ICT & Applied Data Science

ICT & Applied Data Science

Nooit eerder waren er zoveel data beschikbaar. Mensen en sensoren produceren vandaag de dag een enorme hoeveelheid data. Elke 2 jaar verdubbelt de totale hoeveelheid data wereldwijd. Binnen de richting “ICT & Applied Sciences” leer je met “Big Data” om te gaan. Het gaat hierbij om het verzamelen, opslaan, analyseren, en interpreteren van data. Je levert een bijdrage aan bedrijven, overheidsinstellingen, ziekenhuizen, en andere organisaties, zodat zij hun werk beter kunnen doen met behulp van die data.

Je leert in deze richting meer over het opschonen van data, algoritmes waarmee je data kunt analyseren en schaalbare database-systemen. Maar ook onderwerpen als data-visualisatie en rapporteren met behulp van data. Ook privacy en juridische en ethische aspecten van persoonsgegevens komen aan bod.

Sfeerafbeelding Fontys

Hou jij van puzzelen met cijfers, draai jij je hand niet om voor wat programmeerwerk en heb je affiniteit met wiskunde en/of statistiek, dan is dit wellicht een goede richting voor jou.

Na het volgen van deze richting, ben je een expert op het gebied van “data”. Je weet wat datakwaliteit inhoudt en kunt gegevens opslaan met schaalbare ICT- oplossingen. Je kunt grote hoeveelheden data analyseren met “state-of-the-art” algoritmes en je kunt de gevonden resultaten visualiseren en interpreteren. Dit is voor veel organisaties essentieel, aangezien datasets snel groeien en een steeds belangrijkere “asset” worden.

Beroepsmogelijkheden

Het werkveld van toegepaste datawetenschappen is volop in ontwikkeling, dus we weten nog niet precies hoe het er over 4 jaar uitziet. Maar we weten al wel dat je na het volgen van deze richting erg gewild bent voor de arbeidsmarkt. Er is veel vraag naar data-specialisten. Je kunt aan het werk als “data-practitioner” bij een bestaande organisatie of wie weet start je als zelfstandig ondernemer je eigen “data-science” bedrijf. Er zijn veel banen en een uitstekend carrièreperspectief in dit nieuwe vakgebied.

CBS werkt samen met Fontys Hogeschool ICT

'Uitdagend en actueel onderwijs met big data', een interview met lector Gerard Schouten:

Lees meer