Inhoud opleiding

Inhoud

De opleiding Journalistiek duurt vier jaar en is praktijkgericht. In het eerste jaar leg je de basis voor het journalistieke vak. Je leert wat nieuws is en hoe journalisten nieuws verslaan. Je gaat regelmatig op pad voor opdrachten (zowel individueel als in groepsverband) en doet eerste ervaringen op met alle media: krant, radio, televisie, online (internet) en tijdschrift. Naast een selectiejaar (wij ‘selecteren’ of je geschikt bent voor het vak) is het een oriënterend jaar: je vraagt je af of de journalistiek de juiste opleiding is voor jou. Studeren bij Fontys Hogeschool Journalistiek kost je ongeveer 40 uur per week: circa 20 uur voor lessen en bijeenkomsten en zo’n 20 uur voor zelfstudie en praktijk, zowel individueel als in groepsverband. Er starten elk jaar rond de 300 nieuwe studenten.

 • Opbouw

  Het eerste jaar

  In het eerste jaar van je opleiding bij Fontys Hogeschool Journalistiek leg je de basis voor het journalistieke vak. Je leert wat nieuws is en hoe journalisten nieuws verslaan. Je gaat regelmatig op pad voor verslagen en interviews en doet eerste ervaringen op met media als krant, radio, televisie, internet en tijdschrift. Verder vergroot je je algemene kennis en ga je op reis naar het buitenland.

  Hoeveel uren per week ben je met je studie bezig?

  • 20 uur lessen/projectwerk
  • 12 uur zelfstudie
  • 8 uur praktijk

  Hoe is de studie ingedeeld?

  Theorie
  50%
  Zelfstudie
  30%
  Praktijk
  20%


  Een studiejaar bestaat uit 4 periodes van 10 weken.

  Sfeerafbeelding Fontys

  Vakken die je in het eerste jaar volgt zijn Journalistieke Technieken, Nederlands, Vakreflectie (Journalism Studies), Engels, Ethiek en Maatschappijvakken (politiek, economie en recht). Tijdens de eerstejaarsprojecten ben je actief in redactiegroepen en werk je samen aan weblogs en groepsopdrachten, volg je regelmatig gastcolleges van bekende professionals uit de mediawereld. Aan het eind van het eerste jaar ga je op reis naar een Europese stad om daar met je groep een journalistiek product te maken dat je op de FHJ presenteert aan je jaargenoten en docenten. In het eerste jaar werk je ook aan je ‘vrije ruimte’: daarin laat je zien wat je nog meer in je mars hebt op journalistiek gebied. Je ontvangt aan het eind van het eerste jaar een bindend studieadvies.

  Het tweede jaar

  Het tweede jaar staat in het teken van je groei als journalist. Het hele jaar is ingericht als een 'mediabedrijf' waarin je zoveel mogelijk in redactieverband gaat werken. Op de nieuwsredactie maak je het snelle nieuws en leer je werken met audio, video en tekst. Op de mediaredactie en de onderzoeksredactie doe je onderzoek naar de journalistiek en de samenleving en vergroot je je debatvaardigheden. Voor de buitenlandredactie maak je een internationale reis en je profileert je met je eerste stage en met producten in de vrije ruimte.

  Compilatie Buitenland 2015-2016

  Eerstejaars op pad in een Europese stad

  Het derde jaar

  In het derde jaar kun je ervoor kiezen je breed of meer gespecialiseerd te profileren tijdens het 5 maanden durende semester ‘Research en Productie’. In de startmaand van dit semester volg je colleges en workshops over research en innovatieve journalistieke technieken zoals datajournalistiek. Ook begin je met de inhoudelijke specialisatie en stel je vast welke productie je gaat maken in de vrije ruimte. Daarnaast volg je in het derde jaar een minor.

  In het laatste jaar van de opleiding ontwikkel je je tot een journalist die helemaal klaar is voor de arbeidsmarkt. Zelfstandigheid is in je laatste studiejaar een sleutelwoord. Het doorlopen van een tweede stage, het werken als coördinator bij onze eigen redacties, het vak Ondernemerschap & Innovatie en het afstuderen zijn onderdelen van het vierde jaar.

  Buitenland

  Journalistiek houdt niet op bij de landsgrenzen. Steeds vaker blijken nieuwsonderwerpen internationale aspecten te hebben. Wij stimuleren dat studenten een deel van de opleiding in het buitenland doorbrengen. Dat begint bij een bezoek aan een Europese stad in het eerste jaar tot de mogelijkheid in het vierde jaar om voor langere tijd naar het buitenland te gaan.

 • Struikelvakken

  Studenten hebben moeite met de maatschappijvakken (economie, politiek en recht). Verder vinden studenten het vak Journalism Studies (vakreflectie) lastig.

 • Stage en afstuderen

  Je loopt tijdens je opleiding twee keer een periode stage. In het tweede jaar ga je voor het eerst op stage. Deze stage is voornamelijk oriënterend. Je kunt snuffelen aan de diverse kanten van het vak. De stages starten afhankelijk van je studieroute in september, december of maart. Je kunt je stage in het buitenland doen. Studenten verwerven hun stage zelf. Dat is een goede voorbereiding op je loopbaan, wanneer je jezelf waar zult moeten maken op de arbeidsmarkt en/of actief solliciteert en werkgevers of partners benadert om mee samen te werken. Uiteraard word je hierbij ondersteund door het stagebureau, je SLB-er en je docentbegeleider. Gedurende de stageperiode word je begeleid door een van de docenten. 

  Tijdens het afstudeerjaar ga je op tweede stage. Je gaat zelf weer op zoek naar een stageplek, in Nederland of in het buitenland. Deze stage is natuurlijk de ultieme kans om relaties te leggen met potentiële werkgevers.

 • Hoe krijg je les

  Tijdens je opleiding journalistiek krijgt je op verschillende manieren les. Naast hoorcolleges met zo’n 60-70 studenten tegelijk heb je ook werkcolleges (ongeveer 30 studenten) en redactiebijeenkomsten (10-15 studenten). Er is veel ruimte voor praktijk. Je leert niet alleen over media, maar je moet ook aan de slag met praktijkopdrachten. Dit betekent dat je geregeld op pad bent.

 • Studiebegeleiding

  Tijdens de opleiding word je begeleid door tutoren, docenten, journalistiek coaches en studieloopbaanbegeleiders (slb’ers). In het begin van je studie werk je veel in groepjes samen met andere studenten onder begeleiding van een redactiebegeleider. Naarmate de studie vordert, wordt er steeds meer een beroep gedaan op je zelfstandigheid Zelfwerkzaamheid staat voorop, maar je kunt altijd een beroep doen op de ervaring en deskundigheid van docenten.

  De hele opleiding sta je in nauw contact met je studieloopbaanbegeleider. Deze begeleidt je met de oriëntatie op studie en beroep, op de diverse mediaspecialisaties en studiemogelijkheden en adviseert over je geschiktheid voor de studie. De slb’er neemt je vorderingen met je door en bepaalt samen met jou wat een verstandige volgende stap zou zijn in je studieloopbaan. Je vorderingen houd je bij in een digitaal portfolio. Zo kunnen jij en je begeleiders/beoordelaars zien welk niveau je hebt bereikt.

  Sfeerafbeelding Fontys
 • Typerend voor deze opleiding
  Er zijn in Nederland vier hbo-opleidingen journalistiek. Waarom zou je kiezen voor Fontys Hogeschool Journalistiek?

  Wij zijn een moderne opleiding, waarbij ‘crossmediaal’ werken centraal staat. De opleiding is praktijkgericht, waarbij je leert werken in redacties. Fontys Hogeschool Journalistiek is geen leerfabriek, maar een kleine en gezellige school met alleen studenten journalistiek. Het is ook een levendige school, met veel gasten zoals bijvoorbeeld Leo Blokhuis (popjournalist), Jack van Gelder (NOS) en Patrick Lodiers (BNN).

  Fontys Hogeschool is in oktober 2017 geaccrediteerd en beoordeeld met een GOED.