voor topsporters

  Alleen topsporters die, naast talent, beschikken over doorzettingsvermogen, discipline en geloof in eigen kunnen, hebben kans de top te halen. Het zijn dezelfde eigenschappen die nodig zijn om de pittige combinatie van topsport en studie aan de Johan Cruyff Academy te verwezenlijken.

  Tijdens een verplicht intakegesprek (gecombineerd met het Studiekeuzecheck gesprek) wordt dan ook geselecteerd. Je dient deel uit te maken van de nationale top in jouw sport in jouw leeftijdsklasse én gemotiveerd te zijn om deze studie te volgen. Voor het verplichte intakegesprek moet je een intakeformulier invullen. Stuur een e-mail naar jca@fontys.nl en wij mailen het je.

  Als topsporter heb je een NOC*NSF-status A, HP, B, NT, BT en/of maak je deel uit van de nationale top in jouw sport in jouw leeftijdsklasse.

  Ben je een topsporter zonder officiële NOC-status neem dan contact met ons op via 08850 77222 of mail naar jca@fontys.nl.

 • Bedrijfseconomie toets

  Inhoud

  Ondernemingsplan: inhoud, eisen aan starten onderneming, rechtsvormen, marktverkenning, marketing mix (6 P’s) Financieel plan: Investeringsbegroting, Financieringsplan, Exploitatiebegroting, Liquiditeitsbegroting, Begrote eindbalans, beoordeling financieel plan Jaarverslag en Jaarrekening (Balans en Winst – en verliesrekening) Financiering: verschillende vormen van vreemd vermogen en eigen vermogen Financiële stuurinformatie m.b.t. Rentabiliteit (REV, RTV, RVV, hefboomwerking), Liquiditeit (Current Ratio, Quick Ratio), Solvabiliteit (Debt Ratio, Solvabiliteitspercentage) Kosten: onderscheid kosten en uitgaven, kostensoorten, variabele en vaste kosten, kostprijsberekeningen, break even punt Commerciële calculaties: bruto winstmargeberekeningen, BTW

  Type toets

  De toets duurt anderhalf uur en bestaat uit 50 MC vragen met 3 antwoordmogelijkheden

  Hulpmiddelen

  Tijdens de toets is het gebruik van een niet programmeerbare rekenmachine toegestaan.

  Voorbereidingsstof

  Ter voorbereiding op de toelatingstoets M&O kun je bovengenoemde onderwerpen bestuderen in het (zelf aan te schaffen) boek:

  Samengevat M&O HAVO Auteur(s) A. Maurer Uitgeverij Thiememeulenhoff ISBN 9789006073706

  Oefentoets

  Ter voorbereiding op de toets kun je gebruik maken van een oefentoets met bijbehorende uitwerkingen.