Sfeerafbeelding Fontys

Leraar Basisonderwijs

In het kort

De lerarenopleiding Basisonderwijs (pabo) is een hbo-bacheloropleiding, waarin je je in vier jaar ontwikkelt tot een startbekwame en gemotiveerde leerkracht. Je leert praktijkgericht en vindingrijk te werken. Je leert je doelen te behalen en kritisch naar jezelf en naar anderen te kijken. Je wordt gestimuleerd om zelfstandig, maar ook in teamverband het beste uit jezelf te halen. Onze begeleiding is erop gericht dat je straks stevig in je schoenen staat, in de klas én in de school.

Inhoud

In de opleiding komen alle basisschoolvakken aan bod: rekenen/wiskunde, taal, Engels, schrijven, bewegingsonderwijs, beeldende vorming, drama, muziek, natuur en techniek, geschiedenis, aardrijkskunde en levensbeschouwing.

Ook krijg je meer specifieke zaken met betrekking tot het leraarschap aangeboden: pedagogiek, psychologie, onderwijskunde en sociale redzaamheid, logopedie, mediawijsheid, algemene studievaardigheden, specifieke leerkrachtvaardigheden, zoals observeren van kinderen of het ontwerpen van lessen, leren onderzoek doen.

Wat kun je van ons verwachten

Een studie bij de opleiding Leraar Basisonderwijs begint met een studiekeuzecheck. We bespreken dan wat jij van de opleiding verwacht en wat we van jou verwachten. Jouw talenten en uitdagingen staan tijdens de opleiding centraal. We begeleiden je intensief en je kunt altijd terecht bij jouw studieloopbaanbegeleider. Je leert zelfstandig te werken, maar ook in groepen. Gaandeweg de opleiding ga je steeds meer op eigen kracht functioneren.

Wat verwachten wij van jou

Je kunt je inleven in de belevingswereld van een kind en je bent geïnteresseerd in zijn of haar ontwikkeling. Je bent goed in rekenen en taal. Ook heb je een brede interesse in verschillende vakgebieden. Je bent gemotiveerd om onderwijs te verbeteren door inzet van onderzoek en ICT. Verder helpt het als je goed om kunt gaan met veranderingen en creatief bent in het vinden van oplossingen voor verschillende problemen. Weet dat je naast lesgeven ook andere rollen en taken hebt. Denk hierbij aan het voeren van oudergesprekken en het inspelen op leerproblemen.

Startmoment(en)

September, Februari

Opleidingstype

Hbo-bachelor

Studievorm

Voltijd

Lesplaats(en)

Eindhoven, Tilburg, Venlo, 's-Hertogenbosch, Veghel

Contact

Telefoon: 08850 77177

Mail : FHKE@fontys.nl

Het eerste jaar

De studie duurt 4 jaar en al in het eerste jaar loop je stage op een basisschool. Je volgt op de pabo lessen, trainingen, werkgroepen en begeleidingsbijeenkomsten. In het 3e jaar volg je een Minor, een keuzeprogramma dat je ruimte biedt om je te profileren.

Hoeveel uren per week ben je met je studie bezig?

16 uur colleges/lessen
8 uur projecten/praktijk
16 uur zelfstudie

Hoe is de studie ingedeeld?

Theorie
40%
Zelfstudie
40%
Praktijk
20%


Een studiejaar bestaat uit 4 periodes van 10 weken.

Jouw ontwikkeling centraal

Binnen onze opleiding staat jouw ontwikkeling centraal. We dagen je uit je talenten te ontdekken om groei bij jezelf én bij kinderen te realiseren. Wij voelen ons verantwoordelijk om samen met het werkveld een optimale leeromgeving voor jou te creëren. Kwaliteit en vertrouwen vormen de basis van onze samenwerking met jou en onze omgeving.

  Instroomprofiel

  Havo VWO
  CM
  EM
  NG
  NT
  Doe je nu de havo of zit je op het mbo en wil je naar de pabo, dan moet je aan bepaalde toelatingseisen voldoen. Dit betekent dat je moet aantonen over genoeg kennis te beschikken over aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Lees meer op goedvoorbereidnaardepabo.nl.

  Studiekosten

  Ga naar de collegegeldmeter en je weet precies hoeveel je moet betalen aan collegegeld fontys.nl/collegegeldmeter

  Andere kosten

  Naast collegegeld moet je rekening houden met aanvullende kosten voor boeken,  readers, een laptop  etc.

  Open dagen en zo...

  Algemene vragen over Fontysopleidingen?


  T: 08850 80000

  Studiekeuze

  Om zeker te weten of de opleiding van jouw keuze ook goed bij je past, biedt Fontys jou een studiekeuzecheck aan. De studiekeuzecheck is verplicht voor alle aanmelders voor het eerste jaar van een bachelor-of Associate degree opleiding.Met uitzondering van studenten met een buitenlands diploma en aanmelders voor een selectieopleiding.
  Deze opleiding leidt op tot de graad Bachelor of Education