Inhoud opleiding

Inhoud

De opleiding Journalistiek duurt 4 jaar en is erg praktijkgericht. In het eerste jaar leg je de basis voor het journalistieke vak. Je doet bijvoorbeeld meteen ervaring op met alle media: krant, radio, televisie, online (internet) en tijdschrift.

Het is ook een selectiejaar waarin wij ‘selecteren’ of je geschikt bent voor het vak. Voor jezelf is het een oriënterend jaar: is Journalistiek de juiste opleiding is voor jou?

Fontys Hogeschool Journalistiek kost je gemiddeld 40 uur per week: ongeveer 20 uur voor lessen en bijeenkomsten en verder 20 uur voor zelfstudie en praktijk. Elk jaar starten er plm. 300 nieuwe studenten.

Elk studiejaar kunnen 50 studenten starten met Condor. Condor is een alternatief onderwijstraject, waarbij jij de regie voert over je eigen studie. Het grote verschil met het projectonderwijs is dat je aan de slag gaat met je eigen leervragen en - doelen.

 • Condor

  Fontys Hogeschool Journalistiek biedt komend studiejaar 50 studenten de mogelijkheid om aan Condor deel te nemen. Condor is een alternatief onderwijstraject waarbij jij de regie voert over je eigen studie. Het grote verschil met het projectonderwijs is dat je aan de slag gaat met je eigen leervragen en –doelen. Het is niet beter, het is niet gecompliceerder, het is anders!

  • Vraag ons niet wat je moet leren, stel jezelf de vraag wat je wilt leren?
  • We zullen per ongeluk een opdracht geven, maar je geeft jezelf vooral opdrachten.
  • Wij dragen in Powerpoints geen kennis over, je vergaart die kennis zelf. Er zijn geen verplichte colleges. Wel heel veel gesprekken met mensen uit de praktijk. Er zijn workshops. Maar JIJ geeft ook lessen aan jouw medestudenten over de dingen die JIJ geleerd hebt.
  • Je zit niet passief in een klaslokaal, maar je bent altijd actief met kennisvergaring en –deling bezig.
  • Er zijn geen docenten die beoordelen, maar je hebt een coach die je enthousiast maakt, steunt en begeleidt.  
  • Je werkt alleen. Je werkt samen. Je werkt met en voor journalisten.
  Studenten over Condor
  Condor stimuleert je om bij elk ding wat je doet, in elke productie die je maakt na te denken over wat je eraan hebt en wat je ervan leert en hoe je het beter kan aanpakken dan de vorige keer.
  Condor: de zelfstandigheid biedt geen ruimte voor gemakzucht.
  Tijdens de introductieweek van de propedeuse krijg je meer te horen over Condor. We wilden je alvast op de hoogte brengen van dit project. De deuren staan open voor je. Denk na of je een Condor wilt zijn.

 • Opbouw

  Het eerste jaar

  In het eerste jaar van je opleiding Journalistiek bij Fontys Hogeschool leg je de basis voor het journalistieke vak. Je leert wat nieuws is en hoe je nieuws verslaat. Ook ga je regelmatig op pad voor verslagen en interviews en doe je je eerste ervaringen op met media als krant, radio, televisie, internet en tijdschrift. Verder vergroot je je algemene kennis en ga je op reis naar het buitenland. Het jaar bestaat uit 4 periodes van 10 weken.

  Hoeveel uren per week ben je met je studie bezig?

  • 20 uur lessen/projectwerk
  • 12 uur zelfstudie
  • 8 uur praktijk

  Hoe is de studie ingedeeld?

  Theorie
  50%
  Zelfstudie
  30%
  Praktijk
  20%


  Sfeerafbeelding Fontys

  Je volgt vakken als Journalistieke Technieken, Nederlands, Vakreflectie (Journalism Studies), Engels, Ethiek en Maatschappijvakken (politiek, economie en recht). Tijdens de projecten ben je actief in redactiegroepen en werk je gezamenlijk aan weblogs en groepsopdrachten. Je krijgt ook regelmatig gastcolleges van bekende professionals uit de mediawereld. Tegen het einde van het jaar ga je naar een Europese stad om daar met je groep een journalistiek product te maken dat je presenteert aan je jaargenoten en docenten. Ook werk je aan je ‘vrije ruimte’, waarin je laat zien wat je nog meer in je mars hebt op journalistiek gebied.

  Je ontvangt aan het eind van het eerste jaar een bindend studieadvies.

  Het tweede jaar

  Het tweede jaar staat in het teken van je groei als journalist. Het jaar is ingericht als een mediabedrijf waarin je voornamelijk in redactieverband werkt. Op de nieuwsredactie maak je het snelle nieuws en leer je werken met audio, video en tekst. Op de media- en de onderzoeksredactie doe je onderzoek naar journalistiek en de samenleving en vergroot je je debatvaardigheden. Voor de buitenlandredactie maak je ook dit jaar een internationale reis. Tenslotte profileer je je met je eerste stage en met producten in de vrije ruimte.

  Het derde jaar

  In het derde jaar geef je je studie zelf een richting. Tijdens het 5 maanden durende semester ‘Research en Productie’ kun je je heel breed of juist gespecialiseerd profileren. In de eerste maand van dit semester volg je o.a. colleges en workshops over research en innovatieve journalistieke technieken zoals datajournalistiek. Ook begin je dit jaar met je inhoudelijke specialisatie en stel je vast welke productie je gaat maken in de vrije ruimte. Daarnaast volg je in het derde jaar een minor.

  Het vierde jaar

  Zelfstandigheid is het sleutelwoord, want in het laatste jaar van de opleiding ontwikkel je je tot een journalist die klaar is voor de arbeidsmarkt. Je doet o.a. een tweede stage, werkt als coördinator op onze eigen redacties en volgt het vak Ondernemerschap & Innovatie. Uiteraard sluit je het jaar af met afstuderen

  Buitenland

  Journalistiek houdt niet op bij de landsgrenzen. Sterker nog, steeds vaker hebben nieuwsonderwerpen internationale aspecten. Daarom stimuleren we studenten om een deel van de opleiding in het buitenland door te brengen. Je bezoekt in het eerste jaar bijvoorbeeld een Europese stad. In het vierde jaar kun je voor langere tijd naar het buitenland gaan.

 • Struikelvakken

  Studenten hebben vaak moeite met de maatschappijvakken: economie, politiek en recht. Verder vinden sommige studenten het vak Journalism Studies (vakreflectie) lastig.

 • Stage en afstuderen

  Tijdens je opleiding loop je 2 keer stage. In het tweede jaar ga je voor het eerst, dit is voornamelijk een oriënterende stage. Je snuffelt aan de diverse kanten van het vak.

  In het afstudeerjaar ga je voor de tweede keer op stage in Nederland of het buitenland. Dit is natuurlijk de ultieme kans om relaties te leggen met potentiële werkgevers.

  Afhankelijk van je studieroute starten de stages in september, december of maart.

  Voor elke stage moet je zelf voor je stageplek zorgen. Dat is een goede voorbereiding op je loopbaan, voor als je bijvoorbeeld solliciteert of partners benadert om mee samen te werken. Bij het vinden van een stageplek krijg je ondersteuning van het stagebureau, je SLB’er en je docentbegeleider. Tijdens je stages krijg je begeleiding van een docent.

 • Hoe krijg je les

  Tijdens de opleiding journalistiek krijgt je op verschillende manieren les. Naast hoorcolleges met zo’n 60-70 studenten, heb je ook werkcolleges (ong. 30 studenten) en redactiebijeenkomsten (10-15 studenten). Er is veel ruimte voor praktijk. Je leert niet alleen over media, maar moet ook aan de slag met praktijkopdrachten. Je bent dus geregeld op pad voor je studie!

 • Studiebegeleiding

  Tijdens de opleiding krijg je begeleiding van redactiebegeleiders, docenten, journalistiek coaches en studieloopbaanbegeleiders (SLB’ers). In het begin werk je veel in groepjes onder begeleiding van een redactiebegeleider. Naarmate je studie vordert, wordt er steeds meer een beroep gedaan op je zelfstandigheid. Zelfwerkzaamheid staat voorop, maar je kunt natuurlijk altijd een beroep doen op de kennis en ervaring van je docenten. 

  De hele opleiding heb je nauw contact met je studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Hij of zij begeleidt je met je oriëntatie op studie en beroep, de diverse mediaspecialisaties en studiemogelijkheden en adviseert over je geschiktheid voor de studie.

  De SLB’er neemt je studievoortgang met je door en bepaalt samen met jou wat een logische vervolgstap is in je studieloopbaan. Je houdt je vorderingen bij in een digitaal portfolio. Zo kunnen jij en je begeleiders/beoordelaars zien welk niveau je hebt bereikt.

  Sfeerafbeelding Fontys
 • Typerend voor deze opleiding

  Er zijn in Nederland 4 hbo-opleidingen Journalistiek. Waarom zou je nou kiezen voor Fontys Hogeschool Journalistiek?

  Ten eerste bieden we je een heel moderne opleiding, waarin crossmediaal werken centraal en jouw ontwikkeling centraal staan. Verder is de opleiding praktijkgericht, je leert bijvoorbeeld in redacties te werken. Fontys Hogeschool Journalistiek is expliciet geen leerfabriek, maar een kleine, gezellige school met alleen studenten journalistiek. Ook is het een levendige school met regelmatig bekende gasten zoals Leo Blokhuis (popjournalist), Jack van Gelder (NOS) en Patrick Lodiers (BNN).

  • Onze focus op ondernemerschap en innovatie is uniek voor Nederland
  • Er is veel ruimte voor diversiteit, zo kun je je eigen leerroutes invullen
  • Het onderwijsprogramma sluit aan op de beroepspraktijk
  • Je kunt tijdens je studie overstappen van de voltijd- naar de deeltijdopleiding

  Deze en andere zaken hebben ervoor gezorgd dat Fontys Hogeschool is in oktober 2017 geaccrediteerd en beoordeeld met een Goed.