Student Bobbie over afstudeerrichting Learning College

‘Door de vrijheid die ik ervaar, kan ik mijn talenten optimaal ontwikkelen’

Bobbie, eerstejaarsstudent Learning College: “Dat ik docent wilde worden, wist ik zeker. Wel twijfelde ik enorm over het vak waarin ik les wilde gaan geven, Engels of toch iets anders… Op dat moment stond de opleiding Learning College nog in de kinderschoenen. Sterker nog, het was nog maar de vraag of deze nieuwe afstudeerrichting met genoeg studenten van start kon gaan. De oriëntatiedag van de opleiding Learning College heeft mij overtuigd. Daar hing zo’n fijne sfeer! We kregen een goede uitleg en werkten aan een leuke opdracht. Of wij een activiteitenweek wilden organiseren voor leerlingen die minder gemotiveerd zijn in de klas, met als doel: ze meer feeling geven voor het onderwijs. Op dat moment wist ik: deze opleiding ga ik volgen!” 

Wat is voor jou tot nu een hoogtepunt in je studie?  

“Tot nu toe is de hele opleiding een hoogtepunt! Maar om iets specifieks te benoemen: de band die je met docenten opbouwt. Dat vind ik wel heel speciaal. Doordat de opleiding zo kleinschalig is, werk je in kleine groepjes en heb je nauw contact met docenten. Docenten voelen bijna als collega’s en zo worden we ook behandeld. Je krijgt heel veel vrijheid om zelf opdrachten te zoeken waaraan je gaat werken. Daarbij word je al vrij snel in het diepe gegooid, maar daardoor maak je ook enorme stappen binnen de opleiding.” 

Op welke manier laat Fontys jou je talenten optimaal ontwikkelen?
  
“Door de vrijheid die ik ervaar, kan ik mijn talenten optimaal ontwikkelen. Uiteraard met hulp van coachsessies om je in dit traject te begeleiden. Hoe sta je ervoor? Hoe kun je makkelijker verder komen in je studie? Waar nodig krijg je hulpbronnen aangeboden om je hierin op weg te helpen. Ik vind het heel fijn dat je enorm vrij wordt gelaten tijdens je studie. Je krijgt echt de tijd en ruimte om op je eigen tempo te studeren.”  

Hoe wil jij straks het verschil maken in het onderwijs?
  
“Het onderwijs is zo aan het veranderen. Dat merk ik vanuit huis, gezien mijn beide ouders in het onderwijs werken, maar ook vanuit mijn middelbare school en Fontys zelf. Het gaat niet langer om het halen van goede cijfers alleen, maar ook om hoe je leert en hoe je jezelf ontwikkelt. Op sociaal gebied en je leert om als persoon te groeien. In het onderwijs van de toekomst wil ik leerlingen niet alleen een taal of vaardigheid aanleren. Ik wil leerlingen leren om zichzelf als persoon te gaan ontwikkelen. Dit helpt ze niet alleen binnen hun schoolcarrière, maar biedt zelfs kansen voor in het bedrijfsleven. Om te blijven groeien!” 

Wat voor tips heb je voor studenten die deze opleiding willen gaan doen?
  
“Als je bezig wil zijn met leren en ontwikkelen, in welke context dan ook, dan zit je bij deze opleiding op de juiste plek. Het is gewoon een superleuke opleiding! Je krijgt heel veel vrijheid, soms zoveel dat je af en toe niet weet wat je ermee aan moet. Maar als je eenmaal in het diepe bent gegooid, wordt er altijd weer een hulpmiddel aangereikt om verder te gaan. Zeker als je gewend bent aan regulier onderwijs, is het een aanrader om deze opleiding te gaan volgen. Om het verschil te kunnen ervaren. Zodat je je echt bewust bent van je eigen leerproces. Daar heb je je leven lang profijt van!” 

Student Bobbie

Bobbie studeert Learning College in Tilburg.