Sprint naar content

Finance, Tax and Advice

  • 4 jaar
  • Nederlands
  • Hbo-bachelor
  • Voltijd
Eindhoven

Agenda

  • Open dagen
  • Meeloopdagen
  • Proefstuderen

Wil jij bedrijven en particulieren het juiste financiële of fiscale advies geven? Draag jij met jouw diepgaande kennis en klantgerichte adviezen graag bij aan het oplossen van uitdagende problemen? Dan is de opleiding Finance, Tax and Advice iets voor jou! Je duikt diep in de financiële wereld en leert álles over analyseren, adviseren en het opbouwen van klantrelaties.

Over de opleiding

Tijdens de opleiding Finance, Tax and Advice word je opgeleid tot financieel of fiscaal adviseur. Je legt een brede financiële- en fiscale basis. Daarnaast leer je alles wat je moet weten om een goede adviseur te worden. Zo duik je uitgebreid in onderwerpen als ethiek, vertrouwen en het opbouwen van klantrelaties. Bij Finance, Tax and Advice bieden we een uitgekiende combinatie van theorie en praktijk. We halen het werkveld in huis. Vanaf dag één kom je in contact met toekomstige werkgevers. Je werkt in groepjes aan echte en fictieve praktijkopdrachten waarbij je als een Sherlock Holmes in een casus kunt duiken. Daarnaast verzorgen banken, verzekeraars, fiscale en financiële advieskantoren en de Belastingdienst regelmatig gastcolleges, stages en praktijkopdrachten.

Waarom de opleiding Finance, Tax and Advice?

  • Kleinschalige, overzichtelijke opleiding met een fijne, informele sfeer; iedereen kent elkaar.
  • Veel aandacht voor persoonlijke groei en professionele ontwikkeling.
  • Uitgekiende combinatie van theorie en praktijk; je werkt in groepjes aan echte cases.
  • Vanaf dag 1 kom je in aanraking met potentiële werkgevers zoals PSV, BDO, Rabobank, Belastingdienst.
 

Wat ga je leren?

De opleiding Finance, Tax and Advice leert je álles wat je nodig hebt om als financieel of fiscaal adviseur aan de slag te gaan. Je krijgt intensieve persoonlijke begeleiding en werkt aan je professionele ontwikkeling. Ook leer je de wensen van de klant in kaart te brengen en deze te vertalen naar een cijfermatig onderbouwd optimaal fiscaal en financieel advies.

  • Goede balans tussen praktijk, theorie en zelfstudie: je werkt aan projecten met studiegenoten, maar volgt ook lessen om je kennis bij te spijkeren.
  • Veel aandacht voor je persoonlijk groei: jij als adviseur maakt het verschil voor je klanten. Tijdens de opleiding ga je onder andere aan de slag met: leren adviseren, jezelf presenteren en inspelen op bepaalde situaties.
  • De opleiding is opgebouwd rondom belangrijke moment in de levenscyclus: je geeft advies bij het afsluiten van een hypotheek, trouwen en scheidingen, maar ook bij het starten of overnemen van een bedrijf.
  • Je krijgt lessen over vakken als financiële en fiscale planning, belastingen, recht, bedrijfseconomie, financieren en ethiek.
 
 

Binnenkijken bij de opleiding Finance, Tax and Advice

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,8 gemiddeld, 73 respondenten
3,6 gemiddeld, 684 respondenten
Aantal eerstejaars
 
71
62
Door naar het tweede jaar
 
64%
64%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 43%
32%
 
HBO-bachelor of hoger 53%
39%
Doorstuderen
 
35%
29%
Arbeidsmarkt
 
-
Geen data
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 05-07-2023
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

  • Cultuur & Maatschappij met ec of m&o of be + wiA of wiB
  • Economie & Maatschappij
  • Natuur & Gezondheid met ec of m&o of be
  • Natuur & Techniek
  • Cultuur & Maatschappij
  • Economie & Maatschappij
  • Natuur & Gezondheid
  • Natuur & Techniek

Versnelde bachelor voor vwo'ers met diploma E&M, N&G en N&T met Bedrijfseconomie
Heb je een vwo diploma E&M met bedrijfseconomie, N&G met bedrijfseconomie of N&T met bedrijfseconomie dan mag je starten in het 2de studiejaar van de opleiding. Voor meer informatie neem contact op met instroomcoördinator Bob Gabriël.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Placeholder for Fontys video
Ik ben bij een andere opleiding gestart, maar deze paste niet bij mij. Na een aantal weken ben ik gewisseld naar deze opleiding en zit ik helemaal op mijn plek. Ik wil studenten daarom graag helpen om meteen een juiste studiekeuze te maken."
Linda, student Finance, Tax and Advice
 

Opbouw

In het eerste jaar start je in een brede financiële propedeuse.

Je bent ongeveer 25 uur op locatie bezig met lessen en werken aan projecten. Daarnaast besteden we aandacht aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Tijdens jouw eerste jaar volg je lessen van de opleiding Finance, Tax and Advice, maar ook van de opleidingen Finance & Control en Accountancy. Je proeft je van alle opleidingen en financiële disciplines. Je ontwikkelt een stevige financiële basis en krijgt tegelijkertijd een perfect beeld van de drie opleidingen. Bovendien ontdek je exact wat je na jouw studie allemaal kan gaan doen. Je weet aan het einde van het eerste jaar precies wélke financiële opleiding het beste bij jou past.

Tijdens de eerste helft van het propedeusejaar maak je kennis met de opleidingen Finance, Tax & Advice , Finance & Control en Accountancy. Daarnaast draait één dag van de week helemaal om persoonlijke ontwikkeling en zul je veel in contact komen met verschillende bedrijven. Na het eerste semester maak je een voorlopige keuze voor één van de drie studies. Uiteraard helpen we je bij het maken van de beste keuze. En wil je later toch switchen naar een andere financiële opleiding? Dan regelen we dat zonder studievertraging.

Ben je een financieel adviseur? Of toch juist een fiscaal adviseur? Dát is precies wat je ontdekt in het tweede jaar. Je krijgt allerlei verdiepende kennisvakken en opdrachten die jou vormen als financieel of fiscaal adviseur. Je gaat aan de slag als adviseur voor een groeiend bedrijf, waarbij je financiële analyses, fiscale adviezen en aangiftes maakt. Daarnaast kruip je in de rol van financieel planner: je adviseert gezinnen bij het kopen van een woning, het verkrijgen van een hypotheek en beleggingen.

Op basis van de ervaringen die je tijdens dit jaar op doet kun je aan het einde van jaar 2 een goede keuze maken tussen de afstudeerrichting finance of tax. Uiteraard word je hierin goed begeleid door je coach.

Naast het reguliere programma is het mogelijk om je aan te melden voor het Honours Programme aan het einde van jaar 1. Als je toegelaten wordt, volg je een op maat gemaakt programma aangeboden door de FEC Talent Academy. Het Honours Programme start in jaar 2 en loopt door tot aan het eind van jaar 4.

In het derde jaar specialiseer jij je als financieel of fiscaal adviseur. Kies je voor de afstudeerrichting Finance, dan staat dit jaar in het teken van stage lopen en het volgen van een minor. Beide duren een half jaar en je mag zelf bepalen in welke volgorde je dit doet.

Kies je voor de afstudeerrichting Tax, werk je in het eerste half jaar in groepjes aan een rechtszaak tussen adviseur en de Belastingdienst. Je voert een rechtszaak met echte rechters en bezoekt het Gerechtshof in Den Bosch. In het tweede half jaar heb je de keuze om een minor te volgen of stage te lopen.

Tijdens het eerste semester van jaar 4 volg je nog een aantal verdiepende kennisvakken en projecten. Zo leer je meer over organisaties en internationale ontwikkelingen. Binnen de afstudeerrichting Tax ga je aan de slag met 'werken en ondernemen over de grens'. We bezoeken onder andere het Europees parlement in Brussel en we hebben een uitwisselingsprogramma met hogescholen in Duitsland en België.

Binnen de afstudeerrichting Finance ga je aan de slag met financieringen voor een bedrijfsovername, je gaat bijvoorbeeld risicoadviezen opstellen. Daarnaast staat het eerste half jaar in het teken van verdiepingen op het vlak van financiële planning: advies geven aan ondernemers en vermogende particulieren, maar ben je ook bezig met het bieden van financiële hulp aan klanten met financiële problemen en financiële stress.

Voor beide afstudeerrichtingen geldt dat je de opleiding afsluit met een afstudeerstage van 20 weken waarin je zelfstandig een praktijkonderzoek uitvoert bij een externe organisatie. Hiermee laat je zien dat je alles in huis hebt om aan de slag te gaan als financieel of fiscaal adviseur.

 
 

Na je opleiding

Na jouw afstuderen ligt de wereld aan jouw voeten. Als financieel of fiscaal adviseur kun je aan de slag bij allerlei organisaties. Van mkb-bedrijven en corporate organisaties tot de overheid of natuurlijk als zelfstandig ondernemer. Ga aan de slag bij een bank, een financieel of fiscaal advieskantoor, een verzekeraar of de Belastingdienst als:

  • Belastingadviseur
  • Financieel adviseur
  • Hypotheekadviseur
  • Risicomanager
  • Bedrijfsfiscalist
 

Alumni aan het woord

Afgestudeerde Finance, Tax and Advice studenten vertellen je graag over hun ervaringen na de opleiding Finance, Tax and Advice. Ben je benieuwd welke richtingen je op kunt met deze studie? Kijk dan even naar een van onderstaande video's. Zo krijg je een inkijkje in het werkveld waar je later terecht komt. Kian en Carsten vertellen je graag meer!

Alumnus Carsten

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Alumnus Kian

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

 

Agenda

Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Proefstuderen Finance, Tax and Advice | Eindhoven
28 mrt 2024 10:00 - 13:00
Programma

Tijdens deze proefstudeerdag maak je kennis met de wereld van Finance, Tax and Advice. Daarnaast krijg je een kijkje in het studeren op het hbo. Je spreekt huidige studenten, docenten, krijgt een rondleiding, werkt aan een casus en we gaan inhoudelijk in op de opleiding.

Op de proefstudeerdag verwachten we je tussen 09.45 uur en 10:00 uur in de centrale hal van gebouw R3 aan de Rachelsmolen 1 in Eindhoven. In de hal word je opgevangen door één van onze studenten. De ingang is aan de Veldmaarschalk Montgomerylaan.

Proefstuderen Finance, Tax and Advice | Eindhoven
18 apr 2024 10:00 - 13:00
Programma

Tijdens deze proefstudeerdag maak je kennis met de wereld van Finance, Tax and Advice. Daarnaast krijg je een kijkje in het studeren op het hbo. Je spreekt huidige studenten, docenten, krijgt een rondleiding, werkt aan een casus en we gaan inhoudelijk in op de opleiding.

Op de proefstudeerdag verwachten we je tussen 09.45 uur en 10:00 uur in de centrale hal van gebouw R3 aan de Rachelsmolen 1 in Eindhoven. In de hal word je opgevangen door één van onze studenten. De ingang is aan de Veldmaarschalk Montgomerylaan.

Proefstuderen Finance, Tax and Advice | Eindhoven
06 jun 2024 10:00 - 13:00
Programma

Tijdens deze proefstudeerdag maak je kennis met de wereld van Finance, Tax and Advice. Daarnaast krijg je een kijkje in het studeren op het hbo. Je spreekt huidige studenten, docenten, krijgt een rondleiding, werkt aan een casus en we gaan inhoudelijk in op de opleiding.

Op de proefstudeerdag verwachten we je tussen 09.45 uur en 10:00 uur in de centrale hal van gebouw R3 aan de Rachelsmolen 1 in Eindhoven. In de hal word je opgevangen door één van onze studenten. De ingang is aan de Veldmaarschalk Montgomerylaan.

Meer weten over de opleiding Finance, Tax and Advice

Scroll door de agenda en krijg een sneak preview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere proefcolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.

Open de Sneak Preview

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart.

Boeken en onderwijsmateriaal
Voor het eerste studiejaar moet je rekening houden met kosten voor boeken en dictaten met een nieuwwaarde van ongeveer 700 euro. Daarnaast heb je een laptop nodig. Je maakt namelijk tijdens je studie vaak gebruik van een laptop tijdens lessen of projecten. Een eenvoudige laptop met recente software volstaat.

Incidentele kosten
Naast het collegegeld en kosten voor boeken en onderwijsmateriaal moet je rekening houden met een eenmalige bijdrage voor de introductie. Daarnaast zal je af en toe moeten kopiëren of printen. 

Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 1 mei - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je doet de Studiekeuzecheck
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  .  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

 

Locaties en contact Finance,Tax and Advice