Inhoud opleiding

image3522599109577103129.jpg

Wat leer je?

Op basis van je eigen spelplezier en talent ontwikkel je tijdens je opleiding inzicht, kennis en vaardigheden op het gebied van acteren, doceren en regisseren. Je leert toneelscènes ontwerpen en vormgeven, toneellessen aanbieden, spelers begeleiden en voorstellingen maken. Je leert ideeën te ontwikkelen tot concepten en die uit te voeren in projecten. Je leert een begin te maken met je beroepspraktijk.

 • Opbouw

  Het eerste jaar

  Hoeveel uren per week ben je met je studie bezig?

  • 35 uur les
  • 15 uur zelfstudie

  Hoe is de studie ingedeeld?

  Theorie
  %
  Zelfstudie
  %
  Praktijk
  %


  Een studiejaar bestaat uit 3 periodes.

 • Voortraject

  Om je te helpen je vaardigheden te ontwikkelen en te laten onderzoeken of de opleiding Docent Theater voor jou de goede keuze is, bieden we voortrajecten aan. Hierdoor is van echte 'struikelvakken' geen sprake.
  Wil je je op de selectiedagen voorbereiden of je oriënteren op de inhoud van de opleiding Docent Theater? Volg dan een voortraject.

  Oriënterende voortrajecten:

  In Breda (Nieuwe Veste) en in Tilburg (Factorium) vinden er een oriënterend voortrajecten plaats. Je maakt kennis met verschillende vakken en (gast)docenten.

  Informatie en aanmelden Breda

  http://www.nieuweveste.nl/index.php/aanbod/category/theater/

  Tel. 076 - 2003200
  Contactpersoon: Irma Rens
  e-mail: i.rens@nieuweveste.nl

  Informatie over Factorium Tilburg

  Er is een feestelijke Factoriumdag op zondag 4 maart 2018. Kijk verder op de website voor het up to date aanbod van theater- en andere cursussen.  

  contact: Hidde Brouwers / Sandra Broekmans

  Koningsplein 11A 
  5038 WG Tilburg
  Telefoon: 013 - 535 40 55
  info@factorium.nl

 • Stage en afstuderen

  Tijdens de praktijklessen en stages oefen je het lesgeven, begeleid je spelers, speel je in een productie of regisseer je. De stages zijn een belangrijk onderdeel van de opleiding. In het eerste jaar doorloop je een stage waarin je je oriënteert op het werkveld. In het tweede en derde jaar geef je lessen in het voortgezet onderwijs en begeleid je producties. De stages in het vierde jaar organiseer je zelf, in overleg met de opleiding.

 • Hoe krijg je les?
  image4229927429119609426.jpg

  Het studieprogramma bevat theorielessen en lessen die gericht zijn op het leren spelen, lesgeven en regisseren. In de toneellessen leer je spelen, in de didactische lessen hoe je speloefeningen kunt bedenken en scènes ontwerpen. Tijdens de regielessen leer je hoe je met een tekst moet omgaan (lezen, analyseren, beelden bedenken) en hoe je een goed idee omzet in een speelbare scène. Je leert hoe je met spelers aan scènes werkt en hoe je die goed presenteert.

  In de productielessen maak je samen met medestudenten improvisatievoorstellingen of voorstellingen die meer op tekst of beweging gebaseerd zijn. In de producties worden meerdere vakgebieden geïntegreerd.
  Tijdens de praktijklessen en stages oefen je het lesgeven, begeleid je spelers, speel je in een productie of regisseer je. In het eerste jaar oriënteer je je tijdens een stage op het latere werkveld. In de latere jaren geef je onder andere les in het voortgezet onderwijs en regisseer je theatervoorstellingen.

 • Studiebegeleiding

  De opleiding is niet gemakkelijk. Met een studiebelasting van 40 à 50 uur per week is onze opleiding zwaarder dan de meeste andere hbo-opleidingen. Zelfstandigheid en doorzettingsvermogen zijn belangrijk voor het slagen. Docenten richten zich op de individuele begeleiding van elke student. Je krijgt een eigen studieloopbaanbegeleider die jouw studievoortgang en de inhoud van het portfolio bespreekt en bij wie je ook terecht kunt als je studieproblemen hebt. Het docententeam komt vier keer per jaar bijeen om je ontwikkeling te bespreken. Na elke vergadering volgt er een gesprek met je studieloopbaanbegeleider over de uitkomst van de vergadering.

 • Studie in cijfers

  Een goede studie kiezen die echt bij jou past kan lastig zijn. De keuze voor de opleiding en de plaats waar je die opleiding wilt gaan volgen heeft grote consequenties. Het is dan ook wijs dat je weet hoe studenten zelf hun opleiding beoordelen en hoe er landelijk over gedacht wordt.

  Fontys vindt eerlijke voorlichting heel belangrijk. Fontys ziet graag de juiste student op de juiste plek. Vandaar dat je hieronder een handig overzicht vindt, waarin je heel snel kunt zien hoe deze opleiding scoort ten opzichte van het landelijke gemiddelde. Voor meer informatie, zie de toelichting.

  Toelichting SiC mei 2017

  mm/6/9/2/44250_fullimage_30gb_34745.png
 • Typerend voor deze opleiding

  Deze opleiding heeft in de Keuzegids HBO Voltijd die in 2013 en in 2015 verscheen het predicaat ‘Topopleiding’ gekregen! De Keuzegids wordt uitgegeven door het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI). Bij de samenstelling wordt onder andere gebruikgemaakt van gegevens uit de Nationale Studentenenquête, de instroomcijfers en slaagpercentages HBO-raad en accreditatierapporten van de NVAO.

 • Verkorte bachelor Docent Theater

  Naast de reguliere dagopleiding kent de Academie voor Theater een opleiding voor studenten die vanwege hun vooropleiding en ervaring het onderwijsprogramma via een afwijkende route kunnen doorlopen. De voltijd verkort bacheloropleiding (voorheen bekend onder de term 'variantopleiding') tot docent theater leidt op voor dezelfde kwalificaties (diploma) als de voltijdopleiding. De leerroute en de beginsituatie van deze student zijn echter anders. Je beschikt over hbo of wo denk-werkniveau en hebt ruime ervaring opgedaan in het werken met groepen.

  Opleidingsduur

  De opleiding duurt vier jaar. Je doorloopt het studieprogramma in twee dagen per week. Voor de verkorte bachelor zijn de lesdagen op de donderdag en vrijdag gepland.

  Studiebelasting

  Houdt rekening met een studiebelasting van ca. 30 uur per week. De verkorte bacheloropleiding tot docent theater leidt op voor hetzelfde getuigschrift als de voltijd hbo-bacheloropleiding.

  Voor wie?

  Om toegelaten te worden tot de verkorte bacheloropleiding beschik je over een afgeronde hbo of wo-opleiding op minimaal bachelorniveau. In uitzonderlijke gevallen kan de academie besluiten om kandidaat-studenten die niet aan deze aanvullende eis voldoen, toe te laten. Je dient dan ieder geval relevante werkervaring aan te tonen met een uitgewerkt CV en referenties. Uiteraard dien je de selectiedagen met goed gevolg te hebben afgesloten en dien je te zijn goedgekeurd in de fysieke test.

 • Nieuws Academie voor Theater