Inhoud opleiding

Inhoud

Musicaltheater leidt je op tot danser/zanger of triple threat: danser/zanger/acteur, de performer die de kunstvormen dans, zang en spel beheerst als één geheel. Onze afgestudeerden gaan hoofdzakelijk aan het werk in Musicals en Muziektheatervoorstellingen. Daarnaast vinden ze professionele aansluiting in Toneelvoorstellingen, Diner Shows of Internationale Cruises, maar een aantal zijn ook actief als acteur en/of presentator op TV. Enkele alumni met sterke ondernemers- kwaliteiten hebben een eigen bedrijf opgestart; o.a. een Productiehuis voor Educatieve Jeugdmusicals, een Trainingscentrum voor Camerawerk en enkele Dansscholen.


MTH3 Luk Monsaert.jpg
 • Opbouw

  Het eerste jaar

  Hoeveel uren per week ben je met je studie bezig?

  • 28 uur les
  • 2 uur praktijk
  • 20 uur zelfstudie

  Hoe is de studie ingedeeld?

  Theorie
  15%
  Zelfstudie
  25%
  Praktijk
  60%


  Een studiejaar bestaat uit 4 periodes van 10 weken.

  Vakken

  Zang: Individueel, zangtechniek en koor.
  Dans: klassiek ballet, jazzdance, modern-jazz, tapdance, musicaljazz, danstheater, lifttechniek.
  Drama: acteurstraining, improvisatie, spreekstemscholing en liedinterpretatie.
  CMK: Creërend Musicaltheater Kunstenaar
  Theorie: dramaturgie, solfège, musicalgeschiedenis, muziekgeschiedenis, cultuurgeschiedenis, anatomie, kunstfilosofie.

 • Struikelvakken

  Om je goed voor te bereiden op de opleiding bieden we je een vooropleiding. Je moet hier eerst een toelatingsexamen voor doen.
  De vooropleiding vindt plaats op zaterdag van 09.00 tot 16.45 uur en bestaat uit groepslessen
  klassieke dans, jazzdans, dramalessen, koorzang, ensemble en muziektheorie.
  Daarnaast volg je individuele zangles waarvan je het les moment afstemt met de docent. Het zaterdagprogramma laat geen ruimte om individuele zanglessen te volgen, dus deze zangles vindt plaats op een doordeweekse dag.

 • Stage en afstuderen

  De stage in het vierde studiejaar heeft als doel ervaring op te doen als zelfstandig musicaltheaterperformer in het professionele werkveld. Je zoekt aansluiting bij een segment van het professionele circuit en je zorgt ervoor dat je artistiek en fysiek in conditie blijft en je verder ontwikkelt. Je werkt aan het uitbouwen van je netwerk binnen het professionele werkveld. Het gehele stagejaar is erop gericht dat je in onbekende situaties eigen kwaliteiten leert inzetten, daardoor aansluiting vindt met het professionele circuit en weet wat jou te doen staat om zelfstandig een professionele carrière op te bouwen. De stage kan plaatsvinden binnen een gezelschap, ad hoc (eigen) productiekern in samenwerking met een productiehuis, werkplaats of theater(s).

 • Studiebegeleiding

  Tijdens de studie is er een intensief contact tussen studenten enerzijds en docenten en de SLB-er (Studie Loopbaanbegeleider) anderzijds, omdat het een zware studie is. De opleiding staat ook bekend om de individuele begeleiding per student. Daarnaast werkt de studie met een uitgebreid netwerk van logopedisten, fysiotherapeuten, psychologen, en o.a. de KNO-afdeling in het Elisabeth Ziekenhuis.

  Begeleiding%202.jpg
 •   Faciliteiten
 •     Fysiotherapie
  H2 heart.def.jpg

  Fysiotherapeutische begeleiding

  De opleiding kent een samenwerking met een Sport Medisch Centrum. Dit betekent: Aan het begin van de opleiding is er een uitgebreide sportmedische keuring die door de sportfysiotherapeut wordt uitgevoerd samen met een sportarts. Tijdens deze keuringen vindt er een lichamelijk onderzoek plaats en specifieke krachtmetingen. Een groot deel van de zorgverzekeraars vergoedt deze keuring. Je ontvangt een nota die je zelf bij de zorgverzekeraar kunt indienen. Diverse malen per week is er een (sport) fysiotherapeut op de academie. Je kunt je via de studentenadministratie inschrijven voor een advies, tape en behandeling. Wanneer een fysiotherapeutische behandeling plaatsvindt, zijn de kosten hiervan voor de student, die deze (indien hiervoor verzekerd) kan verhalen bij de verzekeraar. Kosten samenhangend met een eenmalig advies zijn voor rekening van de academie.

  Wanneer individuele trainingen gewenst zijn, kun je op eigen kosten in het sportmedisch centrum in de buurt van de academie specifieke fitnesstrainingen volgen. Een sportfysiotherapeut ondersteunt je hierbij en maakt een individueel programma. Binnen het sportmedisch centrum is enkele malen per week een sportarts aanwezig. Zo nodig kun je een beroep op hem doen. De kosten die hieraan verbonden zijn, zijn voor de student zelf. (vele zorgverzekeraars vergoeden een consult van de sportarts). Verder is de fysiotherapeut (of de praktijk) ten alle tijden telefonisch of via de e-mail bereikbaar. Je kunt ook buiten de bezetting op de academie een beroep doen op fysiotherapeutische begeleiding.

 •     Goede faciliteiten en prachtig gebouw
  mm/b/4/8/26700_fullimage_Gebouw%20VN4T9845.jpg

  Ons gebouw beschikt over 10 grote dansstudio’s met zwevende vloeren en geavanceerde technische apparatuur. Voorstellingen vinden hoofdzakelijk plaats in het eigen Academietheater dat plaats biedt aan 120 toeschouwers. Grotere producties worden extern bij de lokale partners geprogrammeerd. Overal in het gebouw zijn computerfaciliteiten, er is een zeer uitgebreide multidisciplinaire mediatheek, een grand café waar gezonde maaltijden worden geserveerd en een prachtige Muzentuin die door alle studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten wordt gebruikt!

  mm/3/9/d/26705_fullimage_Muzentuin.jpg
 •     Mediatheek
  De mediatheek

  De Mediatheek van Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK)

  Welkom in de Mediatheek van FHK! Dé Mediatheek die zeker het bezoeken waard is. Een locatie met een rijke geschiedenis, in ons prachtige historisch pand en met een unieke collectie. De mediatheek is een uitgebreide onderwijsvoorziening, een mediacentrum én bibliotheek voor studenten, medewerkers en externe partners. Een locatie waar alle (digitale) informatiebronnen voor studie aanwezig zijn. De mediatheek verzamelt, onderhoudt en levert informatie in fysieke en in digitale vorm ten behoeve van de het kunstenonderwijs. In samenspraak met de vakdocenten van de diverse academies houden we dit aanbod up-to-date. Onze specialistische mediatheekmedewerkers ondersteunen studenten en docenten bij het zoeken naar informatie en het verwerken ervan.

  We ondersteunen het onderwijs door middel van
  • Een hoogwaardige collectie informatiedragers, zowel boeken als tijdschriften, ook in gedigitaliseerde vorm. De collectie bestaat uit: boeken, verslagen, tijdschriften, naslagwerken, scripties en project- en studiematerialen. Naast gedrukte informatie is er een collectie cd-roms, dvd’s en cd’s aanwezig. Ook op digitaal gebied hebbe we je van alles te bieden! Via de website van de mediatheek zijn diverse (inter)nationale databanken beschikbaar. Daarnaast hebben we eBooks, eVideo’s en eJournals.
  • Een informatiebalie waar medewerkers je begeleiden bij het vinden van de juiste informatie
  • Computerwerkplekken, computers voor het bewerken van beeld en geluid, (kleuren)printers, scanners en apparatuur om video en geluid af te spelen. We hebben 18 pc’s voor algemene toepassingen, 2 catalogus pc’s en 2 videobewerkings pc’s.
  • Stiltewerkplekken en een projectruimte. Een aantal van deze ruimten is te reserveren door inschrijving in de daarvoor bestemde reserveringsmap.
  • Audiovisuele zaken. Een AV-uitleenbalie waar je audiovisuele middelen kunt lenen zoals beamers, camera’s, video- en audiosets. Studenten van de Rockacademie lenen hier hun muziekinstrumenten. Daarnaast beschikken we over zaken voor videomontage, een kopieerset dvd-vhs-dv. Last but not least heeft FHK een eigen Av-specialist.
  • Verkoop van readers, academie specifieke materialen en kantoorartikelen (dvd’s, cd-roms, inbindmaterialen, etc.).
  • Kopieer-, print- en scanfaciliteiten inclusief kleurenprinter en cd-branders. Daarnaast is er een inbindvoorziening en een snijapparaat aanwezig.

  Openingstijden
  Maandag 08.45-20.00 uur
  Dinsdag 08.45-20.00 uur
  Woensdag 08.45-20.00 uur
  Donderdag 08.45-20.00 uur
  Vrijdag 08.45-17.00 uur

 • Studie in cijfers
  mm/1/d/6/79209_fullimage_Studie_in_cijfers_%2823%29.jpg

  Een goede studie kiezen die echt bij jou past kan lastig zijn. De keuze voor de opleiding en de plaats waar je die opleiding wilt gaan volgen heeft grote consequenties. Het is dan ook wijs dat je weet hoe studenten zelf hun opleiding beoordelen en hoe er landelijk over gedacht wordt.

  Fontys vindt eerlijke voorlichting heel belangrijk. Fontys ziet graag de juiste student op de juiste plek. Vandaar dat je hieronder een handig overzicht vindt, waarin je heel snel kunt zien hoe deze opleiding scoort ten opzichte van het landelijke gemiddelde. Voor meer informatie, zie de toelichting.

  Toelichting SiC mei 2017

  Hoofdopleiding

  Omdat de opleiding die je gekozen hebt een differentiatie/specialisatie is, vind je hieronder alleen een algemeen beeld van de hoofdopleiding (bachelor). De cijfers vormen een gemiddelde van alle studies die onder deze bachelor vallen.

  mm/e/d/2/44251_fullimage_30gb_34798.png

  Cijfers Musicaltheater

  De gemiddelde cijfers voor de opleiding Musicaltheater liggen anders:

  Aantal eerstejaars: 20
  Doorstroom naar het tweede jaar: 80%
  Diploma binnen 5 jaar: 90%
  Doorstuderen: 10%
  Arbeidsmarkt: 85%

 • Typerend voor deze opleiding

  De opleidingen zijn internationaal georiënteerd en spelen een voortrekkersrol in Nederland en België.