Sprint naar content

Meest gestelde vragen over de opleiding Fysiotherapie

We helpen je graag met het beantwoorden van al je vragen. Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen over de opleiding Fysiotherapie. Staat jouw vraag er niet tussen, of wil je liever iemand persoonlijk spreken? Neem gerust contact met ons op! De vragen zijn beantwoord door studenten en docenten van Fontys Paramedische Hogeschool.


  1. Maakt Fontys Fysiotherapie gebruik van Numerus Fixus?
    Nee, er is geen Numerus Fixus voor Fontys Fysiotherapie. Dit wil zeggen dat iedereen die zich aanmeld wordt toegelaten. Je krijgt wel een advies vanuit Fontys voor je keuze, maar dit is niet bindend, mits je je voor 1 mei aan hebt gemeld.
  2. Is het mogelijk om je gelijktijdig in te schrijven bij Fontys Fysiotherapie en een andere (Numerus Fixus) opleiding?
    Ja, dit is mogelijk.
  3. Moet je toelatingstesten maken?
    Dat ligt aan je leeftijd, als je ouder bent dan 21 jaar, dan moet je inderdaad een test maken.
    Kijk voor meer informatie hier >.
  4. Is het een groot struikelblok als je geen biologie/ scheikunde hebt gehad?
    Als je biologie en natuurkunde hebt gehad werkt dit ook in je voordeel. Wanneer je geen biologie hebt gehad, zul je er bij sommige vakken er wat extra energie in moeten steken. Maar de opleiding is nog steeds haalbaar. Als je geen scheikunde hebt gehad, zal dit minder verschil maken, hiervan komt niet zoveel terug.
  5. Ik heb MBO niveau 4 gestudeerd, maar dit is geen aansluitende opleiding. Zou ik alsnog deze studie kunnen volgen?
    Je kan in principe met iedere MBO opleiding niveau 4 toegelaten worden tot de opleiding Fysiotherapie. Dus als je jouw diploma hebt voor de MBO opleiding niveau 4 zou je gewoon toegelaten kunnen worden tot de opleiding Fysiotherapie.
  6. Moet je je na je aanmelding bij studielink ook nog ergens anders aanmelden? Bijvoorbeeld bij een systeem van de school zelf?
    Je aanmelding via studielink is voldoende, die loopt namelijk ook via Fontys zelf dus er is verder niet iets waar je je verder nog aan zou moeten melden voor deze opleiding.
  7. Moet je bij deze opleiding ook Fontys kleding aanschaffen?
    Nee, maar je moet wel producten zoals massagelotion, huidpotloden en een laken voor over de behandelbank aanschaffen.
  8. Hoeveel studiepunten moet je in het 1e jaar halen?
    Voor het huidige studiejaar heeft de overheid bepaald dat het Bindend Negatief Advies voor jaar 1 vervalt, maar normaal gesproken moet je in jaar 1 60 EC’s (studiepunten) halen (dit is ook meteen het maximale aantal EC wat er in 1 jaar te halen valt. Je moet dus alles halen). Nu is nog niet duidelijk hoe dat dit volgend studiejaar zal zijn.
  9. Is fysiotherapie een opleiding die je kan combineren met topsport?
    Ja, hiervoor biedt Fontys je verschillende voorzieningen aan. Denk aan aangepaste studieprogramma’s, flexibiliteit in toetsing of financiële ondersteuning bij studievertraging. Op deze pagina kun je hier meer informatie over vinden.
  10. Welke talen worden gebruikt en zijn belangrijk?
    De voertaal van de Nederlandse stroom is Nederlands, maar alle boeken zijn in het Engels omdat de nieuwste literatuur altijd in het Engels wordt aangeboden. Fontys wil natuurlijk de nieuwste literatuur kunnen gebruiken.
  11. Als je stage gaat lopen moet je deze dan zelf regelen?
    Fontys heeft een lijst met adressen die je kan benaderen, deze adressen hebben vaker Fontys studenten als stagairs. Verder ben je vrij om ook een ander adres te benaderen voor een stage.
  12. Welke vakken worden er gegeven?
    Maatschappelijke zorgvraagstukken binnen de beroeps kritische context zullen centraal staan tijdens de lessen. Daarbij zullen o.a. de anatomische en fysiologische kennis, gedragswetenschappen, fysiotherapeutisch handelen (alle diagnostiek/behandelingen), gedragswetenschappen (hoe werkt pijn, hoe gedragen patiënten zich), medisch handelen (leer van ziekten/ontstekingen), motor-control (motorisch controle, zowel reflexen als gestuurde beweging) geïntegreerd gedoceerd worden.
  13. Is een verkorte opleiding fysiotherapie ook een mogelijkheid?
    Er is geen verkorte opleiding. Hooguit kun je voor bepaalde vakken/ onderdelen vrijstelling krijgen.
  14. Kan ik als Nederlandse student de Engelse variant volgen?
    De opleiding Fysiotherapie wordt in het Nederlands en Engels aangeboden. Anders dan de taal zijn de opleidingen identiek aan elkaar. Er zijn ook jaarlijks enkele Nederlandse studenten die kiezen voor de Engelstalige opleiding. Zij vinden het dan leuk om met verschillende culturen in aanraking te komen en willen wellicht in het buitenland werken later.
  15. Kan ik deze opleiding volgen met een beperking?
    Dit is zeker mogelijk. Kijk voor meer informatie hierover op: Studeren met een functiebeperking.
  16. Hoe ziet een schooldag eruit?
    De “contacturen”, de uren dat je contact zult hebben met je docent, bedragen ongeveer 20 uur per week. De overige uren zijn bestemd om in je leergemeenschap te oefenen, voor te bereiden en samen te leren.
  17. Is de overstap naar het HBO erg groot in tegenstelling tot het MBO?
    Ik heb zelf ook een aantal klasgenoten die zijn doorgestroomd vanuit het MBO. Zij geven aan dat je het vooral merkt aan de studievrijheid, je wordt helemaal vrijgelaten in je eigen manier van leren en buiten de lessen om, zul je je de stof zelf eigen moeten maken.
  18. Hoe groot zijn de klassen?
    In één klas zitten ongeveer 24 leerlingen. Momenteel zijn de klassen kleiner in verband met corona en zijn ze 15 leerlingen groot.
  19. Zit er heel veel verschil tussen HAVO 5 stof en een HBO opleiding?
    Als ik antwoord vanuit mijn persoonlijke ervaring vind ik dat het anders/ verschillend is op meerdere vlakken. Ik vind het erg leuk omdat ik iets studeer wat mij echt interesseert, wel moest ik even wennen aan de vrijheid en verantwoordelijkheid die je hebt. Daarnaast start je natuurlijk een nieuwe ‘fase’ in je leven. Het was even een nieuwe structuur en regelmaat vinden maar na een paar weken had ik dit ook weer gevonden.
  20. Heb je een begeleider door de jaren heen?
    Ja, je hebt een persoonlijke coach. Aan deze persoon kun je altijd je vragen stellen.