Leraar Godsdienst

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Utrecht

Ben jij geïnteresseerd in jongeren en hun zingeving? Wil je met leerlingen in gesprek over geloof en rituelen in de samenleving? Je verdiepen in filosofie? Laten zien dat religies bestaan uit mensen die op zoek zijn naar antwoorden? Dan is de Lerarenopleiding Godsdienst in Utrecht zeker iets voor jou.

Over de opleiding

Bij de Lerarenopleiding Godsdienst gaat het om mensen. Je gaat leren dat de context van religie voor ieder mens verschillend is en leert van daaruit begrijpen hoe anderen in het leven staan. Jongeren hebben verschillende levensvisies. Jij wilt ze met elkaar in gesprek brengen. Je wilt anderen helpen, maar bent zelf ook op zoek naar kennis. Door uitgebreide kennis op te doen over religies, sociale wetenschappen, filosofie en godsdienstpedagogiek ben je goed voorbereid op jouw toekomst als leraar in de klas.

Waarom de Lerarenopleiding Godsdienst?

 • Persoonlijke aandacht
 • Open sfeer
 • Betrokken en bevlogen docenten
 • Historisch pand in hartje Utrecht als leslocatie

 

Wat ga je leren?

Tijdens de Lerarenopleiding Godsdienst levensbeschouwing leer je alle aspecten die samenhangen met religies en geloven. Er is dan ook een grote diversiteit aan vakken, zoals theologie, religiewetenschappen, filosofie, psychologie en geschiedenis. Bij de stages - die elk jaar intensiever worden - horen trainingen en intervisie die jou startklaar maken voor de arbeidsmarkt.

 • Stevige kennisbasis
 • Effectief communiceren
 • Studieonderdelen als religie en actualiteit, leerlingbegeleiding en mediagebruik
 • Jezelf persoonlijk ontplooien
 

Student Joah Jans en docente Mirte Martinus

Over studeren en doceren bij Lerarenopleiding godsdienst van Fontys Hogeschool Theologie Levensbeschouwing in Utrecht.

 

Hoe ziet je week eruit?

Zoals jij dat wilt! De Lerarenopleiding Godsdienst levensbeschouwing kent 3 collegedagen. Daaromheen krijg jij veel ruimte om je week zelf in te plannen.

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
4 gemiddeld, 23 respondenten
4 gemiddeld, 49 respondenten
Aantal eerstejaars
 
10
9
Lesuren per week
 
12-18
12-18
Door naar het tweede jaar
 
53%
59%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 18%
22%
 
HBO-bachelor of hoger 24%
36%
Doorstuderen
 
0%
29%
Arbeidsmarkt
 
-
Geen gegevens beschikbaar
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2019
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

  UPDATE april 2020

  Laatste jaar mbo?
  Wij kunnen ons voorstellen dat je nu in het laatste jaar van je mbo-opleiding een kleine studievertraging oploopt. Je hebt dan nog geen diploma aan het einde van dit schooljaar. Meld je dan toch aan bij Fontys, je bent van harte welkom! Je kan starten met jouw hbo-opleiding en hebt nog tot eind 2020 de tijd om je mbo diploma te halen.

Heb je al eerder een hbo- of wo-opleiding gedaan?
Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een onderzoek Eerder Verworven Competenties (EVC). Neem hiervoor contact op met e.luijten@fontys.nl.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Kom een je dagje met mij meelopen? Of met een van mijn studiegenoten?”

Younes Boudarqa, 2e jaars student Bachelor Lerarenopleiding Godsdienst

 

Opbouw

In het eerste jaar bestaan je weken uit de volgende verdeling:

 • 15 uur uur les
 • 5 uur projectwerk
 • 20 uur zelfstudie
 • 30 uur uur stage in het totale 1e jaar (snuffelstage)

In jaar 1 krijg je theologische, religiewetenschappelijke en filosofische vakken. Daarnaast werk je direct vanaf de start aan je vaardigheden op het gebied van levensbeschouwelijk onderwijs, studeren, presenteren en stemgebruik binnen het vak ‘Kennismaking met de Praktijk’. Binnen dat vak loop je ook een korte stage.

In het tweede jaar ga je dieper in op de lesstof. Je duikt in onderwerpen als rituelen, zingeving en levensbeschouwing. Daarnaast verdiep jij je in didactiek, zodat je steeds zelfstandiger voor de klas kunt staan.

Stages

In de stages in de hoofdfase (jaar 2 en 3) ontdek je of het beroep van Leraar Godsdienst levensbeschouwing bij je past. Een stage is in 3 fases verdeeld, waarin het volgende centraal staat:

 • observatie en verdere oriëntatie
 • de praktijk van het lesgeven
 • afronding en eventueel herkansing

In de bijbehorende colleges besteed je specifiek aandacht aan de analyse van lesmethodes, didactiek en leerlingbegeleiding.

In het derde jaar volg je colleges, loop je stage en volg je een minor in je vrije ruimte. Je kunt je vrije ruimte invullen bij Fontys Hogescholen, bij een andere hogeschool in Nederland of in het buitenland. Door deze minor kun je je eigen accenten geven aan je studie. Je specialiseren op een bepaald onderdeel van je vak of juist breder kijken.

In het vierde jaar werk je toe naar het zelfstandig uitoefenen van je toekomstige beroep als leraar godsdienst levensbeschouwing. Je loopt een afrondende stage, maakt binnen die context beroepsproducten en legt een assessment af om te zien of je klaar bent voor het werkveld.

 
 

Na je opleiding

Er is veel vraag naar leraren! Zeker ook naar leraren godsdienst. Na de Lerarenopleiding Godsdienst ben je didactisch en inhoudelijk goed onderlegd en kun je gaan werken als:

 • Leraar in het voortgezet onderwijs
 • Leraar in het basisonderwijs
 • Ontwikkelaar van onderwijsmethodes

 
afspelen

Leanne Wouters en Hidde Zwirs, studenten

“Na je studie kan je aan de slag gaan als leraar, maar op onze leslocatie kan je ook doorstuderen voor je eerstegraads bevoegdheid bij de Tilburg University."

 

Meer weten over de opleiding Leraar Godsdienst Utrecht

Wil je meer weten over de opleiding? Meld je dan aan voor een online opleidingspresentatie in de week van 16 tot 20 november. Tijdens de presentatie hoor je veel ins en outs over de opleiding, je krijgt gelegenheid om je vragen te stellen en je kunt meeluisteren naar de antwoorden op vragen die anderen stellen. We ontmoeten je graag online!

Utrecht
17 nov 2020
20:00 - 21:00 uur
Selecteer

Tijdens een dagje meelopen word je gekoppeld aan een van onze studenten. Je volgt een aantal lessen, colleges en practica die bij de student op het programma staan voor die dag. Je maakt zo een gewone lesdag mee en kun je met studenten en docenten praten. Zij vertellen je graag wat de studie inhoudt en hoe het is om bij Fontys te studeren. 

Vanwege de Coronamaatregelen en RIVM-richtlijnen kunnen we op dit moment nog geen data bekendmaken voor meeloopmomenten op de Fontys locaties. Natuurlijk zijn we volop bezig om alternatieven hiervoor te ontwikkelen.

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je uiterlijk vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je kunt de Studiekeuzecheck doen
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet