Inhoud opleiding

Inhoud

Vanaf het eerste semester ontwerp je gebruiksvoorwerpen en leer je hoe deze worden geproduceerd. Dit semester volg je gezamenlijk met de opleidingen Werktuigbouwkunde en Mechatronica, dus je leert ook of je ontwerp technisch uitvoerbaar is. Vanaf semester 2 breid je je basiskennis en vaardigheden uit. De eerste helft van het derde studiejaar ga je op stage bij een door jou gekozen bedrijf in binnen- of buitenland. In de tweede helft van het derde studiejaar volg je een door jou gekozen minor. Dat kan zowel binnen als buiten Fontys op één van onze internationale partneruniversiteiten. Het vierde jaar rond je af met een afstudeerstage bij een bedrijf in binnen- of buitenland.

Meld je aan voor de opleiding

Zo pak je het aan
Jongen met Stofzuiger Jongen met Stofzuiger
 • Opbouw

  Het eerste jaar

  Het eerste semester volg je samen met studenten van de opleidingen Werktuigbouwkunde en Mechatronica. In deze fase krijg je een brede basis Engineering. Na dit brede semester begin je met je gekozen opleiding, of kun je eventueel (zonder studievertraging) switchen naar één van de andere opleidingen.

  Hoeveel uren per week ben je met je studie bezig?

  • 14 uur colleges/lessen
  • 14 uur zelfstudie
  • 12 uur projecten/praktijk

  Hoe is de studie ingedeeld?

  Theorie
  35%
  Zelfstudie
  35%
  Praktijk
  30%

  In het tweede studiejaar breid je je theoretische basiskennis en vaardigheden uit.

  In het derde studiejaar ga je twintig weken op stage bij een door jou gekozen bedrijf in binnen- of buitenland.
  In de tweede helft van dat jaar volg je een door jou gekozen verbredende of verdiepende minor. Dit kan binnen Fontys zijn, maar ook op een van onze vele partneruniversiteiten in het buitenland. Aan jou de keuze.

  In het vierde jaar rond je je studie af met een afstudeerstage/onderzoek en ook dit kan weer naar keuze bij een bedrijf in binnen- of buitenland.

 • Struikelvakken

  De opleiding Industrieel Product Ontwerpen is prima gericht op het niveau Havo, VWO en MBO 4. Maar met name onvoldoende kennis van wiskunde kan er toe leiden dat je dit vak als struikelvak gaat ervaren. Wanneer je je studie vanaf de start goed volgt en je lesstof goed bijhoudt kun je de studie grotendeels prima doorlopen.

  Mocht je twijfelen aan je wiskundekennis, neem dan even contact op. In de maanden maart t/m juni bieden wij op de woensdag bijscholingen wiskunde en eventueel ook natuurkunde aan.

 • Stage en afstuderen
  In het derde studiejaar ga je twintig weken op stage. Dé mogelijkheid om wat je tijdens je opleiding hebt geleerd ook echt in de praktijk te brengen. Je kunt stage lopen in het binnen- of buitenland. Gezien het feit dat Fontys Venlo internationaal georiënteerd is en daarom ook veel contacten in het buitenland heeft, is dit een uitgelezen kans om ervaring in het buitenland op te doen. Je afstudeerstage in het laatste studiejaar duurt twintig weken en ook die kun je naar keuze in binnen- of buitenland uitvoeren.
 • Hoe krijg je les

  De lessen vinden plaats in klaslokalen. Wanneer er aan projecten gewerkt wordt, gebeurt dat in groepen in onze practicumlokalen of in een van onze innovatieve laboratoria. Een klas bestaat meestal uit max. 30 studenten. Maar omdat we praktijkgericht onderwijs geven, zul je meestal werken in projectgroepen van max. 10 personen. De opleiding is kleinschalig en de sfeer is informeel. Docenten zijn gemakkelijk bereikbaar en je kunt altijd bij hen binnenlopen.

 • Studiebegeleiding

  Studieloopbaanbegeleider

  Je studieloopbaanbegeleider is een soort personal coach. Hij of zij volgt je
  prestaties en geeft je adviezen. Jullie hebben het samen over:
  • jouw ontwikkelproces (je studie en je professionaliteit)
  • jouw studiekeuzes en je studie-aanpak
  • je studieresultaten en -voortgang
  • beroepsmogelijkheden
  • elk onderwerp dat jij zelf aandraagt (problemen, twijfels)

  Stage- en afstudeerbegeleider

  Ga je stage lopen en afstuderen, dan krijg je daarvoor ook een begeleider. Hij of zij beoordeelt mede je stage en afstuderen en geeft feedback op je verslagen.

  Fontysdecaan

  Decanen zijn Fontysmedewerkers die niet rechtstreeks aan een opleiding verbonden zijn. Je kunt er terecht voor bijvoorbeeld studieproblemen, studievaardigheden, studeren met een beperking, financiële problemen of andere persoonlijke omstandigheden.

 •   Extra hulp nodig?

  Profielwerkstuk van je vooropleiding.

  Zit je in 5 havo of 6 vwo en ga je binnenkort aan je profielwerkstuk beginnen? Bij Fontys Venlo kun je gebruik maken van onze kennis en faciliteiten bij het maken van je profielwerkstuk. Je krijgt begeleiding van docenten en studenten die zelf ook aan dit soort vragen werken.

  Meer weten? Ga naar
  fontysvenlo.nl of bel
  08850 75477

  Gratis wis- en natuurkundecursus.

  Wil jij je wis- en natuurkunde nog even bijspijkeren? Wij verzorgen gratis bijlessen op woensdag van maart t/m juni.
  Voor meer informatie en aanmelding: f.leurs@fontys.nl
  Telefoon: 08850 70976

 • Studie in cijfers
  Een studie kiezen die echt bij jou past kan lastig zijn. Het is dan ook goed om te weten hoe studenten hun opleiding beoordelen en hoe er landelijk over gedacht wordt.

  Bij Fontys vinden we eerlijke voorlichting heel belangrijk, want we zien graag dat je op de juiste plek terechtkomt. Daarom vind je hieronder een handig overzicht, waarin je snel ziet hoe de opleiding scoort ten opzichte van het landelijke gemiddelde. Zie de toelichting voor meer informatie.
  Sfeerafbeelding Fontys
 • Typerend voor deze opleiding
  Het eerste jaar van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen in Venlo is een combinatie met de opleiding Werktuigbouwkunde. Het voordeel hiervan is dat je een goed inzicht krijgt in de technische aspecten van je ontwerp. Je werkt in kleine projectgroepen in modern ingerichte labs met o.a. CNC laser en 3D printer. Je zit in een klas bestaande uit een mix van buitenlandse en Nederlandse studenten.

  De opleiding is zeer praktijkgericht wat o.a. inhoudt dat de projecten vaak gebaseerd zijn op problemen uit het bedrijfsleven. Op deze manier is er, naast de stage en het afstuderen in een bedrijf, veel contact met het beroepenveld waarin je later komt te werken. Tijdens de studie krijg je vakken als ontwerptheorie, mechanica en sterkteleer.