Studiekeuze

 

  Dat kan. Meer informatie hierover vind je op onze website.

  Nieuwsgierig, taalvaardig, iets durven, flexibel, kritisch, creatief, een brede interesse en  actief met (social) media.
  Jazeker, dat ga je leren en oefenen. Bij de meeste studenten komt dit goed.

  Belangrijk is dat je zelf moet bedenken waarom je voor de opleiding Journalistiek moet kiezen. Studenten die voor deze studie kiezen doen dat omdat ze het leuk vinden om verhalen te vertellen, om verschillende doelgroepen te informeren, om misstanden in de wereld aan de kaak te stellen. En om producties op verschillende manieren te maken.

  Kijk ook nog even terug naar de dia met vragen in de voorlichtingspresentatie en geef zelf antwoord op deze vragen.

  Dat hangt ervan af. Wel in de zin van ‘creatief nadenken’ (bijvoorbeeld in het bedenken van verschillende invalshoeken), maar niet in de zin van ‘knutselen’.
  Hiermee ga je kennismaken in derde jaar als je kiest voor bijvoorbeeld ‘bladen maken’. Vormgever is een apart beroep, dus je wordt niet helemaal vakbekwaam op dit gebied.
  Met een studie Nederlands kun je best in de journalistiek terechtkomen, maar de kans dat je in de journalistiek terecht komt is groter met een opleiding journalistiek dan met een opleiding Nederlands. Voor een master journalistiek heb je eerst een bachelor nodig.
  Nee, niet echt, maar het is wel handig om iets van die zaken te weten. In het eerste jaar krijg je een aantal maatschappijvakken (recht, economie en politiek) die op een journalistieke manier gepresenteerd worden.
  Nee, je krijgt wel lessen economie Deze worden (net als politiek en recht) op een journalistieke manier gepresenteerd. Als journalist moet je de dingen die daarbinnen spelen kunnen overbrengen aan de lezer. Dat betekent dat je iets moet weten van dat vak en daar word je ook op getoetst. Je hoeft geen economie in je pakket of profiel te hebben. Je kunt zonder voorkennis aan deze lessen deelnemen.
  Sommige studenten die van het mbo komen vinden het moeilijk, anderen niet. Dat hangt ook af van hoe je zelf leert en doet. Er zijn elk jaar zo’n 50-60 mbo-ers die starten met de opleiding. Een deel van hen valt af, maar dat geldt ook voor havisten en vwo-ers. Het is niet per definitie gezegd dat als je van het mbo komt de opleiding niet geschikt zou zijn. Veel mbo-ers doen het prima en halen het ook.
  Amusement moet een journalistiek haakje hebben, anders is het entertainment en dat is iets anders.
  Kijk vooral bij opleidingen die daar veel aandacht aan besteden. Op de opleiding journalistiek leer je om journalist te zijn. Pas in het derde jaar van de opleiding journalistiek kun je je specialiseren in de richting van video en eventueel de minor Audiovisual Storytelling (AVS), waarin je bezig kunt zijn met het maken van documentaires, volgen.
  Belangrijk is om het nieuws te volgen en ervoor te zorgen dat je Nederlands op peil (liefst foutloos) is.
  Je kunt proefstuderen of meelopen (online of fysiek indien mogelijk). Bekijk ook de sneakpreview studieweek op onze website. Je kunt eventueel ook een beroepskeuzetest doen. Kijk ook op de website 'Hulp bij Studiekeuze'.