Heb je vragen over de opleiding Journalistiek? Stuur me gerust een app, ik beantwoord ze graag!

Frederique, student Journalistiek

 

Opbouw

In het eerste jaar bestaan je weken uit de volgende verdeling: 

  • 20 uur les
  • 20 uur zelfstudie / op pad voor opdrachten

Hierin leg je de basis voor het journalistieke vak. Met vakken als ethiek en Journalism Studies leer je wat nieuws is en hoe je nieuws verslaat. Ook ga je regelmatig op pad voor verslagen en interviews en doe je je eerste ervaringen op met verschillende media. Met als kers op de taart een reis naar een Europese stad om crossmediale journalistieke producten te maken. 

Het tweede jaar staat in het teken van je groei als journalist, waarin je werkzaam bent op de nieuws-, media- en onderzoeksredactie. Op de nieuwsredactie maak je het snelle nieuws en leer je werken met audio, video en tekst. Op de media- en de onderzoeksredactie doe je onderzoek naar journalistiek en de samenleving en vergroot je je debatvaardigheden. In het tweede leerjaar loop je daarnaast voor het eerst stage, waarbij je ervaring opdoet in praktijk. En niet te vergeten: een mooie internationale reis passeert ook weer de revue.

In het derde jaar werk je aan je journalistieke profilering. Je volgt vakken om je zowel inhoudelijk als in vorm verder te ontwikkelen in de richting die bij jou past. Je kunt je breed oriënteren of juist specialiseren. 

Het derde jaar bestaat uit 2 onderdelen, die elk één semester duren. In Research & Productie staan onderzoek doen en het maken van mediaproducties centraal. Je start met 2 weken Journalism Studies, daarna volg je 3 profielblokken naar eigen keuze. Daarnaast volg je in het derde jaar een minor. 

In het vierde jaar is zelfstandigheid het sleutelwoord. In de laatste fase van je opleiding ontwikkel je je tot een journalist die klaar is voor de arbeidsmarkt. Je loopt een tweede keer stage, werkt als coördinator op onze eigen Nieuwsredactie en volgt het vak Ondernemerschap & Innovatie. En niet te vergeten: je studeert af! 

Buitenland 

Journalistiek houdt niet op bij de landsgrenzen. Sterker nog, steeds vaker hebben nieuwsonderwerpen internationale aspecten. Daarom stimuleren we je om een deel van de opleiding in het buitenland door te brengen. Je bezoekt in het eerste jaar bijvoorbeeld een Europese stad, in het tweede jaar maak je voor de buitenlandredactie een internationale reis en in het derde en vierde jaar kun je, als je wil, ook voor langere tijd naar het buitenland voor je minor of voor een stage.