Na de opleiding

Na de opleiding

Als afgestudeerd journalist van Fontys Hogeschool Journalistiek ben je echt klaar voor de arbeidsmarkt. Je hebt de juiste journalistieke grondhouding, breed maatschappelijk inzicht en natuurlijk veel kennis van de media.

Journalisten vervullen uiteenlopende functies: van bureauredacteur tot verslaggever of correspondent. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag bij landelijke of regionale kranten of huis-aan-huisbladen, bij één van de vele tijdschriften die ons land kent of bij radio- en televisieomroepen. Maar je kunt ook werken op de communicatieafdeling van een organisatie of commercieel bedrijf. Of wat denk je van de voorlichting/pr-wereld of de politiek?

Onze afgestudeerden gaan steeds vaker werken als freelancer. Ze werken als zelfstandig ondernemer voor verschillende opdrachtgevers in de mediawereld.

Arbeidsmarktperspectief

Onze afgestudeerden scoren qua baankansen niet slechter dan de gemiddelde hbo’er. Dat komt onder meer omdat journalisten naast de journalistiek ook gewild zijn in de wereld van pr, voorlichting en politiek.

Afgestudeerde journalisten hebben gemiddeld 6 maanden na het afstuderen werk op hbo-niveau (bron: Elsevier juni 2016). Met name de nieuwsgierige, kritische en onderzoekende houding die je leert op de opleiding zorgt er in combinatie met de vaardigheden als goed kunnen schrijven dat onze studenten meestal heel goed terecht komen. Wel zijn er steeds minder vaste banen te vergeven.

  • Doorstuderen

    Doorstuderen

    Na de bachelor Journalistiek kun je in principe elke master gaan volgen, maar vaak moet je dan eerst een pre-master, een soort schakeljaar, doen. Sommige masters sluiten zo goed aan bij onze opleiding dat we afspraken hebben gemaakt over versnelde doorstroming. Een voorbeeld daarvan is de master Journalistiek aan de VU. Als je wilt kun je zelfs al tijdens je hbo-studie onderdelen van de pre-master aan de VU doen. Je kunt dan na je opleiding sneller met de master beginnen.