Inhoud opleiding

Het eerste jaar draait om het leggen van je financiële basis. Er komen verschillende beroepsproducten aan bod, zoals een jaarrekening en belastingaangifte. Het studieprogramma van Finance, Tax and Advice FRE is opbouwend. In het eerste jaar werk je een interne rapportage voor een mkb-bedrijf uit, in het laatste jaar weet je hoe het Nederlandse belastingstelsel in elkaar zit. Soms werk je individueel, dan weer in groepjes. De klassen bestaan uit ongeveer 30 personen. We bieden je alle vakken in het Nederlands aan, maar zorgen ook voor scholing in het Engels.

Eigenschappen student Finance, Tax and Advice - Fiscaal Recht en Economie

- Je hebt iets met cijfers
- Nauwkeurig
- Creatief
- Flexibel

 • Opbouw
 •   Jaar 1

  Het eerste jaar

  Het eerste jaar krijg je les samen met studenten van de opleidingen Accountancy en Finance & Control. Na je propedeusejaar kies je definitief welke studie je gaat doen.

  • 20 uur contacturen
  • 10 uur praktijkopdracht
  • 10 uur zelfstudie

  Hoe is de studie ingedeeld?

  Theorie
  25%
  Zelfstudie
  25%
  Praktijk
  50%


  In lesperioden heb je vanzelfsprekend meer lesuren dan in project- of toetsweken. Gemiddeld ben je 40 uur per week bezig met de opleiding..

  Stevige financiële basis

  Je oriënteert je op de verschillende beroepen en legt een stevige financiële basis voor jezelf:

  • Semester 1 - Beroepsoriëntatie
  • Semester 1 - Startende ondernemer
  • Semester 2 - Organisatieadvies
  • Semester 2 - Jaarafsluiting

  Beroepsproducten

  Tijdens je opleiding werk je aan beroepsproducten. Dit zijn praktijkopdrachten in samenwerking met de praktijk. Je maakt bijvoorbeeld een jaarrekening samen met een bedrijf. Beroepsproducten maak je in groepen en je presenteert de resultaten.

  Keuze opleiding Finance, Tax and Advice - Fiscaal Recht en Economie

  Aan het einde van het eerste jaar kies je definitief voor de opleiding Finance, Tax and Advice - Fiscaal Recht en Economie. Je kunt eventueel overstappen naar de opleidingen Accountancy of Finance & Control.

  Sfeerafbeelding Fontys

 •   Jaar 2

  De opdrachten in het tweede jaar vragen meer van je dan in het eerste jaar. Docenten zeggen niet meer wat je moet doen, maar zijn je coach. Tijdens contactmomenten is er veel tijd om vragen te stellen en uitdagingen te bespreken. Sommige onderdelen krijg je in het Engels.

  Stage

  In de tweede helft van het tweede jaar loop je stage. Je gaat een jaar lang 2 dagen per week werken bij de Belastingdienst óf een andere organisatie. Daarnaast ga je 3 dagen per week naar school. Deze stage loopt door in het derde jaar.

  Vakken

  Vakken die je krijgt zijn bijvoorbeeld:

  Eigen woning IB-winst
  Formeel belastingrecht Aangifte Inkomstenbelasting ondernemer
  Arbeidsrecht Omzetbelasting
  fiscaal boekhouden

  Sfeerafbeelding Fontys

 •   Jaar 3

  Stage

  De eerste helft van jaar drie loop je nog steeds 2 dagen per week stage. Daarnaast ga je 3 dagen per week naar school.

  Adviseren

  Je begint het derde jaar met werken aan beroepsproducten om je adviesvaardigheden te ontwikkelen. Verder leer je om bezwaar- en beroepsprocedures uit te voeren.

  - Adviseren
  - Fiscale waarderingen
  - Overtuigen
  - Inkomstenbelasting staking
  - Aansprakelijkheidsrecht

  Minor

  In de tweede helft van het 3e jaar maak je de keuze maken tussen het verdiepen of verbreden van je opleiding. Als je kiest voor verdieping doe je de minor Financiële planning voor fiscalisten. Als je graag wilt verbreden heb je de keuze uit verschillende Fontysminors.

  Sfeerafbeelding Fontys
 •   Jaar 4

  Internationaliseren

  Dit semester staat in het teken van internationaliseren. Europees en internationaal belastingrecht wordt namelijk een steeds belangrijker onderdeel van ons belastingsysteem. Ook wordt steeds vaker, en vooral in de regio Eindhoven, over de grenzen gewerkt. Hoe ga je bijvoorbeeld om met kenniswerkers die tijdelijk in Nederland wonen om te werken?

  Vakken

  Dit zijn de vakken die je krijgt (onder voorbehoud):
  - Europees- en internationaal belastingrecht
  - Internationaal recht

  Afstuderen

  In semester 8 studeer je af. Je loopt stage en schrijft je scriptie over een fiscaal probleem. Je rondt het afstudeertraject af met een presentatie over je scriptie.

  Taxweek

  Tijdens de Taxweek ontmoet je studenten van alle fiscale opleidingen in het land en leg je contacten met het werkveld. Natuurlijk speelt gezelligheid ook een grote rol. Kijk voor meer informatie op de website.

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Manier van werken

  Opdrachten van bedrijven

  In het begin van de week volg je lessen, waarna je in groepsverband met de stof aan de slag gaat. Je docent is aanwezig en helpt je als dat nodig is. Verder staat elke semester een beroepsproduct (een praktijkopdracht) centraal. Het eerste jaar is dit bijvoorbeeld de jaarafsluiting van een onderneming. Je maakt het beroepsproduct samen met je groep.

  Contactmomenten

  Je hebt verschillende contactmomenten met school. Je volgt lessen, studeert individueel of werkt in groepen aan een opdracht. Verder maak je toetsen en presenteer je je resultaten.

  Eigen verantwoordelijkheid

  Jij bent student en zelf verantwoordelijk voor het behalen van je studie. Fontys helpt je er natuurlijk wel bij. Het zal in het begin wennen zijn aan de manier van werken, leren en toetsen. Zorg daarom dat je vanaf het begin aan de slag gaat en weet wat je moet doen. De docenten coachen je waar nodig. Heb je vragen? Blijf er niet mee zitten, maar vraag het direct aan je klasgenoten of docent. Je kunt ook hulp inschakelen van je studieloopbaanbegeleider.

  Toetsen

  Nadat je start met de opleiding heb je in week 6 al meteen je eerste toets. Daarom is het belangrijk om meteen aan de slag te gaan met de studiestof. Doordat je regelmatig een toets maakt weet je of je de stof begrijpt en of je moet bijsturen. In elk semester van de opleiding maak je toetsen. Naast individuele toetsen maak je ook groepsopdrachten in de vorm van beroepsproducten. Je presenteert de gemaakte resultaten.

  Beroepshouding

  Als financial werk je aan de juiste beroepshouding. Je wordt later immers adviseur voor één of meerdere organisaties. Natuurlijk weet je in het begin nog niet alles, maar in 4 jaar stomen we je klaar om in het bedrijfsleven aan de slag te gaan. Naast financiële vakken leer je ook presenteren, rapporteren en adviseren.

  Internationaal

  Internationalisering speelt een steeds belangrijkere rol in het belastingrecht. Voor je studie betekent dit dat je tijdens je gehele opleiding coaching krijgt in schriftelijke en mondelinge vaardigheden van de Engelse taal. Vooral in het laatste jaar staat internationalisering centraal in de beroepsproducten. Er vindt dan bijvoorbeeld ook een internationale uitwisseling plaats met studenten van hogescholen uit Worms (Duitsland) en Gent (België).

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Stage en afstuderen

  Tweedejaars/derdejaars stage

  In de tweede helft van het tweede jaar en de eerste helft van het derde jaar loop je stage. Je werkt een jaar lang 2 dagen per week voor de Belastingdienst óf een andere organisatie. De overige 3 dagen ga je naar school.

  Afstuderen

  Het laatste half jaar van je studie staat in het teken van je afstuderen. Tijdens de afstudeerstage schrijf je een scriptie over een aan belasting gerelateerd probleem. Je toont aan dat je de theorie, opgedaan tijdens de opleiding, in de praktijk kunt toepassen. Ter afsluiting verdedig je je scriptie tegenover docenten en een extern deskundige. Na je afstudeertraject ben je startklaar voor het bedrijfsleven.

 • Studie in Cijfers
  Een studie kiezen die echt bij jou past kan lastig zijn. Het is dan ook goed om te weten hoe studenten hun opleiding beoordelen en hoe er landelijk over gedacht wordt.

  Bij Fontys vinden we eerlijke voorlichting heel belangrijk, want we zien graag dat je op de juiste plek terechtkomt. Daarom vind je hieronder een handig overzicht, waarin je snel ziet hoe de opleiding scoort ten opzichte van het landelijke gemiddelde. Zie de toelichting voor meer informatie.

  Extra toelichting

  Wanneer een student de propedeuse behaald ligt het percentage dat het diploma binnen 5 jaar behaald beduidend hoger. Het zichtbare percentage in het plaatje is gerekend vanaf het eerste jaar.

  Sfeerafbeelding Fontys
 • Typerend voor deze opleiding
  • Switchen is mogelijk na eerste jaar
  • Je behaalt de propedeuse in één jaar
  • De enige Finance, Tax and Advice - Fiscaal Recht en Economie opleiding in Zuid-Nederland
  • Veel aandacht voor grensoverschrijdende belastingzaken.
  • De opleiding is relatief klein
  • Veel aandacht voor studiebegeleiding
  Sfeerafbeelding Fontys