Leraar Algemene Economie (voltijd)

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Locaties: Sittard

Ben jij geïnteresseerd in de werking van de economie? Heb je een hart voor leerlingen? Wil jij ze leren om door een economische bril te kijken? Dan is de lerarenopleiding algemene economie iets voor jou.

Over de opleiding

Een leraar heeft een veelzijdige baan. Tot je takenpakket behoren onder meer lesvoorbereiding, lesgeven en toetsen ontwikkelen en afnemen in samenwerking met je collega’s. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het begeleiden en coachen van leerlingen en voer je gesprekken met scholieren en hun ouders.

Typerend voor de lerarenopleiding algemene economie is het hoge kennisniveau en de praktijkgerichtheid. Daarnaast is vakintegratie met andere vakken erg belangrijk. Al in het eerste jaar loop je stage. Ook is er veel persoonlijke aandacht voor jou en je ontwikkeling.

Waarom de lerarenopleiding algemene economie?

 • Kleinschalige opleiding met mensen met dezelfde passie 
 • Al jarenlang één van de beste lerarenopleidingen van Nederland
 • Een goede sfeer en persoonlijke begeleiding
 • Een goede mix tussen theorie en praktijk

 

Wat ga je leren?

Naast gedegen vakinhoudelijke en vakdidactische kennis, ontwikkel je tijdens de lerarenopleiding algemene pedagogische en didactische vaardigheden. Denk aan communicatieve vaardigheden, kennis overdragen en omgaan met leerlingen. Je leert ook samenwerken en functioneren binnen een schoolorganisatie.

Al in jaar 1 loop je stage en kun je het geleerde toepassen in de praktijk, eerst tijdens een snuffelstage op de basisschool en vanaf periode 3 tijdens je eerste grotere schoolstage op een middelbare school.

 • Goede mix tussen theorie en praktijk
 • Aandacht voor het vak én lesgeven
 • Vaardigheden: omgaan met leerlingen en (creatief) kennis overdragen
 • Gebieden: bedrijfseconomie, boekhouden, marketing, logistiek, organisatiekunde, micro- en macro economie, geld en banken, internationale betrekkingen, techten
 
afspelen
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij de lerarenopleiding algemene economie:

 • Je volgt hoor- en werkcolleges over vakinhoud, vakdidactiek en onderwijskundige vakken
 • Je werkt aan opdrachten, eventueel samen met anderen studenten
 • Je loopt stage
 • Je voert onderzoek uit
 • Je gaat op bedrijfsbezoeken en excursies in het binnenland en buitenland

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk
Tevredenheid
 
4,1 gemiddeld, 16 respondenten
3,8 gemiddeld, 253 respondenten
Aantal eerstejaars
 
9
37
Lesuren per week
 
6-12
12-18
Door naar het tweede jaar
 
42%
61%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 30%
29%
 
HBO-bachelor of hoger 47%
38%
Doorstuderen
 
28%
21%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
0%
werkloos
0%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2019
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij met ec
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid met ec of m&o of be
 • Natuur & Techniek met ec of m&o of be
 • Cultuur & Maatschappij met ec
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid met ec of m&o of be
 • Natuur & Techniek met ec of m&o of be
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding. Check wel of jouw mbo-opleiding voldoende aansluit. Twijfel je, neem dan contact met ons op.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Als ik de hoogtepunten van de studie zou moeten benoemen, horen de stages daar zeker bij."

Jozir Vrolijk, student

 

Opbouw

In het eerste jaar ziet een lesweek er als volgt uit: 

 • 18 uur hoor- en werkcolleges
 • 4 uur projectwerk
 • 18 uur zelfstudie
 • In periode 3 aangevuld met 3 dagen stage

Het eerste jaar bestaat voor 60 procent uit vakinhoud en vakdidactiek en voor 40 procent voor onderwijskundige vakken. Je bent per week ongeveer 40 uur bezig met je studie, waarvan in het begin van de opleiding ruim de helft gevuld is met lesactiviteiten. 

Het tweede en derde jaar vormen de hoofdfase. Hierin wordt er dieper op de vakinhoud en vakdidactiek van bedrijfseconomie en algemene economie ingegaan. Tijdens de hoofdfase leer je ook hoe je onderwijs ontwerpt, onderzoek verricht en leerlingen begeleidt. Zo ontdek je de veelzijdigheid en complexiteit van het beroep.  

 

Je loopt een langere periode een uitgebreidere stage op een school voor voortgezet onderwijs of het middelbaar beroepsonderwijs en er wordt in toenemende mate zelfstandigheid van je verwacht. Je kwaliteiten als leraar zullen steeds meer zichtbaar worden. 

In het vierde jaar kies je een afstudeerrichting, waarmee je jezelf specialiseert voor het algemeen vormend onderwijs (onderbouw havo/vwo) of het beroepsonderwijs (vmbo/mbo). Daarbij maak je ook een keuze in algemene economie of in bedrijfseconomie. Je krijgt specifieke vakonderdelen, werkt aan je afstudeeronderzoek en loopt de afrondende stage. Dit gehele jaar staat in het teken van het werkveld waarin je aan de slag wilt.   

 
 

Na je opleiding

Als afgestudeerde van de lerarenopleiding algemene economie kun je meteen gaan werken in de onderbouw van het voortgezet onderwijs (havo/vwo), het beroepsonderwijs (vmbo/mbo) en de volwasseneneducatie (bve). Een leraar is allround inzetbaar binnen een schoolorganisatie. 

 • Leraar algemene economie
 • Werken bij (semi)overheidsinstellingen zoals pedagogische centra, onderwijsbegeleidingsdiensten, gemeente, provincie of het rijk
 • Werken bij particuliere instellingen zoals uitgevers van schoolboeken en vakbladen of andere bedrijven

 
afspelen

 

Meer weten over de opleiding Leraar Algemene Economie Sittard

Tijdens een open dag kun je rondkijken, de sfeer proeven en presentaties bijwonen. En natuurlijk kun je in gesprek gaan met studenten en docenten.

Sittard
19 jan 2020
10:00 - 15:00 uur
Selecteer
Sittard
21 mrt 2020
10:00 - 14:00 uur

Je studeert samen met andere scholieren een dag bij een opleiding. Voor deze groep is een speciaal programma samengesteld, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de opleiding in elkaar zit. Je maakt kennis met studenten en docenten en je ervaart wat het studeren bij Fontys inhoudt. 

Sittard
28 jan 2020
15:00 - 17:00 uur

Een studie kan op papier of op een open dag interessant lijken, maar past de opleiding ook echt bij je? Je ontdekt het door een studie uit te proberen!

Tijdens de meeloopdag word je een dag of dagdeel gekoppeld aan een van onze studenten. Je volgt een aantal lessen, colleges en practica die bij de student op het programma staan. Je maakt zo een gewone lesdag mee, waarin je colleges kunt bijwonen en met studenten en docenten kunt praten. Zij vertellen je hoe het is om bij ons te studeren en wat de studie inhoudt. 

Fontys Lerarenopleiding Sittard kent geen vaste meeloopdagen. Wil jij graag een dagje meelopen? Schrijf je dan in via het formulier en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Aanmelden

Aanmelden doe je bij studielink.
Voor deze opleiding gebruik je:

Instituut Fontys Hogescholen
Locatie Sittard
Opleiding B Opleiding tot leraar vo 2e graad in Algemene Economie

Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 1 mei - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je doet de Studiekeuzecheck
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard. De eerste incasso vindt plaats op 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet