Human Resource Management

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Eindhoven, Tilburg

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • (Online) open dag
 • Kom proefstuderen
 • En meer...

Ligt jouw interesse bij mensen én organisaties? Wil jij werknemers helpen de juiste keuzes te maken binnen hun carrière? Dan is de hbo-opleiding Human Resource Management iets voor jou! Je leert talenten van medewerkers ontdekken en deze op de juiste plaats in te zetten waar mens, organisatie en maatschappij bij gebaat zijn. Als HRM’er ben jij de professional die zich bezighoudt met zaken als werving, selectie en loopbaanbegeleiding.

Over de opleiding

Communiceren, adviseren, coachen en organiseren: daar draait het om als HRM’er. Je leert het beste uit werknemers te halen zodat zij goed tot hun recht komen én dat organisatiedoelen worden bereikt. Je hebt dus oog voor zowel de mens als de organisatie. Je werkt met mensen vanuit zakelijk oogpunt en begeleidt ze bij de keuzes die zij maken in werk of opleiding. Je leert hoe je werknemers ondersteunt bij veranderingen in organisaties.

Waarom Human Resource Management bij Fontys?

 • Samenwerking met de praktijk vanaf dag 1
 • Vanaf het tweede leerjaar bieden we verschillende leerroutes aan: grotere kans op onderwijs dat aansluit bij jouw talent
 • Aandacht voor jouw professionele ontwikkeling tot HRM’er
 • Projectmatig werken in kleine groepen

 

Wat ga je leren?

Hoe herken je de talenten van een werknemer? En hoe zet je deze in zodat zowel de werknemer als de organisatie daar profijt van heeft? Ontdek het bij HRM! Je leert onder meer professionele gesprekken te voeren en hoe je daarin kunt adviseren en coachen. Dit doe je met je medestudenten, waarbij je van en mét elkaar leert. 

 • Theorielessen: recruitment, talentontwikkeling, arbeid en gezondheid, personeelsmanagement
 • Vaardigheidslessen: presenteren, gespreksvaardigheden, onderzoeksvaardigheden, schriftelijke vaardigheden
 • Werken met je medestudenten aan opdrachten uit de praktijk
 • Aandacht voor professionele ontwikkeling: waar liggen jouw kwaliteiten?
 

Nick van de Kerkhof

“Ik ben iemand die kritisch is, en ik los graag problemen op een creatieve manier op.”

 

Hoe ziet je week eruit?

Vol afwisseling! Een hoorcollege over arbeid en gezondheid, een opdracht over de rollen binnen een team of een individueel gesprek met je coach: het kan allemaal voorbij komen in één week. Net als projecten uitvoeren en stage lopen. Check hier de studieweek van Iris & Daan en probeer online de studie HRM uit..

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,8 gemiddeld, 246 respondenten
3,8 gemiddeld, 3383 respondenten
Aantal eerstejaars
 
182
134
Door naar het tweede jaar
 
78%
74%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 45%
47%
 
HBO-bachelor of hoger 50%
53%
Doorstuderen
 
18%
18%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
82%
werkloos
5%
van de werkende afgestudeerden
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,9 gemiddeld, 128 respondenten
3,8 gemiddeld, 3383 respondenten
Aantal eerstejaars
 
83
134
Door naar het tweede jaar
 
78%
74%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 45%
47%
 
HBO-bachelor of hoger 50%
53%
Doorstuderen
 
18%
18%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
82%
werkloos
5%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 01-12-2021
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je:
- 21 jaar of ouder op het moment dat de Fontys-opleiding tussentijds start (dat wil zeggen dat de opleiding niet in september start) of,
- 21 jaar of ouder op 1 oktober indien de Fontys-opleiding in september start?
Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+. 

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

In het tweede leerjaar heb ik de praktijkgerichte leerroute gedaan. In die tijd leer je alles in projecten met echte opdrachtgevers. Je leert te ontdekken waar je goed in bent, ik denk dat je op deze manier leert een baan te vinden die echt bij je past.”

Thom, derdejaarsstudent HRM

 

Opbouw

In het eerste jaar bestaan je weken uit de volgende verdeling:  

In het eerste jaar zijn je weken als volgt ingedeeld:

 • 16 uur theorielessen
 • 4 uur vaardigheidslessen
 • 4 uur projecten met de praktijk
 • 3 professionele ontwikkeling
 • 10 uur zelfstudie

In jaar 1 krijg je vakken als arbeid en gezondheid, personeelsmanagement, recruitment en loopbaantheorie. Ook volg je vaardigheidslessen zoals presenteren en onderzoeksvaardigheden. Daarnaast werk je in een team aan een project met de HR praktijk. Denk bijvoorbeeld aan het opzetten van een wervingscampagne. Daarnaast is er ruimte om jouw eigen talenten te ontdekken en je tot HR professional te ontwikkelen.

Jaar 2 is - net als jaar 1 - opgedeeld in centrale thema’s. Dat zijn zorg, organiseren, beoordelen en ontwikkelen.
Ook dit jaar volg je theorie- en   vaardigheidslessen die je meestal meteen toe kan passen tijdens projecten uit de praktijk waar je met een team aan werkt.

Thema’s die dit jaar spelen zijn bijvoorbeeld: duurzame inzetbaarheid, strategisch HRM en leiderschapsontwikkeling. Ook wordt er aandacht besteed aan adviseren en coachen. Verder bereid je je voor op het kiezen van een stage die bij jou als HRM’er past.

Leer jij graag zelfstandig en wil je jouw kennis meteen toepassen in de praktijk? Dan kun je dit jaar kiezen voor een praktijkgerichte leerroute. Je gaat samen met medestudenten aan de slag voor bedrijven en haalt zo je studiepunten.

In het derde leerjaar ga je een stage lopen van twintig weken. Je bent vier dagen per week op je stageplek aanwezig. Vanuit de het stagebedrijf krijg je een onderzoeks- en adviesopdracht die je tijdens je stage gaat uitwerken. Je gebruikt één dag per week om hieraan te werken. De andere drie dagen werk je mee op je stageplek. Eén dag per week ga je terug naar school. 

In het derde jaar volg je ook een extra vakkenpakket wat aansluit op jouw specifieke interesses over een onderwerp wat jou intresseert. (minor) Hiermee kun je je kennis over een bepaald onderwerp verdiepen of juist je kennis verbreden. 

Je kunt ervoor kiezen om de minor en/of stage in het buitenland te doen. Ook kan je er voor kiezen stage te lopen in een van de sociale innovatiecentra binnen de thema’s, Werkgeluk, Arbeid, Vitaliteit, Smart Working en Zorg- en Wèlzijn.

Bovendien kan je er voor kiezen een aansluitings traject te doorlopen in samenwerking met de Tilburg University.

In het vierde en laatste jaar van de opleiding loop je tijdens het hele jaar een praktijkstage van vier dagen per week. Tijdens deze stage voer je een aantal opdrachten uit waarmee je laat zien dat je jezelf hebt ontwikkeld tot een professional binnen het HR-domein.

Twee dagen per week werk je op je stage aan de opdrachten voor school. Je houdt je bezig met een onderzoeks-  en adviesopdracht of een innovatieve interventieopdracht. De andere twee dagen loop en werk je mee binnen de organisatie.
Eén dag per week ga je terug naar school.

Je kunt ervoor kiezen om de afstudeerstage in het buitenland te doen. Ook kan je er voor kiezen stage te lopen in een van de sociale innovatiecentra binnen de thema’s, Werkgeluk, Arbeid, Vitaliteit, Smart Working en Zorg- en Wèlzijn.

 

 

Na je opleiding

Het HRM werkveld is breed en divers, je kan er vele kanten mee op. Denk aan een adviserende functie, een functie in werving en selectie, een rol als decaan, bij multinationals of juist de overheid.Na je opleiding kun je bijvoorbeeld aan de slag bij:

 • HR-adviseur bij bijvoorbeeld Shell
 • Zelfstandig loopbaanadviseur
 • Re-integratiecoach bij een arbodienst
 • Consulent werk en inkomen bij het UWV
 • Recruiter bij een detacheringsbureau
 
afspelen

Na je afstuderen

Tijdens de opleiding HRM leer je communiceren, adviseren, coachen en organiseren om mensen te helpen de juiste keuzes te maken in hun loopbaan. Je hebt oog voor mens én organisatie.

 

Meer weten over de opleiding Human Resource Management

Kom kennismaken

 • kom praten met studenten
 • bekijk een filmpje
 • stel je vragen
 • meld je aan voor events
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je uiterlijk vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegvens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet