Studenten over deze opleiding

Online sfeerproeven

Bekijk de filmpjes van onze studenten en proef online alvast een beetje van de sfeer van deze opleiding. Wil je onze studenten in het echt spreken? Kom dan naar onze open dag of schrijf je in voor een proefstudeerdag.

 • Justin Jankovits

  Justin Jankovits: ‘Ik wil zoveel mogelijk dingen leren en ervaren’

  Communicatie - International Event, Music & Entertainment Studies // Jaar 1

  Waar ben je goed in?

  Ik ben steeds beter in plannen. Ik vind het fijn om dingen op te lossen en efficiënter te laten lopen. Dat komt hier bij CO IEMES goed van pas.

  Wat betekent creativiteit voor jou?

  Voor mij is creativiteit, dat je op het moment dat het moeilijk wordt en je door de bomen het bos niet meer ziet, je alles aan de kant kunt zetten om een oplossing te vinden. Dat je een situatie of probleem helemaal kunt ontleden, tot de kern komt en daar dan begint. Dat je bedenkt wie of wat jou kan helpen. En dat kun je ook vertalen naar het creatieve communicatievak.

  Waarom heb jij voor deze opleiding gekozen?

  Na mijn middelbare school ben ik aan diverse opleidingen begonnen: horeca, licht en geluid, de sportacademie, maar dat was het allemaal niet voor mij. Tussentijds heb ik diverse baantjes gehad van sales tot het opbouwen van events. Ik weet wat het is om te werken zonder diploma’s. Dat geeft je toch minder kansen. Ik weet dat ik een studie moest vinden die mij blijft boeien en triggeren en ik heb nu al gemerkt dat de vakken me echt prikkelen. Mijn motivatie is groter dan ooit tevoren om dit tot een goed einde te brengen en mijn diploma te halen.

  Wat is er bijzonder aan de opleiding?

  Ik zit nog maar kort op de opleiding, dus dat vind ik moeilijk om nu al te zeggen. Wat ik wel fijn vind, is dat de lessen niet zo strak gekaderd zijn. Dus dat je niet precies van zo tot zo laat les hebt en dan op een vaste tijd pauze. Structuur vind ik belangrijk, maar daarbinnen mag het voor mij wel los zijn. Met mooi weer kun je soms lekker buiten aan je project werken. Dat geeft een gevoel van vrijheid.

  Wat is je favoriete vak?

  Hoewel ik eigenlijk niet zo’n schrijver ben is Copywriting mijn favoriete vak. Buiten school ben ik daar ook actief mee bezig en wil er graag in oefenen. Ik wil gaan schrijven over het verband tussen sporten en een gezonde levensstijl, omdat ik daar zelf veel mee bezig ben.

  Waar ben je trots op?

  Ik ben trots op het werk dat ik hiervóór deed in de evenementenbouw. Dat was echt heel hard werken, tussen rauwdouwers, soms wel twaalf uur op een dag of langer. Het bracht me op allerlei plekken in binnen- en buitenland. Aan het begin van zo’n werkdag is er nog niks en aan het einde ervan staat er iets moois. Vaak kreeg ik dan een vrijkaartje en dacht bij zo’n evenement of concert: aan dat podium heb ik mooi meegebouwd.

  Hoe is het contact met docenten?

  Ik heb het idee dat ik bij iedereen terechtkan, makkelijk met ze kan kletsen en al mijn vragen kan stellen. Je kunt de roosters van je docenten opzoeken en dan weet je waar ze lessen geven en wanneer ze klaar zijn, zodat je ze kunt treffen. Vaak heb ik een momentje alleen met docenten als ik aan het einde van de les nog even mijn huiswerk opschrijf. Ik maak dan meestal nog een praatje. Het contact is echt persoonlijk.

  Wat ga je nooit meer vergeten van je opleiding/waar wil je hard voor werken?

  Ik wil heel hard werken om mijn diploma te halen. Daarvoor wil ik zo veel mogelijk dingen leren en ervaren. Dat is ook zo mooi aan het onderdeel Work­­, dat je gaat invullen met ervaringen die je zelf opzoekt. Je kunt dan bijvoorbeeld met een professional meelopen, iemand interviewen of andere op de opleiding gerichte ervaringen opdoen. Zo ben ik pas naar een Pecha Kucha-avond geweest en ga ik mensen uit het vakgebied interviewen. Ik heb ook iets met stemacteren. Daarom lijkt het me leuk om wat bij de radiostudio van ACI te gaan doen. Met evenementen heb ik in praktische zin veel ervaring, maar nog niet op deze manier. Dus dat vind ik ook erg interessant.

  [Interview: september/oktober 2018]

  Sfeerafbeelding Fontys
  Ik weet dat ik een studie moest vinden die mij blijft boeien en triggeren en ik heb nu al gemerkt dat de vakken me echt prikkelen.
 • Indy van Lieshout

  Indy van Lieshout: ‘Je bouwt meteen een netwerk op’

  Communicatie - International Event, Music & Entertainment Studies //
  Jaar 2

  Waar ben je goed in?

  In plannen, organiseren en coördineren ben ik wel goed. Vorig jaar was ik klassenvertegenwoordiger. Nu hebben we geen klas, maar een company en daarvan ben ik CEO.

  Wat betekent creativiteit voor jou?

  Creativiteit betekent voor mij de vrijheid te denken en je te uiten op de manier zoals je dat zelf wilt. Dat kan heel concreet een toneelstuk of muziek zijn die je schrijft. Maar ook de manier waarop je praat, je lichaamstaal en hoe je je bijvoorbeeld kleedt. Het gaat in ieder geval altijd om die vrijheid en hoe je dat zelf invult.

  Waarom heb jij voor deze opleiding gekozen?

  Eigenlijk wilde ik naar de KLM Flight Academy om piloot te worden, maar daar werden geen mensen meer aangenomen. Op de middelbare school was ik altijd al bezig met events organiseren. Ik zat in de feest- en galacommissie. Toen ben ik gaan kijken naar een opleiding in die richting. Bij CO IEMES voelde ik meteen dat ik goed zat en helemaal na de studiekeuzecheck, wat ook nog bevestigd werd door bekenden die hier al zaten.

  Wat is er bijzonder aan de opleiding?

  De vrijheid die de opleiding geeft in de dingen die je kunt doen, vind ik echt bijzonder. In jaar twee organiseer je je week helemaal zelf. Ik werk bij Poppodium 013 en kan dat opgeven voor mijn leven lang leren-traject. Dat is een van de drie onderwerpen in jaar twee. Tevens zet je met medestudenten een bedrijf op waarin je onderling rollen en taken verdeelt, net als in een echt bedrijf. Dat helpt om zowel intern als extern ervaring in de industrie op te doen. Deze opleiding geeft je er alle mogelijkheden en motivatie toe. We hebben competenties waar we aan moeten voldoen. Kennis haal je uit de projecten en van de gastsprekers en gastlessen die je zelf organiseert. Om dit voor elkaar te krijgen, spreekt iedereen zijn netwerk aan, maar je kunt natuurlijk ook je docenten daarvoor vragen.

  Wat is je favoriete vak?

  De cases zijn heel leuk om te doen. Zo zijn we bezig geweest voor het Amsterdam Dance Event en ook attractiepark Slagharen is een opdrachtgever. Je ervaart hoe het is om met echte opdrachtgevers te werken en wordt daarbij echt in het diepe gegooid. Je bouwt zo wel meteen een netwerk op en kijkt dus goed waar je mee bezig bent en wilt zijn. Veel mensen worden ZZP’er, dus dat is erg handig. 

  Waar ben je trots op?

  Ik ben er trots op dat ik mijn propedeuse in één keer heb gehaald en ben ook blij dat ik hoge cijfers heb gehaald. Ik ben wel zo’n nerd die tot 19.00 uur op school zit. Ik ben er ook trots op dat ik steeds beter de balans kan vinden tussen al mijn activiteiten. Bij Dr. Martens heb ik een baantje, bij Poppodium 013 ben ik vrijwilliger achter de bar en daarnaast ben ik actief voor Stichting Yehshua in Den Haag die zich inzet voor zwakke schakels in de maatschappij, zoals tienermoeders.

  Hoe is het contact met docenten?

  Het contact met docenten is heel goed, hoewel het dit jaar minder vaak voorkomt. Docenten komen zelf uit het werkveld en als ze zien dat je hard werkt en gemotiveerd bent, respecteren ze je meer en kun je eerder bij ze terecht voor connecties. Docenten staan daar zeker voor open. Vaak voelt het alsof ze meer naast je staan, dan boven je.

  Wat ga je nooit meer vergeten van je opleiding?

  De mensen die ik heb ontmoet – studenten en docenten - ga ik nooit meer vergeten. Mijn medestudenten zijn erg interessante en inspirerende mensen, zoals iemand die bijvoorbeeld in Milaan heeft gewoond en mensen die al andere opleidingen hebben gedaan. Ik vind ook veel docenten inspirerend. En ik weet zeker dat ik bij mijn coach over tien jaar nog steeds terecht zou kunnen.

  Waarvoor wil je heel hard werken?

  Voor mijn diploma wil ik hard werken. Dan weet ik dat ik eindelijk aan de slag kan gaan met wat ik leuk vind om te doen. Ik vind het belangrijk om connecties te maken met andere studenten, ook van andere jaren. Ik heb een vriend die al aan het afstuderen is en die bij een platenlabel werkt. Niet dat ik daarom bevriend met hem ben, maar je kunt elkaar wel helpen.

  Wat ga jij bijdragen aan de creatieve industrie?

  Als ik klaar ben met de opleiding wil ik graag in de livemuziek-industrie gaan werken. Als booker, manager, bij een organisatiebureau van festivals, of als programmeur bij een podium. Nu doe ik ook wat dingen voor de band van mijn vriend. Wie weet dat ik ze uiteindelijk mag gaan managen. Dat zou ik pas gaaf vinden.

  Interview: september/oktober 2018

  Sfeerafbeelding Fontys
  De vrijheid die de opleiding geeft in de dingen die je kunt doen, vind ik echt bijzonder.
 • Daniëlle van Rattingen

  Daniëlle van Rattingen: ‘Ik wil stappen maken in de tv-wereld’‘Ik wil stappen maken in de tv-wereld’

  Communicatie - International Event, Music & Entertainment Studies // Jaar 3

  Waar ben je goed in?

  Ik ben goed met mensen, ben sociaal en open. Ik luister goed naar de dingen die niet gezegd worden en kan daarop inspelen. Ik heb wel mensenkennis, denk ik.

  Wat betekent creativiteit voor jou?

  Creativiteit betekent voor mij dat je zo kunt spelen met je gedachten dat je onverwachts iets anders vindt dan waar je naar op zoek was. Dus dat je los van je eerste idee de ruimte hebt om nog iets anders te vinden en te bedenken.  

  Waarom heb jij voor deze opleiding gekozen?

  Deze opleiding vind ik een goede combinatie tussen het creatieve en het professionele, ofwel de organisatie erachter. Mijn insteek was muziek en tv, hoewel ik nu gekozen heb voor events in plaats van muziek, omdat dat breder is en daar een overlap met muziek in zit. Ik wil al bij de tv sinds ik een klein meisje was en wilde ook iets met zingen. Voor het conservatorium heb ik toch niet gekozen omdat ik mezelf al zag eindigen als zangjuf. Ik heb nog even social studies gedaan, maar dat was echt niet wat ik wilde. Toen kwam ik uit bij CO IEMES. Ik heb een meeloopdag gedaan, ben gaan proefstuderen en toen wist ik het zeker.  

  Wat is er bijzonder aan de opleiding?

  De opleiding is een combinatie van creativiteit, theorie en werken in de professionele wereld. Je krijgt kansen en doet meteen al opdrachten voor echte bedrijven. Zo mochten wij een opdracht doen voor het Defqon.1 Festival. Dat is een mooie manier om je netwerk te verbreden. Je komt daar, proeft de sfeer en leert mensen kennen. Op school was er een scoutingdag waarbij je op ‘sollicitatiegesprek’ kon komen bij Talpa. Dat heeft mij een mooie stageplek opgeleverd in Hilversum voor House of Talent.

  Waar ben je trots op?

  Ik ben trots op wat ik doe, leer en al geleerd heb bij mijn meewerkstage bij Talpa. Ik doe redactietaken, schrijf draaiboeken, doe de casting en onderhoud de contacten met bijvoorbeeld familie van de deelnemers, de fans en ondersteunende professionals van House of Talent. Ook regel ik praktische dingen rond live events, radio en social media. House of Talent is en heel nieuw concept en is een mix van een talentenjacht en een reality programma, waarbij acht artiesten 24/7 samen in een huis zitten en gevolgd worden op hun weg naar succes.  

  Ik ben hier fulltime mee bezig, maak soms erg lange dagen en ben daarom ook op kamers gegaan in Hilversum. Ik wilde altijd bij de tv werken, maar moest hier in het begin wel flink wennen. Ze zijn hier - vaak in de hitte van de strijd - heel direct en dat kan soms hard overkomen, maar daar moet je doorheen. Ik kom uit de beschermde omgeving van een dorp en ben nu echt in de grotemensenwereld terechtgekomen. Dus ik leer ook op persoonlijk vlak erg veel.

  Hoe is het contact met docenten?

  Het contact met docenten is echt goed, als er iets is dan zijn ze er voor je. Ons contact is informeel en persoonlijk. Zo hoef ik ook geen officiële mails op te stellen naar mijn stagebegeleider. Dat is fijn.

  Wat ga je nooit meer vergeten van je opleiding?

  Toen ik in het eerste jaar binnenkwam, was het meteen lol maken met de piano die in de hal staat. Daar gingen we liedjes op spelen en ik zong. Er liggen allemaal van die gekleurde zitzakken en dat zorgt voor een speelse sfeer.  Ik heb hier echt vrienden gemaakt voor het leven, dat is top.

  Waarvoor wil je heel hard werken?

  Ik wil stappen maken in de tv-wereld. Nu ben ik stagiaire, maar ik zou via de redactie naar hoofdredactie willen groeien en uiteindelijk zou ik wel de eindverantwoordelijke of creative director van een programma willen zijn, waar ook iets met muziek in zit zoals bij House of Talent.

  Ik had volgens mij geen betere stage kunnen hebben. Hier zit echt alles in: radio, reality, muziek, live events, online, social media. Ik ben op alle vlakken actief en kan me laten zien. Ik spreek iedereen die een rol speelt in de ondersteuning van de artiesten in House of Talent, want ze komen allemaal via de redactie. Ik ben in de zomervakantie begonnen omdat het programma toen van start ging. Officieel duurt mijn stage tot half november, maar ik blijf hier zo lang mogelijk, totdat ik aan mijn minor begin in februari, want ik leer  hier zo veel. Het gaat elke keer beter en ik krijg er steeds meer taken bij, zoals casting. Dat gebeurt natuurlijk wel onder supervisie, maar het is echt gaaf.

  Interview september/oktober 2018

  Sfeerafbeelding Fontys
  De opleiding is een combinatie van creativiteit, theorie en werken in de professionele wereld. Je krijgt kansen en doet meteen al opdrachten voor echte bedrijven.
 • Puck van der Weijst

  Puck van der Weijst: ‘Ik ga events in het buitenland organiseren’

  Communicatie - International Event, Music & Entertainment Studies // Jaar 4

  Waar ben je goed in?

  Ik heb iets waardoor mensen zich snel bij me op hun gemak voelen. Ik ben wel sociaal vaardig, denk ik.

  Wat betekent creativiteit voor jou?

  Niet zozeer het maken van dingen, schilderen of tekenen, maar vooral het creatieve denkproces. Dingen bedenken die anders zijn dan normaal.

  Waarom heb jij voor deze opleiding gekozen?

  Ik heb veel met muziek, heb altijd gezongen. Maar ik vond het leuker om het zelf te organiseren dan iets op het podium te doen. Eerst dacht ik dat ik de richting van concepting heel leuk vond, maar in het tweede jaar kwam ik bij #CLUBACI en was ik commissaris sociale zaken waarbij ik events produceerde en kwam ik erachter hoe leuk ik dat vind.

  Wat is er bijzonder aan de opleiding?

  Je wordt hier absoluut niet als een nummer gezien, iedereen kent iedereen, je kunt zo naar docenten stappen. ACI heeft echt mijn studententijd gemaakt. Er is altijd wel iets te doen, we spreken elkaar nog steeds en gaan op pad met elkaar. Mijn studentenvrienden zijn voor altijd.

  Wat is je favoriete vak?

  Concepting in the digital age, is een vierdejaars vak waarbij je concepten creëert in de technologische tijd. Je bent veel bezig met wat de invloed van technologie op mensen is. Dat vond ik echt super interessant.

  Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd vorig jaar?

  Door de opleiding heb ik veel over mijzelf geleerd. Je wordt in het diepe gegooid en moet echt het beste van jezelf laten zien. Daar leer je zoveel van. Het laatste jaar ga je de kant op waarin je wilt werken, dus heb ik goed nagedacht over wat ik echt graag wilde. Ik kon misschien naar Kaapstad, maar heb bewust gekozen voor een Nederlands bedrijf in de eventwereld, waar ik nu ook een baan heb gekregen.

  Waar ben je trots op?

  Ik ben trots op mijn minor in Mexico. Dat was de vetste tijd van mijn leven. Ik heb daar zoveel gave dingen gezien, zoals WISH Outdoor in Monterrey. Events opzetten in het buitenland is mijn droom. Vandaar dat ik mijn afstudeeronderzoek heb gedaan naar events in het Midden-Oosten, omdat ze daar druk bezig zijn alternatieve inkomstenbronnen voor olie te vinden. Dat gaat de evenementenmarkt worden, zo bleek uit mijn onderzoek.

  Hoe is het contact met docenten?

  Ik vind het contact met docenten erg laagdrempelig, je kunt een biertje met ze drinken en ze maken ook tijd voor je vrij, zelfs na schooltijd.

  Wat ga je nooit meer vergeten van je opleiding?

  Mijn bestuursjaar bij #CLUBACI in het tweede jaar. Ik heb toen heel veel mensen leren kennen. Daar heb ik eigenlijk de basis gelegd voor het leuke leventje dat ik hier op kamers in Tilburg heb.

  Wat ga jij bijdragen aan de creatieve industrie?

  Mijn bijdrage aan de creatieve industrie is het organiseren van events in het buitenland en dan het liefst in Midden- en Zuid-Amerika. Ik ben bereid om veel uren te maken, veel te reizen en net een stapje harder te lopen. Daarom ben ik nu ook Spaans aan het leren.

  Interview: september/oktober 2018

  Sfeerafbeelding Fontys
  Mijn bijdrage aan de creatieve industrie is het organiseren van events in het buitenland en dan het liefst in Midden- en Zuid-Amerika.

 • Joris de Jager

  Joris de Jager: ‘Ik wil iets bijdragen aan de culturele sector’

  Communicatie - International Event, Music & Entertainment Studies // Afgestudeerd

  Waar ben je goed in?

  Copywriting en storytelling zijn mijn sterke kanten. Ik ben beter in het uitvoeren en de realisatie van een concept dan in het bedenken ervan.

  Wat betekent creativiteit voor jou?

  Nieuwe dingen verzinnen waar je je eigen ‘ei’ in kwijt kan, waarbij je jezelf steeds kunt vernieuwen, terwijl het wel eigen blijft. En met daadkracht, dus dat je staat voor wat je verzint.

  Waarom heb jij destijds voor deze opleiding gekozen?

  Ik wilde iets sociaals doen, dat vind ik belangrijk. En ook geen gewone communicatie opleiding, maar iets creatiefs. Via via hoorde ik over CO IEMES. Events en gaming zijn niet aan mij besteed. Ik koos tijdens de opleiding bewust voor musea en cultuur, omdat daar mijn interesse ligt. De meewerkstage in het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft bij mij het vlammetje aangewakkerd om in de culturele sector te willen werken.

  Wat was er bijzonder aan de opleiding?

  Het contact met de docenten was persoonlijk en voelde als gelijkwaardig. Als jij iets voor ze over hebt en je best doet, doen ze dat ook voor jou. Met vragen kon je altijd bij ze terecht. Ze komen echt uit het werkveld en zijn bereid je daar van alles over bij te brengen en hun contacten te delen. Op die manier  ben ik voor mijn stage bij het Textielmuseum terechtgekomen en werk ik hier uiteindelijk ook.

  Wat was je favoriete vak?

  Copywriting was een van mijn favoriete vakken, hoewel ik het ook best moeilijk vond. Maar ik kon me er goed in ontwikkelen. Je leerde webcontent maken, kort en bondig een verhaal vertellen en daar heb ik hier in mijn werk veel aan. Als minor deed ik Kunst, Creëren en Onderzoek. Ook daar heb ik goed leren schrijven.

  Waar ben je trots op?

  We hebben een concept bedacht voor een reclamebureau in Londen. Het ging om het ontwikkelen van een speciaal Nike-house voor de Olympische spelen in Tokio in 2020. Ons plan won en we mochten als prijs een bezoek brengen aan hun kantoor.

  Wat ga je nooit meer vergeten van je opleiding?

  Ik denk dat ik de tijd bij IEMES-tv niet gauw zal vergeten, omdat we met heel veel humor toch elke twee weken een programma wisten neer te zetten voor Omroep Tilburg waar we hard voor werkten. Die bijzondere combinatie van lol maken, maar ondertussen toch keihard doorwerken, dat blijft me zeker bij.

  Waarvoor wil je heel hard werken?

  Ik heb niet zo’n droom, of droombaan voor ogen. Ik leef meer van dag tot dag en wil het liefste alles meemaken en meepakken, zodat ik weet waar ik uiteindelijk naar toe wil. Dat zal in ieder geval wel in de culturele wereld zijn. Ik vind het belangrijk ergens te werken waar ik me helemaal thuis voel. Daarbinnen kan ik alle kanten van communicatie op, zoals marketing of evenementen organiseren. Zo’n brede opleiding als CO IEMES geeft je daar alle mogelijkheden voor.

  Wat ga jij bijdragen aan de creatieve industrie?

  Ik wil iets bijdragen aan de culturele sector. Een museum klinkt saai voor jongeren. Ik wil voor hen die drempel verlagen en laten zien dat het helemaal niet saai is. Daar ging ook mijn onderzoekstage over. Hier in het Textielmuseum barst het van de creativiteit en is er veel leven in de brouwerij met kunstenaars en kunststudenten die hier werken en dingen uitproberen. Het is een mooie plek om inspiratie op te doen voor jezelf en voor je werk. Er gebeurt hier heel veel. We ontwikkelen bijzondere projecten en we zijn gek genoeg in Amerika en Rusland bekender dan hier in Tilburg.  

  Ik werk nu op de afdeling marketing en communicatie en houd me bezig met het maken van content voor alle social media en de website. Daarnaast schrijf ik nieuwsbrieven en persberichten en organiseer evenementen. Ik ben nu bezig om op een leuke manier de nieuwe collectie kussens van ons eigen label te lanceren met behulp van influencers.

  Interview: september/oktober 2018

  Sfeerafbeelding Fontys