De opleiding in het kort

Welkom bij de Academie voor Theater

‘Wij laten je spelen, wij leren je maken.’

Op de Academie voor Theater verwerf je inzicht, kennis en vaardigheden op het gebied van acteren, doceren en regisseren. Op basis van je eigen spelplezier en -talent leer je toneelscènes ontwerpen en vormgeven, toneellessen aanbieden, spelers begeleiden en voorstellingen maken. Je leert ideeën te ontwikkelen tot concepten en die uit te voeren in projecten. Zo word je klaargestoomd tot een startbekwaam docent theater, die via eigen spelvaardigheid en -plezier zijn spelers in beweging brengt. Hier lees je algemene informatie over de opleiding. De links verwijzen je door als je over een bepaald onderwerp meer wilt weten. 

foto: Rob ten Broek

Inhoud

De opleiding kent een afwisselend programma van lessen, trainingen, producties, praktijklessen en stages. Je hebt vakken als elementair spel, improvisatiespel, teksttoneel, spelprojecten, kunstgeschiedenis, dramaturgie, pedagogiek, didactiek, scènografie, koorzang en  conceptontwikkeling.

Opbouw

De studie bestaat uit de volgende fasen:

  1. Beginfase: ontwikkeling van theatrale vaardigheden, ambachtelijke kwaliteit en reflectieve vaardigheid.
  2. Hoofdfase: verbreden en verdiepen van ambachtelijke vaardigheden en toepassen van theatrale vaardigheden in de praktijk (binnen- en buitenschools) via projecten en stages.
  3. Afstudeerfase: verdere ontwikkeling van eigen vakopvatting en relatie met de beroepspraktijk, in theorie en praktijk.

Diploma & bevoegdheid

Je studeert af met een eerstegraads docentbevoegdheid en de titel Docent Theater, maar het werkveld is breder dan het onderwijs. Afgestudeerden worden theaterdocent, regisseur en/of theatermaker.

Opleidingsvarianten

De opleiding kent twee varianten. De hoofdstroming is de voltijd bachelor  en daarnaast wordt de variant-voltijd bachelor aangeboden.

Toelating & aanmelding

Om toegelaten te worden tot de Academie voor Theater, dien je auditie te doen. Daarnaast gelden specifieke toelatingseisen, bijvoorbeeld wat betreft je vooropleiding(en). Om deel te kunnen nemen aan de auditie moet je je vooraf aanmelden.

Oriëntatie op deze studie

Om te ontdekken of deze opleiding iets voor je is, kun je een open dag bezoeken. Tevens bieden we je de mogelijkheid om deel te nemen aan een proefstudeerdag. Als je meer ervaring wilt opdoen met theater en spelen voordat je auditie doet, kun je besluiten een vooropleiding te volgen.