Over de opleiding journalistiek (algemeen)

 

  Ja, de opleiding beschikt over een TV-studio en een radiostudio. Uiteraard ga je zelf aan de slag in de studio’s. Er worden lessen gegeven en uitzendingen gemaakt.

  Er zijn computers om te editen aanwezig op school en via de mediatheek kun je apparatuur (zoals camera’s) lenen.

  Dat is een keuze die je vanaf het derde jaar maakt. Dan heb je nagedacht over wat voor journalist je wilt worden en dus ook over welke richting je uit wilt en kun je de vakken kiezen die daarbij passen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor audio, video, bladen maken, schrijven. Je kunt een allrounder worden (van alles wat kiezen) of juist specialiseren (bijvoorbeeld alle schrijfvakken).
  In de eerste twee jaar maak je zeker geen specialisatie. Pas in het derde jaar ga je je specialiseren. Wat je wel kunt doen, is binnen de projecten tijdens de eerste twee jaren producten maken waarmee je uiteindelijk al in de richting van bijvoorbeeld de reisjournalistiek beweegt.
  Er is geen vak ‘sportjournalistiek’ Je kunt zelf wel door bijvoorbeeld je onderwerpkeuze en de wijze waarop je dingen uit wilt werken je studie in de richting van de sportjournalistiek sturen. Dit moet uiteraard wel passen binnen het thema en het project waaraan je werkt.
  In het derde jaar zit een vak fotografie. Dit kun je apart kiezen. Op het fotografieplatform van studenten 'fotografie' kun je voorbeelden zien van werk van studenten.
  Ja, in bijna elk project komen mensen van buiten de opleiding vertellen over de praktijk.
  Ja, bij dat kan bijvoorbeeld door je minorkeuze in het derde jaar. Je kunt zowel binnen als buiten de FHJ een minor kiezen.
  De verhouding is op dit moment ongeveer 50/50. We nemen regelmatig nieuwe docenten aan en die zijn vaak jong.
  Ja, vaak is de kleinschaligheid een reden waarom studenten voor onze opleiding kiezen. Iedereen kent iedereen.
  De opleiding is gedeeltelijk traditioneel en gedeeltelijk innovatief. Fontys Hogeschool Journalistiek wordt geroemd om de innovatieve manier van journalistiek bedrijven.
  Dat zit vooral in de journalistieke vakken, zoals Journalistieke Technieken. Daar leer je alle ins en outs van de verschillende genres, van nieuwsbericht tot interview tot reportage tot achtergrondverhaal. Het hangt natuurlijk ook af van je persoonlijke interesses wat je zal uitdagen.
  Dat hangt ervan af. Sommige studenten vinden het moeilijk, anderen niet. Hier is geen eenduidig antwoord op te geven.
  Het is een brede opleiding, alle onderdelen van de journalistiek komen bij ons aan bod.
  Veel, je moet leren schrijven en journalistiek schrijven is iets anders dan het schrijven van een betoog of beschouwing. Je gaat leren journalistiek te schrijven, en dat is niet alleen voor print, maar ook voor online, video of audio.
  Zowel op taal, als op beeld als op geluid. De nadruk ga je zelf leggen als je bedenkt welke richting je op wilt.
  Dat hangt ervan af wat je zelf wil. Zowel het schrijven als het maken van video- en audioproducties wordt aangeboden. In het eerste jaar maak je met alles kennis. Je leert én schrijven én een beetje van audio én een beetje van video. Dat is bedoeld om je te laten oriënteren op het vak. Later in de opleiding maak je zelf de keuze waarin je verder wilt.
  Wat je leuk vindt, is voor iedereen verschillend. Je zult ongetwijfeld in elke studie en later in je baan dingen tegenkomen die je niet leuk vindt. Maar het helpt je ook om keuzes te maken voor wat je wel leuk vindt.
  Ja, dat komt aan de orde bij het vak Journalism Studies.
  Ja, dat is wel fijn als je dat kan. Tegelijkertijd weten we ook dat dat heel vaak niet zo is, dus daarom krijg je daar les in. Maar het is wel de bedoeling dat je gaandeweg in jouw carrière steeds minder fouten gaat maken en aan het einde van de opleiding (bij je afstuderen) moet het echt foutloos zijn.

  In het eerste en tweede jaar ga je op buitenlandreis (als corona geen roet in het eten gooit). In het eerste jaar ga je met je redactiegroep naar een Europese stad, bijvoorbeeld Praag, Rome, Barcelona. Tijdens deze reis van ongeveer 5 dagen ga je journalistieke producties maken die je, terug in Nederland, aan elkaar presenteert en waarop je beoordeeld wordt.

  In het tweede jaar ga je met 1 of 2 medestudenten op reis naar een bestemming naar keuze. Daarnaast kun je tijdens je studie een buitenlandminor volgen of stage lopen in het buitenland.