Toelatingseisen

K&E Tap

Naast de vooropleidingseisen, moet je ook aan "aanvullende eisen" voldoen. Dit betekent dat je een toelating moet doen.

Welke vooropleiding heb ik nodig om aan deze studie te beginnen?

Je bent toelaatbaar met een van de volgende diploma's:
- HAVO- of VWO-diploma. Er zijn geen specifieke profieleisen.
- MBO-diploma niveau 4.

Buitenlands diploma

Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat deze aan de Nederlandse normen voldoet. Wanneer je wordt toegelaten, vragen we gewaarmerkte kopieën van je diploma en cijferlijst op, zodat wij het diploma kunnen laten waarderen. Wil je dit eerder laten doen, neem dan contact met ons op. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken, we vragen je dan om een bewijs van NT2 Programma II. Heb je een Nederlands of Belgisch diploma (Vlaams), dan voldoe je automatisch aan de taaleis.

Niet de juiste vooropleiding?

Heb je niet de juiste vooropleiding, dan is het mogelijk om een 21+ toelatingsonderzoek te doen.
Dit bestaat uit een testdag waar je capaciteiten en aanleg op taal- en exact gebied worden gemeten. Voorwaarde voor de uitvoerende richtingen van Fontys Hogeschool voor de Kunsten is dat je 17 jaar of ouder bent op het moment dat de opleiding start.
Als je voor een extra toets in aanmerking komt, word je daarover door ons geïnformeerd.
Je moet dit onderzoek gedaan hebben, voordat je kunt worden uitgenodigd voor de toelating (aanvullende eisen).

 • Aanvullende eisen
  Sfeerafbeelding Fontys

  Aanvullende eisen voor de afstudeerrichting Musicaltheater zijn: voldoende dansante, dramatisch expressieve, vocale en fysieke aanleg. Wie deze afstudeerrichting wil gaan volgen moet drie auditierondes doorlopen:

  Eerste ronde

  De Dans- en Zangrondes gelden voor alle gekozen profielen (TT/DZ/ZA).

  Eerste ronde (Musicaltheater en Muziektheater samen) voor zang en dans:
  Als auditie kandidaat bereid je voor zang 2 nummers voor: een ballade en een uptempo, waarvan er minstens één in je moedertaal. Het repertoire komt bij voorkeur uit het musical- of muziektheatergebied. Er is een pianist aanwezig, maar men mag een eigen begeleider meebrengen. Er wordt niet met cd’s gewerkt. Zorg voor goed leesbare bladmuziek! Bij muziek, die getransponeerd moet worden, zelf de getransponeerde muziek meebrengen. De bladmuziek moet in een boek of map zitten. Indien het losse blaadjes zijn dan in de goede volgorde aan elkaar geplakt.

  In de 1e auditieronde zit ook een uitgebreide dansauditie:
  - Klassieke dans
  - Jazz-musicaldans

  Kledingvoorschriften:
  Voor de klassieke dansles wordt iedereen in strakke danskleding verwacht, omdat spieren en lichaamslijnen duidelijk zichtbaar moeten zijn. Verder zijn balletschoenen of effen katoenen badstof sokken verplicht. Voor de jazz-musicaldans kunnen danssneakers en/of sokken gedragen worden.
  In de pauzes is het verstandig om je steeds warm aan te kleden.
  Vanaf 15 min. voor aanvang van de les is de dansstudio beschikbaar voor zelfstandige opwarming.

  Tweede ronde Musicaltheater (Triple Threat (entertainer) profielen)

  De auditie bestaat uit de volgende activiteiten:
  - Spelimprovisatie sessie in groep en/of individueel.
  - Presentatie van een voorbereide Nederlandstalige monoloog (max. 3 min) uit een bestaande toneeltekst. Zorg ervoor dat je weet uit welk toneelstuk je monoloog afkomstig is, waar het stuk over gaat en welk personage je zelf speelt in je gekozen fragment! Monoloog mag ook in het Engels of Duits zijn, maar alleen indien Nederlands niet je moedertaal is.
  - werksessie liedinterpretatie n.a.v. opdrachten/regie aanwijzingen van de auditiecommissie. De kandidaat heeft 2 musicalsongs voorbereid (mogelijk die van de eerste ronde), 1 up tempo en 1 ballade en waarvan 1 nummer in het Nederlands (of in je moedertaal indien dat niet het Nederlands is).

  Opmerking: Als je geen eigen begeleider meebrengt: goed leesbare bladmuziek meebrengen!

  Bij muziek, die getransponeerd moet worden, zelf de getransponeerde muziek meebrengen. En de bladmuziek moet in een boek of map zitten. Indien het losse blaadjes zijn dan in de goede volgorde aan elkaar geplakt.

  Derde ronde Musicaltheater (Triple Threat (entertainer) profielen)

  De 3e ronde is het sluitstuk van de auditieprocedure. Daarin wordt uiteindelijk beoordeeld of je voldoende mogelijkheden in huis hebt en inzicht hebt in je eigen creatieve processen om je te ontwikkelen tot een hooggekwalificeerd uitvoerende musicaltheater kunstenaar.
  De kandidaat krijgt bij de uitnodiging voor de 3e ronde een persoonlijke opdracht mee om een eigen concept – met presentatietijd van 3 tot maximaal 5 minuten - te maken. Hij/zij zet hierin de 3 elementen in van de triple threat, te weten: zang, dans en spel door elkaar verstrengeld. Eventueel kunnen attributen, hulpmiddelen, CD, MP3 of PC en collega-kandidaten worden ingezet. Er is geen pianist aanwezig, auditanten zijn zelf verantwoordelijk voor de muzikale begeleiding.
  Aansluitend heeft de kandidaat een motivatie interview met de auditiecommissie.
  In het interview geeft de kandidaat door middel van een aantal vragen weer wat zijn zelfbeeld en motivatie is.

  Verder is er nog een test op het gebied van solfège en algemene muziekleer. Voor de kandidaten Muziektheater is de uitslag bindend om al dan niet toegelaten te worden, voor de kandidaten Musicaltheater is de test niet bindend voor hun toelating. De test bepaalt wel de niveaugroep waarin je dit vak zult kunnen volgen in het propedeuse jaar van je studie. Zie hier "Toelatingseisen Fontys Solvège" voor de theorie-eisen.

  Toelatingseisen Fontys Solvège

  Aanvullende informatie

  Tijdens de auditiedagen word je beoordeeld door een auditiecommissie. De leden van deze commissie kijken naar je technische (basis) vaardigheden, c.q. kwaliteiten met betrekking tot zang, dans en drama alsook naar je persoonlijkheid, dansgevoel, lerend vermogen, creativiteit, expressiviteit én je motivatie.

  Na positieve beoordeling, van de 3 hierboven beschreven auditierondes, maar wel vóór een definitieve toelating, volgt een algemeen medisch onderzoek door de aan de Academie voor Muziek- en Musicaltheater verbonden sportarts van het AMC in Tilburg.
  Tevens dient een door een KNO-arts uitgevoerde specifieke stemtest te worden overgelegd.

  Voor de auditie wordt geen vergoeding gevraagd.

 • Auditiedata VOL

  Auditiedata voor studiejaar 2020-2021 (VOL)

  Eerste ronde* (zang en dans):

  Zaterdag 15 februari, maandag 17 tot en met vrijdag 21 februari 2020 (één dag)**

  * gezamenlijk met Muziektheater voor de Vooropleiding en de Bacheloropleiding.

  ** Opgegeven data kan niet meer gewijzigd worden.

  Tweede ronde Musicaltheater (Dans)

  Vrijdag 13 maart en zaterdag 14 maart 2020

  Vrijdag 27 maart en zaterdag 28 maart 2020

  Derde ronde Musicaltheater (Dans)

  Maandag 20, dinsdag 21 en woensdag 22 april 2020

  Voor de auditie wordt geen vergoeding gevraagd.

  Sfeerafbeelding Fontys