Toelatingseisen

Naast de vooropleidingseisen, moet je ook aan "aanvullende eisen" voldoen. Dit betekent dat je een toelating moet doen.

Welke vooropleiding heb ik nodig?

Je bent toelaatbaar met een van de volgende diploma's:
- HAVO- of VWO-diploma. Er zijn geen specifieke profieleisen.
- MBO-diploma niveau 4.

Buitenlands diploma

Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat deze aan de Nederlandse normen voldoet. Wanneer je wordt toegelaten, vragen we gewaarmerkte kopieën van je diploma en cijferlijst op, zodat wij het diploma kunnen laten waarderen. Wil je dit eerder laten doen, neem dan contact met ons op. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken, we vragen je dan om een bewijs van NT2 Programma II. Heb je een Nederlands of Belgisch diploma (Vlaams), dan voldoe je automatisch aan de taaleis.

Niet de juiste vooropleiding?

Heb je niet de juiste vooropleiding, dan is het mogelijk om een 21+ toelatingsonderzoek te doen. Dit is een testdag waar je capaciteiten en aanleg op taal- en exact gebied worden gemeten. Voorwaarde is dat je 21 jaar of ouder bent op het moment dat de opleiding start.
Als je voor een extra toets in aanmerking komt, word je daarover door ons geïnformeerd. Je moet dit onderzoek gedaan hebben, voordat je kunt worden uitgenodigd voor de toelating (aanvullende eisen).

Aanvullende eisen

Voor een studie in het kunstvakonderwijs moet je talent hebben om te verbeelden. Daarom is er voor toelating tot een kunstvakopleiding een selectie aan de poort.
Bij de Academie voor Beeldende Vorming (ABV) betekent dat een intake-assessment gebaseerd op je praktijkwerk en affiniteit met de kunsttheorie.
Het assessment duurt ongeveer een dag (meestal een zaterdag) en bestaat uit een praktische opdracht. De aanwezige docenten voeren korte gesprekken met je naar aanleiding van je beeldende werk en je portfolio. Indien nodig volgt er een extra gesprek.
Je hoort zo snel mogelijk of je toegelaten bent.
Wanneer je als kandidaat geslaagd bent voor het assessment ontvang je een bewijs van toelating met een nulmeting. Dit bewijs moet je bewaren, omdat het gebruikt wordt bij de start van je opleiding.

Data toelating

Voor studiejaar 2020-2021 zijn er op de volgende data intake-assessments gepland:
Zaterdag 22 februari, 4 april, 16 mei en 13 juni 2020.
Vrijdag: 21 augustus 2020

Wijzigingen onder voorbehoud. Je wordt uitgenodigd op de eerst mogelijke datum. Er worden per toelatingsdag niet meer dan 15 kandidaten uitgenodigd. Wees er dus op tijd bij.

Studiekeuzecheck

Alle opleidingen van Fontys Hogeschool voor de Kunsten zijn zogenaamde selectieopleidingen en voor deze opleidingen bestaat de studiekeuzecheck uit een toelatingsexamen/auditie.