Studenten over deze opleiding

 • Maaike Tubex

  Oud-student Academie voor Theater

  Volg je hart!

  “Ik volg de variant-voltijdopleiding Docent Theater. In België bestaat deze opleiding niet. Ik heb al een andere studie afgerond, kunstgeschiedenis, en heb een aantal jaren werkervaring in het onderwijs. Deze variant-voltijdopleiding biedt mij de mogelijkheid om verder te studeren, compleet zelfstandig te blijven én met leeftijdgenoten in de klas te zitten.

  De studiedruk is zeker voor een variant-voltijdstudent erg hoog. De combinatie van werken en studeren is pittig. Maar ik heb absoluut het gevoel dat ik werd klaargestoomd voor het werkveld. De nadruk ligt hoofdzakelijk op doceren en regisseren en daar heb ik absoluut mijn ding in gevonden. Ik zou het wel fijn vinden als je als volwassen variant-voltijdstudent en laatstejaars nog meer je eigen traject kon bepalen.

  Ik ben tijdens mijn studie alleen maar ambitieuzer geworden! Ik heb in die vier jaren gemerkt hoe erg ik gebeten en bezeten ben door mijn vak. Dus op dat vlak heb ik zeker mijn verwachtingen bijgesteld; ik had dit namelijk nooit durven dromen!

  Goeie begeleiding op de opleiding is een absolute must om verder te leren en evolueren. We hebben de luxe om met weinig studenten (in ons geval zes) in één klas te zitten. Dat maakt de begeleiding en ondersteuning erg nauw. Het is ook een vak dat erg persoonlijk en kwetsbaar is; je maakt iets wat deel is van jezelf. Dat maakt het extra belangrijk dat je goed ondersteund wordt. De persoonlijkheid en de verschillende aanpak van elke docent geeft bovendien ook een extra touch; het toont aan hoe divers het vak is en op hoeveel manieren je ermee kunt omgaan. Dat houdt je scherp en open!

  In de toekomst wil ik graag verder zoals ik nu bezig ben! Een combinatie van lesgeven en regieprojecten lijkt me ideaal. Voorstellingen maken in de lijn die ik nu heb ingezet - een onderzoek naar soberheid en echtheid, zowel in inhoud als vormgeving, want er valt nog heel wat te ontdekken.

  Daarnaast wil ik ook blijven lesgeven aan jongeren en mijn eigen theaterschool oprichten met de nadruk op spel en plezier en niet zozeer op presteren.”

  Bachelor Docent Theater