Lian van Schaijk

Als je met mensen wil werken, moet je een goed gesprek kunnen voeren

Op het mbo volgde ik een economische opleiding, waarbij ik het menselijke aspect miste. Vanuit het mbo wilde ik graag doorstuderen naar het hbo, maar ik vond het maken van een studiekeuze moeilijk. Ik had een duidelijk beeld van wat ik niet wilde, maar geen idee wat ik wel wilde.  Uiteindelijk heb ik gekeken bij verschillende opleidingen, waarbij de opleiding Human Resource Management er bovenuit sprong. Daarom heb ik op meerdere scholen de open dag bijgewoond voor de opleiding HRM. Uiteindelijk was mijn keuze voor Fontys duidelijk. De HRM-opleiding van Fontys is meer mensgericht, in tegenstelling tot andere hogescholen. Het programma op de meeste andere HRM-opleidingen zijn meer gericht op het economisch aspect.

Op dit moment volg ik de opleiding Human Resource Management in Eindhoven. De docenten zijn betrokken; ze willen je echt helpen met je studie. Ze komen allemaal uit het werkveld, waardoor ze hun ervaringen delen in de lessen.

In mijn eerste leerjaar heb ik vier praktijkopdrachten uitgevoerd. Deze waren stuk voor stuk erg leerzaam. Al vroeg in de opleiding kun je opdrachten maken voor echte werkgevers, met echte vraagstukken. Dit zorgde voor een nog grotere drijfveer dan een normale schoolopdracht. Soms vindt de opdrachtgever je idee zo goed, dat ze vragen of je het binnen het bedrijf wil presenteren. Dit zorgt weer voor nieuwe netwerken.

Op de opleiding wordt veel aandacht besteed aan de vaardigheidsvakken. Deze hebben mij erg geholpen om bijvoorbeeld een goed gesprek te voeren of om te presenteren. Ik vind dat als je wil werken met mensen, je een goed gesprek moet kunnen voeren. Fontys heeft veel aandacht voor je talenten. Tijdens deze talentlessen wordt je gestimuleerd om verder te denken, wat voor een goede zelfreflectie zorgt. Elke periode krijg je een nieuw vakkenpakket met theorielessen. Dit zorgt voor veel variatie, omdat elke periode een ander thema heeft. Kortom: ik ben blij dat ik voor deze studie gekozen heb!

Sfeerafbeelding Fontys

"Al vroeg in de opleiding kun je opdrachten maken voor echte werkgevers."