Sneakpreview studieweek Academie voor Muziekeducatie

Sfeerafbeelding Fontys

Wil je weten of studeren aan de Acadmie voor Muziekeducatie bij je past? Scroll dan door de agenda en krijg een sneakpreview van onze opleiding en het werkveld. Je kunt onder andere minicolleges volgen en opdrachten maken.

Ik word opgeleid tot muzikaal inspirator. Zo sta ik voor de klas, ben ik dirigent, bandcoach en performer. Het is een kleine opleiding met veel persoonlijke aandacht voor de student. Het is de combinatie van al deze dingen, waarom ik het zo graag doe.

Ben je (bijna) overtuigd van je keuze? Meld je dan aan voor een meeloopdag of ontmoet Jelle, Merel en andere studenten tijdens de Open Dag. Zo weet je zeker of deze opleiding bij jou past. Heb je vragen? Stel deze dan aan de opleiding via telefoon 088 507 77 44 of mail ons op FHKmuziekeducatie@fontys.nl

03
Ma sept
04
Di sept
05
Wo sept
06
Do sept
07
Vr sept
03
Ma sept

Maak kennis met Jelle

Waarom koos hij voor Muziekeducatie?

Maak kennis met Jelle

Benieuwd waarom Jelle voor deze opleiding koos?

1 minuten
Sfeerafbeelding Fontys

Even binnenlopen bij Impresariaat Kunsten i.v.m. opdracht diploma-uitreiking Universiteit van Tilburg.

Wist je dat je tijdens je studie al je netwerk én je presentatie- en podiumervaring kunt vergroten? Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK) beschikt namelijk over een eigen Impresariaat Kunsten dat dit mogelijk maakt. Het Impresariaat Kunsten is een speciaal agentschap waar FHK-talent geboekt kan worden voor zowel zakelijke als privé events. Als student kun je zo je talent al tijdens je studie laten zien, tegen een passende vergoeding.

04
Di sept

Stage lopen op basisschool.

Je loopt stage in het Primair onderwijs (basisschool), Voortgezet onderwijs en doorloopt een vrij te kiezen stage-onderdeel.
Met je diploma Docent Muziek op zak zijn er legio beroepsmogelijkheden! Zo kun je lesgeven in alle soorten onderwijs, van basis- tot hoger onderwijs. Ook kun je aan de slag als muziekconsulent, muziekdocent op de pabo of docent Algemene Muzikale Vorming (AMV) aan centra voor kunsteducatie.

Benieuwd hoe een studiedag er bij ons uit ziet?

Bekijk dan nu het filmpje!

Benieuwd hoe een studiedag er bij ons uit ziet?

Hoe ziet een schooldag eruit?

2 minuten

Test je kennis over Cultuur- en Muziekgeschiedenis

'The Night that Disco died'

Test je kennis over Cultuur- en Muziekgeschiedenis

Wil je weten hoe het staat met je kennis van muziekgeschiedenis? Docent William Schaffels heeft een vraag (zie het filmpje hiernaast). Voor het beantwoorden van deze vraag kun je gebruik maken van twee bronnen: een video met achtergrondinformatie (bron 1), en een korte vertaling van het artikel ‘The Night that Disco died’ (bron 2, pdf). Succes!

5 minuten

05
Wo sept

Test: ben jij auditieproof?

Test: ben jij auditieproof?

Om toegelaten te worden tot de bachelor Docent Muziek aan Fontys Academie voor Muziekeducatie heb je een diploma Havo, Vwo of Mbo niveau 4 nodig. Daarnaast moet je laten zien dat je voldoende muzikaal talent in huis hebt om aan de opleiding te starten. Dit doe je tijdens het toelatingsexamen (auditie) van de opleiding.

De toelating van de bachelor Docent Muziek bestaat uit een gedeelte theorie (mondeling en schriftelijk) en een praktijkgedeelte. Het vindt plaats in een lokaal, waar twee docenten je beoordelen. Vind jij auditie doen spannend? We proberen je via deze test wat voor te bereiden op de auditie en je inzicht en gevoel te geven waar we op letten. Hopelijk neemt dit wat spanning bij je weg!

De toelatingen vinden plaats op:
- 16 maart 2019
- 22 t/m 26 april 2019
- 27 t/m 29 mei 2019
- 2 juli 2019

Je kunt je in principe aanmelden tot 10 mei, maar we raden aan om dit snel te doen, dan plannen we je in voor deze dag.

10 minuten

Vergadering Medezeggenschapsraad

Binnen Fontys heb je inspraak in jouw opleiding.
De Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) bestaat uit medewerkers en studenten en bespreekt Fontysbrede onderwerpen met het College van Bestuur.
De Instituuts MedezeggenschapsRaad (IMR) bestaat uit zowel medewerkers als studenten. Hier bespreek je het beleid van je opleiding met de directeur. Op deze manier draag je bij aan de kwaliteit van jouw onderwijs.

Solfègeopdracht

Luisteropdracht

Solfègeopdracht

Een Docent Muziek weet de liefde voor muziek niet alleen over te brengen aan kinderen en volwassen, maar is zelf natuurlijk ook een muziekfanaat. Het beluisteren, spelen en arrangeren van muziek, het combineren van muziekthema's, het hoort er allemaal bij. Het vak solfège (gehoortraining) is dan ook een belangrijk onderdeel van de studie. Hoe zit het met jouw luister- en muzikale vaardigheden? Met deze opdracht ervaar je wat je ongeveer op de opleiding verwachten kunt na twee jaar solfègeles.

Luisteropdracht op eindniveau jaar 2.

Nodig voor deze 'Solfège-ontwerpopdracht':
- laptop met programma 'Sibelius 8'*
- hoofdtelefoon
- keyboard

*Natuurlijk is het ook prima om je opdracht als gescande pfd aan te leveren, mocht je het programma 'Sibelius' niet hebben

90 minuten

Opdracht Themaweek met Circusstudenten

In het eerste studiejaar vindt de Themaweek plaats. Je werkt een week lang met studenten van een andere kunstendiscipline van Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK) op een bijzondere locatie in de stad Tilburg.

Je ontwikkelt in deze 'interdisciplinaire week' je visie als kunstenaar door actief verbinding te zoeken met de verschillende kunstvormen (beeldend, dans, theater etc.). Samen met je FHK-medestudenten werk je aan een opdracht onder begeleidinig van een coach, een docent of iemand uit het werkveld. Je groep creërt zelf iets (bijvoorbeeld een act, film of heel iets anders) waarin verschillende kunstvormen terugkomen. Dit presenteer je aan het eind van de week aan je medestudenten en publiek op locatie. Een week waarin je ook de andere kunstenstudenten leert kennen.

06
Do sept

Test: Muziekdidactiek

Wat weet jij al over muziekeducatie?

Test: Muziekdidactiek

Als Docent Muziek ben je bezig om je passie voor muziek en muzikale vaardigheden over te brengen aan kinderen, jongeren en volwassenen. Je zoekt continu naar inspirerende werkvormen, die passen bij de muzikale ervaring en vaardigheden van je leerlingen. Je doet daar ook actief onderzoek naar.
Doe de test en ontdek wat je nu al weet over muziekeducatie!

8 minuten

Band training: voorbereiden weekend

Veel studenten van Fontys Academie voor Muziekeducatie zijn ook buiten hun schooltijd met muziek bezig en zitten bijvoorbeeld in een band.

Fotograaf: Wilco Smith

Benieuwd hoe een examen eraan toe gaat?

Bekijk hier het examen van Neil Foreman

Benieuwd hoe een examen eraan toe gaat?

Wil je weten hoe een examen in zijn werk gaat? Bekijk het filmpje van het eindexamen van Neil Foreman!

2 minuten
07
Vr sept

Vanavond: koor dirigeren

Veel studenten van Fontys Academie voor Muziekeducatie zijn ook buiten hun schooltijd met muziek bezig, bijvoorbeeld als dirigent van een koor.

Fotograaf: Wilco Smith

Muziekeducatief Meesterschap

Tijdens deze 'didactiekles' doe je de kennis en vaardigheden op om muziekles te geven.

Muziekeducatief Meesterschap

Ben je benieuwd hoe een les Muziekeducatief Meesterschap eraan toe gaat? Bekijk dan dit filmpje en zie hoe je leert om muziekles te geven aan je toekomstige leerlingen!

1 minuten

Bekijk hier wie welke lessen verzorgt

Tijdens je opleiding Muziekeducatie word je begeleid door een toegewijd docententeam. Jouw talent staat centraal. Je krijgt volop persoonlijke begeleiding om je te ontwikkelen. Hiernaast zie je wie welke lessen verzorgt.

Heb je vragen? Stel deze dan aan de opleiding via telefoon 088 507 77 44 of mail ons op FHKmuziekeducatie@fontys.nl

telefoon 088 507 77 44
FHKmuziekeducatie@fontys.nl