Jana Montagova

“International Business and Management Studies (IBMS) is een opleiding die bij mij past. De diversiteit in managementvakken, de internationale focus van de opleiding en de vele studenten uit allerlei landen spreken mij het meest aan.

Ik kom zelf uit Tsjechië en koos twee jaar geleden voor IBMS bij Fontys Hogeschool Marketing en Management. Als buitenlandse student sta je er niet alleen voor. De docenten zijn echt bereid je te helpen, of het nu gaat om vakinhoudelijke of persoonlijke vragen. Uiteraard vraagt de stap naar een ander land wel de nodige lef en zelfvertrouwen. In de afgelopen twee jaar ben ik echt veel zelfstandiger geworden.

Binnen de projecten van IBMS werk je samen met studenten uit verschillende landen. Ieder neemt deel vanuit de eigen normen en waarden. Je leert zo over eigen grenzen te kijken en vanuit verschillende invalshoeken naar vragen te kijken. Wel zo belangrijk, omdat we straks ook in een internationale bedrijfsomgeving werken.

Bij Fontys stimuleren ze je om in andere landen stage te lopen en/of af te studeren. Ik wil graag kennismaken met andere culturen en andere talen eigen maken. Vandaar dat ik nu op zoek ben naar een stageplek in Duitsland, Zwitserland of Engeland. Uiteraard mag je ook in Nederland bij een internationaal bedrijf deze praktijkervaring opdoen. Nederland heeft immers een internationaal ondernemersklimaat en is voor veel landen een belangrijke handelspartner.

Ik zie voor mijzelf een toekomst weggelegd in de internationale consultancy. Of dit nu in Nederland, Tsjechië of een ander land is, daar ben ik zelf nog niet uit. Deze opleiding biedt mij wel de juiste handvatten om deze carrière mogelijk te maken.”

Sfeerafbeelding Fontys