Sprint naar content

ICT & Artificial Intelligence

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

ICT & Artificial Intelligence

Wat houdt dat in?

Chatbots die je vragen beantwoorden op een website, zelfrijdende auto’s, apps die persoonlijke adviezen geven over je gezondheid, camera’s met gezichtsherkenning en online vertaaldiensten. Allemaal is het ‘intelligente software’, die steeds meer onderdeel wordt van ons dagelijks leven.

Voor software engineers is dit een revolutie. In de traditionele manier van software maken, deel je een probleem op in deelstukken. En die deelstukken los je op met een op regels gebaseerde aanpak. Software met AI maakt gebruikt van algoritmes die je kunt trainen met data om zélf de regels te leren. Het model dat hieruit komt, kan vervolgens gebruikt worden om slimme beslissingen te nemen. Sinds kort zijn er toegankelijke open-source programmeeromgevingen met een groot aantal standaardalgoritmes waarin je dit kunt doen. Super interessant en helemaal van deze tijd.

Binnen de specialisatie ICT & Artificial Intelligence leer je hoe je op een methodische en gestructureerde manier professionele softwareoplossingen met intelligent gedrag kunt bouwen. Technieken als machine learning en deep learning – oftewel algoritmes die regels kunnen leren van data – staan centraal. De specialisatie is ontwerpgericht. In elk semester doorloop je het proces van ‘business-idee’ tot ‘AI-product’. Data is hierbij essentieel. In de praktijk gaat het vaak om grote hoeveelheden data, ook in de vorm van plaatjes en teksten. Je leert om kritisch te kijken naar dit soort data-gedreven oplossingen. Je maakt ook kennis met ethiek en wetgeving rondom data. 

Als je deze specialisatie gevolgd hebt, kun je bij ICT-bedrijven aan de slag als machine learning engineer of AI-engineer. Ook kun je als ICT’er aansluiten bij een data-science team binnen bedrijven of overheidsorganisaties. In zo’n team werk je aan innovaties die gebaseerd zijn op data.