Na de opleiding

Sfeerafbeelding Fontys

Na de opleiding

Er zijn mensen die beweren dat er zo’n 10 miljoen journalisten in Nederland rondlopen. Deze miljoenen mensen verspreiden informatie, inzichten en nieuws al dan niet vergezeld met foto’s en filmpjes via hun social media-kanalen. Tussen al deze berichten zit steeds vaker ‘fake news’, bedoeld om opinies te beïnvloeden. Het is de rol van de journalistiek om deze berichten te analyseren, te duiden en te beoordelen. Dat vraagt om professionals, opgeleide journalisten met de juiste grondhouding, een breed maatschappelijk inzicht en natuurlijk veel kennis van de media, zowel online als de gedrukte media.

Als journalist vervul je uiteenlopende functies van bureauredacteur tot verslaggever of onderzoeksjournalist of correspondent, bij een van de vele tijdschriften, bij online media of bij radio-en televisieprogramma’s.

Vanuit je journalistieke achtergrond en opleiding kun je ook aan de slag op een communicatieafdeling van een organisatie of commercieel bedrijf. In de tijd waarin mensen overspoeld worden met informatie, is het voor organisaties en bedrijven steeds belangrijker het juiste verhaal te vertellen, relevant en aansprekend voor de doelgroep. Ook in de politiek en de voorlichting/pr-branche wordt deze kwaliteit steeds meer gevraagd.

Onze afgestudeerden gaan steeds vaker werken als freelancer. Ze werken als zelfstandig ondernemer voor verschillende opdrachtgevers in de mediawereld.

Arbeidsmarktperspectief

Onze afgestudeerden scoren qua baankansen niet slechter dan de gemiddelde hbo’er. Dat komt onder meer omdat journalisten naast de journalistiek ook gewild zijn in de wereld van pr, voorlichting en politiek.

Afgestudeerde journalisten hebben gemiddeld 6 maanden na het afstuderen werk op hbo-niveau. Met name de nieuwsgierige, kritische en onderzoekende houding die je leert op de opleiding zorgt er in combinatie met de vaardigheden als goed kunnen schrijven dat onze studenten meestal heel goed terecht komen. Wel zijn er steeds minder vaste banen te vergeven.

  • Doorstuderen

    Doorstuderen

    Het is mogelijk om na het afronden van je bacheroropleiding journalistiek door te studeren aan de universiteit. Je hbo-diploma journalistiek geeft echter niet zonder meer toegang tot een master. Er worden instroomeisen gesteld en je moet een schakelprogramma of pre-masterprogramma afronden. De eisen om door te stromen verschillen per universiteit. Vraag goed na de bij de universiteit van jouw keuze wat de voorwaarden zijn.