Na de opleiding

Afgestudeerden van de opleiding IB kom je in organisaties over de gehele wereld tegen. International Business leidt je op tot tal van functies binnen een internationale omgeving. Je kunt denken aan functies op een marketingafdeling van een multinational of internationaal georiënteerd bedrijf, maar ook op tal van andere plaatsen binnen een organisatie kom je onze afgestudeerden tegen.

Export manager

De exportmanager is verantwoordelijk voor de sales en soms ook de marketing van een bedrijf op de buitenlandse afzetmarkten. Hij/zij legt en onderhoudt daar contacten met bestaande en potentiële afnemers, houdt daar marktonderzoeken (of laat deze daar houden) en ontwikkelt het marketingbeleid voor deze markten. Veelal maakt de exportmanager gebruik van agenten en/of distributeurs in het buitenland.

Marketing consultant

De marketing consultant adviseert de organisatie over het te voeren marketingbeleid. Hij/zij analyseert de organisatie van de opdrachtgever en diens markt en ontwikkelt een marketingstrategie voor, maar ook samen met zijn opdrachtgever.

Project manager

De projectmanager is eindverantwoordelijk voor de optimale opzet en uitvoering van een grote opdracht bij een of meerdere klanten. Als eindverantwoordelijke coördineert hij/zij alle activiteiten van de personen (of bedrijven) die hij/zij heeft ingeschakeld voor de uitvoering en zorgt ervoor dat de complete opdracht is uitgevoerd voordat de deadline verstrijkt.

Managementassistent

De managementassistent ondersteunt de directieleden en andere managers in een organisatie bij de uitvoering van hun dagelijkse taken. Dit betreft veelal niet alleen puur uitvoerende zaken zoals een secretaresse dat doorgaans doet, maar ook vaak meer vakinhoudelijke zaken.

Account manager

De accountmanager is verantwoordelijk voor de opbouw en instandhouding van een goede relatie met een of meerdere vaste klanten van een organisatie. Zijn verantwoordelijkheid betreft, in tegenstelling tot een vertegenwoordiger, vooral de lange termijnrelatie met de klant en zeker niet alleen maar de omzet.

Product manager

De product manager is qua marketing belast met de samenstelling en instandhouding van een succesvol assortiment op een bepaalde markt. Hij/zij houdt de omzetten in de gaten, houdt zich o.a. bezig met marktonderzoeken zoals concepttests voor nieuwe producten. De productmanager valt in de organisatie onder de marketing manager of commercieel directeur.

Supply chain manager

De supply chain manager is verantwoordelijk voor het zo effectief en efficiënt maken van alle interne bedrijfsprocessen binnen een organisatie en voor de optimale afstemming daarvan op de activiteiten van zowel toeleveranciers en de wensen van de klant.

Kwaliteitsmanager

De kwaliteitsmanager is verantwoordelijk voor de bewaking van alle activiteiten en processen in een organisatie die samen een optimaal product of dienst voor de klant moeten opleveren. Hij/zij zorgt ervoor dat er door de hele organisatie heen duidelijke regels en procedures gelden en dat er voor de output van elke medewerker en afdeling duidelijke criteria zijn waaraan gemeten kan worden of de output van die personen/afdelingen inderdaad ook optimaal is (doelstellingen maken dus).

Doorstuderen

Je kunt in het vierde studiejaar een half jaar lang het semester Academic Orientation volgen. Hiermee bereid je je voor op een studie aan een universiteit. Het diploma van de opleiding International Business biedt de mogelijkheid om door te studeren voor een Master als graad. In sommige gevallen dien je wel eerst een pre-master te volgen. Een populaire Master is de Master of Science in Business and Management bij Fontys in Venlo. Hiervoor hoef je als IB afgestudeerde geen pre-master te volgen.

Startsalaris

Startsalaris Salaris na 10 jaar
Afgestudeerde IB € 1.937 € 4.593
Gemiddelde hbo € 2.055 € 3.744

(Bron: Studie & Werk 2017, in opdracht van Elsevier)

Situatie na de opleiding

Loondienst 41%
Freelance 1%
Studerend 15%
Werkzoekend 1%
Anders 41%

(Bron: Studie & Werk 2017, in opdracht van Elsevier)

Alumna Yen Nguyen

We hebben onze oud-student (alumna) Yen een dag op haar werk gevolgd. Nieuwsgierig hoe haar dag eruit ziet? Bekijk dan het filmpje.