ICT & Cyber Security

Het internet kent vele bedreigingen. Door alle vormen van cybercrime zijn steeds meer securityprofessionals nodig om veilige systemen te ontwikkelen en om tijdig en efficiënt te kunnen reageren op de overgebleven bedreigingen. Onderdeel hiervan is het opzetten van securitymonitoringomgevingen om securitygevaren te kunnen detecteren en om trends in malware en hackingaanvallen te kunnen volgen. Grote bedrijven hebben daarnaast ook specialistische security response teams (CSIRT), waarin security-incidentonderzoek wordt gedaan zoals securitytesten (pentesten), malware onderzoek, forensisch onderzoek of breder security-incidentonderzoek.

Je leert alles over security: de bedreigingen, detectie en analyse daarvan en de mogelijke oplossingen. Hierbij is een hackermindset belangrijk. Als security-engineer leer je een beveiligingsfunctionaliteit gestructureerd te ontwikkelen. Je ontwikkelt kennis van netwerk- en servertechnologie. Hiermee leer je securitymonitoring opzetten om bijvoorbeeld voor bedrijven hackingaanvallen, malware-infecties of ander misbruik zichtbaar te maken. Ook leer je over het opzetten en uitvoeren van security-onderzoek zoals pen-testen, forensisch onderzoek of malware-analyse. Techniek staat voorop, maar een securityspecialist kan geen technische oogkleppen hebben en leert bijvoorbeeld ook over oorzaken en vormen van cybercrime, de mens als zwakke schakel in de beveiliging, securitygerelateerde wetgeving en ethiek.

Voorlichtingsvideo ICT & Cyber Security

Beroepsmogelijkheden

Je wordt opgeleid tot ICT security engineer en security specialist. Na je opleiding kun je gaan werken als security engineer, security incident response engineer, security onderzoeker, security tester, netwerk- of system engineer, infrastructuur consultant, (Unix) server beheerder.

Sfeerafbeelding Fontys

Uit eigen ervaring

"Een Critical Security Incident response Team (CSIrT) is een team van beveiligers voor digitale netwerken. Elk groot bedrijf heeft zo’n team voor als er een aanval op het netwerk plaatsvindt. Wij moesten een CSIrT inrichten voor een bank én het management overtuigen van de noodzaak ervan. We bedachten allerlei mogelijke maatregelen die je kunt treffen tegen skimming en hoe je een digitaal forensisch onderzoek uitvoert als er echt iets mis gaat."