Na de opleiding

Na de opleiding

Als afgestudeerd journalist van Fontys Hogeschool Journalistiek ben je echt klaar voor de arbeidsmarkt : je hebt de juiste journalistieke grondhouding, een breed maatschappelijk inzicht en een ruime kennis van de media. Als journalist kun je aan de slag bij bijvoorbeeld landelijke of regionale kranten of huis-aan-huisbladen, bij een van de vele tijdschriften die ons land kent, bij radio- en televisieomroepen, bij communicatieafdelingen van organisaties en commerciële bedrijven. Journalisten vervullen uiteenlopende functies: van bureauredacteur tot verslaggever of correspondent. Daarnaast vinden afgestudeerden werk in de voorlichting/pr-wereld, maar ook in de politiek en het bedrijfsleven.
Tegenwoordig worden afgestudeerden steeds vaker freelancer. Dan werken ze als zelfstandig ondernemer voor verschillende opdrachtgevers in de mediawereld, bijvoorbeeld een tv-productiebedrijf of tekstbureau.

Arbeidsmarktperspectief

Het is goed om te weten dat onze afgestudeerden qua baankansen niet slechter scoren dan de gemiddelde hbo’er. Dat komt mede omdat journalisten nog steeds niet alleen gewild zijn in de journalistiek, maar ook in de wereld van pr, voorlichting en politiek. Zo’n 6 maanden na het afstuderen hebben afgestudeerde journalisten werk op hbo-niveau (bron Elsevier juni 2016). Met name de nieuwsgierige, kritische en onderzoekende houding die onze studenten aangeleerd hebben vormen in combinatie met de vaardigheden (o.a. goed kunnen schrijven) dat onze studenten meestal heel goed terecht komen op de arbeidsmarkt. Wel zijn er steeds minder volle/vaste banen.

  • Doorstuderen

    Doorstuderen

    Na de bachelor Journalistiek kun je in principe elke master gaan volgen, maar vaak moet je dan eerst een premaster (soort schakeljaar) doen. Sommige masters (bijvoorbeeld de master Journalistiek aan de VU) sluiten zo goed aan bij onze Journalistiekopleiding dat we met hen afspraken hebben gemaakt over versnelde doorstroming. Je kunt, als je dat wilt, al tijdens je hbo-studie onderdelen van de pre master aan de VUdoen waardoor je de pre master gedeeltelijk over kunt slaan. Je kunt dan sneller met de Master beginnen.