Studenten over deze opleiding

 • Veronika Salygina

  Samen met mijn vriend heb ik besloten Litouwen te verlaten en een reis om de wereld te gaan maken. Onze eerste stop is Eindhoven. Hier volg ik nu de hbo-opleiding International Business and Management (IBMS). Mijn vriend studeert aan de Technische Universiteit.

  Wat mij vooral aanspreekt is de lesmethode en de internationale focus van de opleiding. Mijn interesse heeft altijd al gelegen bij Economie en Bedrijfskunde. Zo geniet ik ervan om in de bibliotheek diverse managementboeken te lezen. Mijn ambitie is om na deze opleiding voor een bank te werken, als product of riskmanager. Aan de andere kant droom ik er ook van om een bedrijf op te zetten in de mode-industrie.

  Ik woon graag in Nederland. De cultuur en de mensen spreken mij enorm aan. Ik ben ook lid van een badmintonclub. Binnenkort maak ik zelfs deel uit van het Nederlands nationaal team. Op deze manier leer ik de ' Nederlandse gewoontes ' en de taal.

  Sinds mijn familie niet meer in Litouwen woont, is mijn band met mijn geboorteland enigszins verdwenen. Ik wil graag wonen in een land waar ik me thuis voel en waar ik kans heb op een uitdagende baan. Dit zou zeker Nederland kunnen zijn!

  Sfeerafbeelding Fontys
 • Ivin Mauricio (alumnus)

  In 2009 kreeg ik mijn diploma van International Business and Management Studies (IBMS) in handen. Je wordt breed opgeleid en studeert met studenten van allerlei nationaliteiten. Het kunnen omgaan met cultuurverschillen is een pre, waarvan ik ook gedurende mijn loopbaan profijt heb. We spraken Engels in de lessen en tijdens de projecten. Doordat de hogeschool partnerships heeft met internationale hogescholen en universiteiten heb ik zeven maanden in Zuid-Korea gestudeerd. Een unieke ervaring. Daarnaast doe je praktijkervaring op tijdens twee stages, waarvan één verplicht in het buitenland.
  Nu werk ik al weer enige tijd op de zakelijke afdeling van de Rabobank in Nijmegen. Samen met een collega beheer ik een portefeuille van 160 zakelijke relaties uit het midden- en kleinbedrijf. Het werk is dynamisch en vergt een brede kennis. Zowel bedrijfsfinanciering als marketingstrategieën komen dagelijks aan bod. De opleiding heeft me wat dat betreft een goede basis meegegeven. Op dit moment wil ik meer ervaring opdoen als leidinggevende. Op de lange termijn zou ik voor de Rabobank best nog wel in een internationale omgeving willen werken of wellicht naar het buitenland. De basis is gelegd om deze ambities te realiseren.”

  Sfeerafbeelding Fontys
 • Jana Montagova

  “International Business and Management Studies (IBMS) is een opleiding die bij mij past. De diversiteit in managementvakken, de internationale focus van de opleiding en de vele studenten uit allerlei landen spreken mij het meest aan.

  Ik kom zelf uit Tsjechië en koos twee jaar geleden voor IBMS bij Fontys Hogeschool Marketing en Management. Als buitenlandse student sta je er niet alleen voor. De docenten zijn echt bereid je te helpen, of het nu gaat om vakinhoudelijke of persoonlijke vragen. Uiteraard vraagt de stap naar een ander land wel de nodige lef en zelfvertrouwen. In de afgelopen twee jaar ben ik echt veel zelfstandiger geworden.

  Binnen de projecten van IBMS werk je samen met studenten uit verschillende landen. Ieder neemt deel vanuit de eigen normen en waarden. Je leert zo over eigen grenzen te kijken en vanuit verschillende invalshoeken naar vragen te kijken. Wel zo belangrijk, omdat we straks ook in een internationale bedrijfsomgeving werken.

  Bij Fontys stimuleren ze je om in andere landen stage te lopen en/of af te studeren. Ik wil graag kennismaken met andere culturen en andere talen eigen maken. Vandaar dat ik nu op zoek ben naar een stageplek in Duitsland, Zwitserland of Engeland. Uiteraard mag je ook in Nederland bij een internationaal bedrijf deze praktijkervaring opdoen. Nederland heeft immers een internationaal ondernemersklimaat en is voor veel landen een belangrijke handelspartner.

  Ik zie voor mijzelf een toekomst weggelegd in de internationale consultancy. Of dit nu in Nederland, Tsjechië of een ander land is, daar ben ik zelf nog niet uit. Deze opleiding biedt mij wel de juiste handvatten om deze carrière mogelijk te maken.”

  Sfeerafbeelding Fontys