Inhoud opleiding

Inhoud

In vier jaar leiden we je op tot specialist op het gebied van menselijk bewegen. We leren je alles over het menselijk lichaam, hoe het beweegt en hoe je klachten kunt signaleren, behandelen en voorkomen. Dit door opgedane kennis tijdens hoorcolleges toe te passen in de praktijk tijdens werkcolleges en praktijklessen. Als student bij Fontys Fysiotherapie word je direct gezien en behandelt als fysiotherapeut in opleiding. Je bent bereid hard te werken en te studeren om alle kennis en vaardigheden eigen te maken en de opleiding succesvol af te ronden. Uiteraard met behulp van goede begeleiding van docenten uit het vak.

 • Opbouw

  Het eerste jaar

  In het eerste jaar leer je hoe het lichaam werkt met vakken als anatomie, fysiologie en neurologie. Daarnaast leer je over het fysiotherapeutisch handelen: hoe je omgaat met mensen en hoe je dit tot uitvoering brengt als je een patiënt behandelt. Deze vaardigheden beoefen je tijdens praktijklessen op echte patiënten en medestudenten.

  Hoeveel uren per week ben je met je studie bezig?

  • 20 uur les
  • 4 uur projectwerk
  • 16 uur zelfstudie

  Hoe is de studie ingedeeld?

  Theorie
  40%
  Zelfstudie
  20%
  Praktijk
  40%


  Een studiejaar bestaat uit 4 periodes van 10 weken.

  Het tweede jaar

  In het tweede jaar pas je de opgedane kennis toe tijdens praktijklessen.

  Halverwege het tweede jaar kies je een profileringsthema, waarmee je je opleiding vanaf het derde jaar een eigen kleur geeft.

  Het derde en vierde jaar

  Vanaf het derde jaar ga je aan de slag binnen het profileringsthema waar je halverwege het tweede jaar voor hebt gekozen.

  Je loopt een stage van 10 weken en volgt een minor. Dit kan een profileringsminor binnen het gekozen profileringsthema zijn; bij Fontys Paramedische Hogeschool heb je namelijk de unieke kans om je te focussen op één thema uit de gezondheidszorg en je daarmee te profileren. Je ontwikkelt je hiermee tot dé toekomstig zorgprofessional én je bouwt een breed netwerk op. Uiteraard kun je ook kiezen voor een minor aan een andere hogeschool, in het buitenland of bij een andere opleiding van Fontys.

  Het vierde jaar staat in het teken van afstuderen; je kiest dan een afstudeeropdracht binnen jouw gekozen profileringsthema.

 • Manier van werken

  Ongeveer de helft van de studietijd is bestemd voor zelfstudie, thuis of op school. De andere helft bestaat uit hoorcolleges, werkcolleges en praktijklessen. Bij de hoorcolleges behandelen we de theorie in een grote groep (130 studenten). In de praktijklessen oefen je in kleine groepjes de fysiotherapeutische vaardigheden, zoals bewegingstherapie, maar ook de omgang met mensen. Tijdens medische practica leer je over de bouw en werking van het menselijk lichaam. Alle vakken hangen onderling samen.

  Binnen de opleiding is er sprake van een open en informele sfeer. Hierdoor vind je snel je weg. Je hebt makkelijk contact met je medestudenten en docenten. De docenten zijn hoogopgeleide mensen uit het vak. Zij zijn goed bereikbaar en begeleiden je graag bij het behalen van de competenties die bij het beroep fysiotherapeut horen.

 • Stage en afstuderen

  Wanneer ga ik stage lopen?

  Het eerste studiejaar van de opleiding Fysiotherapie draait vooral om kennismaken. Ook de stage in dit jaar dient vooral als een oriëntatie op het toekomstige beroep en als zelfreflectie. Daarna worden de stageperioden uitgebreider. Je doet je praktijkervaring op in verschillende instellingen, zoals in een vrijgevestigde praktijk, in een algemeen ziekenhuis of in een andere instelling (zoals een verpleeghuis, revalidatiecentrum of psychiatrisch ziekenhuis).

  Naar het buitenland

  Bij de studie Fysiotherapie is het mogelijk om stages in het buitenland te volgen. Fontys heeft uitstekende contacten met een groot aantal praktijkinstellingen in binnen- en buitenland en kan daardoor helpen bij het vinden van een geschikte stage- of werkplek. En dat komt mooi uit, want werkgevers vinden het tegenwoordig steeds belangrijker dat je internationale ervaring op je cv hebt staan.


  Sfeerafbeelding Fontys
 • Persoonlijk Leiderschapscoach

  Goede begeleiding vinden we belangrijk bij Fontys. Met name in het eerste jaar, als alles nog nieuw is, vinden wij het belangrijk dat je de juiste keuze maakt. Daarom wordt je vanaf dag 1 begeleidt door een Persoonlijk Leiderschapscoach. Bij moeilijkheden en/of problemen kun je bij hem of haar terecht. Hij of zij volgt je prestaties en geeft je adviezen.

 • Studie in cijfers
  Een studie kiezen die echt bij jou past kan lastig zijn. Het is dan ook goed om te weten hoe studenten hun opleiding beoordelen en hoe er landelijk over gedacht wordt.

  Bij Fontys vinden we eerlijke voorlichting heel belangrijk, want we zien graag dat je op de juiste plek terechtkomt. Daarom vind je hieronder een handig overzicht, waarin je snel ziet hoe de opleiding scoort ten opzichte van het landelijke gemiddelde. Zie de toelichting voor meer informatie.
  Sfeerafbeelding Fontys
  Sfeerafbeelding Fontys

 • Studieadvies

  Uiterlijk aan het einde van het eerste studiejaar (propedeusefase) krijgen alle eerstejaars studenten een studieadvies: een uitspraak over de voortzetting van je opleiding. Als je niet het vereiste aantal van 60 studiepunten hebt behaald, kan aan het studieadvies een afwijzing worden verbonden. Deze afwijzing is bindend.


 • Iets voor jou?
  Sfeerafbeelding Fontys
  Sfeerafbeelding Fontys