Toelatingseisen

Hieronder lees je de verschillende toelatingseisen en de aanvullingen die wij kunnen bieden. Een vinkje betekent dat je zonder meer toelaatbaar bent.

Toelatingseisen voor deze opleiding
Havo Vwo
CM wiA of wiB, toelating wel mogelijk na behalen wiskundetoets
EM
NG
NT

Voldoe je niet aan de nadere vooropleidingseisen?

Heb je een havo of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog toegelaten te worden door het behalen een toelatingstoets.

Mbo

Met een mbo-diploma (niveau 4) ben je direct toelaatbaar, mits deze voldoende aansluit bij de opleiding. Als jouw mbo-opleiding binnen een van de volgende domeinen valt, dan geldt een andere toelatingsprocedure met een extra toelatingstoets.

 • Techniek en procesindustrie
 • Zorg en welzijn
 • Voedsel, natuur en leefomgeving

Na aanmelding bij Studielink ontvang je een uitnodiging voor het maken van:

 • een toelatingstoets voor het vak M&O. Deze toets meet jouw instapniveau en -kennis. Klik hier voor meer informatie over de inhoud en hoe je je kunt voorbereiden.
 • de studiekeuzecheck die jouw persoonlijkheidskenmerken, interesse, motivatie en studie-aanpak meet. Deze online vragenlijst is onderdeel van toelatingsprocedure van alle studenten.

De resultaten worden - voor zover mogelijk - meegenomen in het studiekeuzecheckgesprek waarin je een studiekeuzeadvies krijgt. Indien de toelatingstoets  na het studiekeuzegesprek wordt gemaakt dan worden deze op een later moment teruggekoppeld. Zo weet je of de gekozen studie bij je past of wat je eventueel kan doen om deze passend te maken. Het studiekeuzeadvies vormt ook de start van jouw studieloopbaanbegeleiding bij Fontys.

Heb je vragen over de toelatingsprocedure? Of weet je niet precies in welke domein jouw mbo-opleiding valt? Neem dan contact met feht@fontys.nl of bel met 08850 77222.

Buitenlands diploma

Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat deze aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen.

Niet de juiste vooropleiding en 21 jaar of ouder?

Heb je niet de juiste vooropleiding, dan is het mogelijk om een toelatingsonderzoek te doen. Voorwaarde is wel dat je 21 jaar of ouder bent op het moment dat de opleiding start. Vraag via feht@fontys.nl informatie over de aanvullende instituutsprocedure én kijk voor meer informatie op deze pagina.

Studiekeuzecheck

Iedere nieuwe student krijgt na aanmelding een uitnodiging voor een online studiekeuzecheck.

 • Verkort traject voor vwo-leerlingen
  Ben je in het bezit van een vwo-diploma? Dan kun je de opleiding in drie jaar afronden. Je start samen met andere vwo-studenten in een klas in het tweede jaar van de opleiding. Tijdens dit jaar volg je alle vakken uit jaar twee en je sluit via extra opdrachten een aantal vakken en een project uit jaar 1 af. Je staat er niet alleen voor want je krijgt begeleiding van betrokken docenten.

  Kan je in het verkorte traject instromen? Kies bij het aanmelden in Studielink voor de optie 'start in 1e jaar: ja'. We plaatsen alle studenten met een vwo diploma automatisch in dit verkort traject. Wil je dit absoluut niet? Stuur dan een e-mail naar FEHT@fontys.nl.

  Twijfel je nog? Neem dan contact met ons op via hetzelfde e-mailadres of bel 08850 77222.
 • M&O toets

  Inhoud

  Ondernemingsplan: inhoud, eisen aan starten onderneming, rechtsvormen, marktverkenning, marketing mix (6 P’s) Financieel plan: Investeringsbegroting, Financieringsplan, Exploitatiebegroting, Liquiditeitsbegroting, Begrote eindbalans, beoordeling financieel plan Jaarverslag en Jaarrekening (Balans en Winst – en verliesrekening) Financiering: verschillende vormen van vreemd vermogen en eigen vermogen Financiële stuurinformatie m.b.t. Rentabiliteit (REV, RTV, RVV, hefboomwerking), Liquiditeit (Current Ratio, Quick Ratio), Solvabiliteit (Debt Ratio, Solvabiliteitspercentage) Kosten: onderscheid kosten en uitgaven, kostensoorten, variabele en vaste kosten, kostprijsberekeningen, break even punt Commerciële calculaties: bruto winstmargeberekeningen, BTW

  Type toets

  De toets duurt anderhalf uur en bestaat uit 50 MC vragen met 3 antwoordmogelijkheden

  Hulpmiddelen

  Tijdens de toets is het gebruik van een niet programmeerbare rekenmachine toegestaan.

  Voorbereidingsstof

  Ter voorbereiding op de toelatingstoets M&O kun je bovengenoemde onderwerpen bestuderen in het (zelf aan te schaffen) boek:

  Samengevat M&O HAVO Auteur(s) A. Maurer Uitgeverij Thiememeulenhoff ISBN 9789006073706

  Oefentoets

  Ter voorbereiding op de toets kun je gebruik maken van een oefentoets met bijbehorende uitwerkingen.