Communicatie - SPECO Sportcommunicatie

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Tilburg

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • (Online) open dag
 • Ga (online) proefstuderen
 • En meer...

Ben jij geïnteresseerd in sport en de sportwereld en ben je gefascineerd door communicatie en nieuwe media? SPECO Sportcommunicatie is de ideale opleiding als je aan de slag wilt als communicatie- of mediadeskundige in de sportwereld.

Over de opleiding

Sport draait om snelheid, kracht, souplesse en techniek. Om grenzen verleggen en winnen. Maar ook om beleving, emotie, dramatiek. Superveel mogelijkheden voor reclame en PR dus. In de opleiding SPECO Sportcommunicatie leiden we je op tot communicatie- of mediadeskundige in de sportwereld. Je werkt met actuele thema’s en maakt kennis met de nieuwste ontwikkelingen. Waarbij je kan rekenen op persoonlijke begeleiding en aandacht van betrokken docenten met een écht sporthart. 

Waarom de opleiding SPECO Sportcommunicatie?

 • Van begin tot eind op sport gericht
 • Betrokken en ervaren docenten uit de sport-, communicatie- en mediawereld
 • Een studieomgeving met veel persoonlijke coaching en aandacht voor jouw ontwikkeling, onder andere door Personal Branding
 • Opdrachtgevers uit de praktijk

 

Wat ga je leren?

In deze opleiding leer je hoe je als communicatiespecialist leert in te spelen op de snelle, dynamische wereld van de sport en business. 

 • Projectmatig werken met echte praktijkcases
 • Gastlessen van professionals uit de wereld van de sport
 • Vaardigheden: presenteren/pitchen, Nederlandse schrijfvaardigheid (o.a. journalistiek, persberichten, creatief schrijven), Engels: alle vaardigheden (schrijven, spreken, lezen, luisteren), mediadesign (o.a. Photoshop)
 • Het eerste jaar bestaat uit 4 thema’s: Wereld van de Sport , Contentmanagement, Crossmedia en Branding van topsporters
 

Femke Kuijpers, student

"Wat ik heel erg leuk vind is dat ik tijdens mijn studie mijn netwerk kan opbouwen en dat ik heel veel met projecten bezig kan zijn."

 

Hoe ziet je week eruit?

Bij SPECO Sportcommunicatie volg je colleges en werk je in workshops aan het versterken van je vaardigheden, o.a. op het gebied van schrijven, presenteren en mediadesign. Wat je leert pas je direct toe in je projectopdracht die je aan het begin van de periode krijgt van een echte sportorganisatie.

Studeren in deze tijd ziet er anders uit en is een mix van online en offline onderwijs. We vinden het heel belangrijk dat onze studenten niet alleen online contact houden, maar ook onderling persoonlijk contact hebben. Dat geldt zowel voor het contact met je medestudenten als voor het contact met je docenten. Daarom zorgen we voor een goede mix van online en offline onderwijs. We noemen dat 'blended learning'. Straks volg je bijvoorbeeld een deel van de colleges vanuit je eigen studeerkamer en voor het andere deel ben je welkom op de campus.

Hoe ziet dat er ongeveer uit? Kijk hieronder de video!

 

Wat houdt blended learning in

 • Theorie volg je online, via kennisclips of kennislessen van een docent
 • Werkcolleges vinden plaats op school met je medestudenten en docenten
 • 1-op-1 gesprekken met je docent kunnen zowel online als op school plaatsvinden

 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,8 gemiddeld, 629 respondenten
3,7 gemiddeld, 3722 respondenten
Aantal eerstejaars
 
397
140
Door naar het tweede jaar
 
68%
64%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 45%
43%
 
HBO-bachelor of hoger 49%
48%
Doorstuderen
 
15%
13%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
85%
werkloos
7%
van de werkende afgestudeerden
Dit overzicht geeft de cijfers van alle Communicatie opleidingen van Fontys weer en is daarmee niet een op een te vergelijken met de opleiding SPECO Sportcommunicatie.
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2020
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij met wiA of wiB, toelating wel mogelijk na behalen wiskundetoets
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Verkort traject voor vwo-leerlingen
Ben je in het bezit van een vwo-diploma? Dan kun je de opleiding in 3 jaar afronden. Je start samen met andere vwo-studenten in een klas in het tweede jaar van de opleiding. Tijdens dit jaar volg je alle vakken uit jaar 2 en sluit je via extra opdrachten een aantal vakken en een project uit jaar 1 af. Je staat er niet alleen voor want je krijgt begeleiding van betrokken docenten.

Hoe kun je in het verkorte traject instromen?
Kies bij het aanmelden in Studielink voor de optie 'start in 1e jaar: ja'. We plaatsen alle studenten met een vwo-diploma automatisch in dit verkort traject. Wil je dit absoluut niet? Stuur dan een e-mail naar FEHT@fontys.nl.
Twijfel je nog? Neem dan contact met ons op via hetzelfde e-mailadres of bel 08850 77222.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen.

 

Je werkt met actuele thema’s en maakt kennis met de nieuwste ontwikkelingen."

 

Opbouw

In het eerste jaar bestaan je weken uit de volgende verdeling: 

 • 18 uur projectwerk, inclusief begeleiding
 • 12 uur les
 • 10 uur zelfstudie

Je krijgt inzicht in de wereld van sportcommunicatie en -organisaties door 4 thema’s: contentmanagement, de wereld van de sportcommunicatie, branding en crossmedia. Elke periode staat een beroepsrol uit de sportwereld centraal. Aan het einde lever je een beroepsproduct op. Denk aan een advies voor een vereniging, een brandbook en een crossmediaal advies.

In het tweede studiejaar ligt de focus op corporate communicatie, online communicatie, marketingcommunicatie, sportevents en sportsponsoring. 

Je gaat aan de slag voor een sportorganisatie of sportbond, een sportmerk en een sportevent. Hierbij kruip je in de rol van reputatiemanager, campagnemanager, online communicatiestrateeg en communicatiemanager.  

In het derde jaar draait alles om ervaring in de praktijk. Stage lopen is de perfecte manier om het werkveld van de sportcommunicatieprofessional te leren kennen. Tijdens de stageperiode breng je jouw opgedane kennis en vaardigheden in de praktijk bij een (sport)organisatie. 

Ook volg je dit jaar een minor, waarbij je je specialiseert in een vakgebied naar keuze. Volg een minor binnen of buiten Fontys of zelfs in het buitenland bij een van onze partneruniversiteiten. 

Het vierde en laatste jaar doe je een afstudeerstage waarbij onderzoek en advies centraal staan. Je schrijft een afstudeerrapport op basis van een probleemstelling of vraagstuk van een echt (sport)bedrijf of sportorganisatie. Deze stage is de ultieme kans om relaties te leggen met potentiële werkgevers. 
 
 

Na je opleiding

SPECO Sportcommunicatie is dé springplank voor een baan in de sport. Met kennis van media en sport kun jij terecht bij allerlei werkgevers in de sport- en mediabranche. Je kunt aan de slag als: 

 • Contentmanager
 • Manager sponsoring
 • Communicatiemedewerker
 • PR-manager

 

Koen Adriaanse, Senior communicatieadviseur Sport bij de NOS

"Bij de opleiding heb ik geleerd hoe je professioneel moet communiceren en dat pas ik nu in de dagelijkse praktijk toe."

 

Meer weten over de opleiding Communicatie - SPECO Sportcommunicatie

Kom kennismaken

 • meld je aan voor events
 • bekijk een filmpje
 • stel je vragen

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart.

Kosten studiereizen
Naast de reguliere onderwijskosten vragen we een eigen bijdrage voor de studiereizen die we maken. Hoeveel deze bijdrage is hangt af van de bestemming en de inhoud van de studiereis.

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je uiterlijk vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet

 

Locaties en contact SPECO Sportcommunicatie