Sprint naar content

Toelating

 

Toelatingseisen

  • Cultuur & Maatschappij
  • Economie & Maatschappij
  • Natuur & Gezondheid
  • Natuur & Techniek

Wil je vanuit de havo door naar de opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo)? Als je geen eindexamen hebt gedaan in de vakken aardrijkskunde, geschiedenis én natuur & techniek, dan moet je voor het ontbrekende vakgebied een (toelatings)toets behalen. Ook wordt jouw rekenniveau getoetst. Hieronder vind je meer informatie.

  • Cultuur & Maatschappij
  • Economie & Maatschappij
  • Natuur & Gezondheid
  • Natuur & Techniek

Als je na het vwo de opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo) wilt gaan doen, dan ben je direct toelaatbaar. Voorafgaand en/of in het eerste studiejaar maak je wel de landelijke rekentoets. Hieronder vind je meer informatie over deze toets.

  • Met een mbo-diploma op niveau 4 kun je naar de hbo-opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo). Je dient wel drie (toelatings)toetsen te behalen: in de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Ook doe je een rekentoets. Hieronder vind je meer informatie.

Hbo en wo

Je bent toelaatbaar voor de opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo) zonder de landelijke toelatingstoetsen.  

Hbo propedeuse (niet Pabo)

Ben je in het bezit van een hbo-propedeuse, maar is dit geen propedeuse van een Pabo opleiding? Dan ben je toelaatbaar wanneer je drie toelatingstoetsen behaalt: in de vakken aardrijkskunde, geschiedenis én natuur & techniek.

Niet de juiste vooropleiding?  

Heb je geen mbo, havo of vwo/hbo/wo diploma? En ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je bij Fontys meedoen aan het 21+ toelatingsonderzoek. Hierbij wordt gemeten of je voldoende capaciteiten hebt om alsnog te worden toegelaten tot de opleiding.

Als dit jouw situatie is, dien dan een verzoek tot inschrijving in op www.studielink.nl en vermeldt daarbij géén vooropleiding. Je wordt dan door ons vanzelf geïnformeerd over het 21+ toelatingsonderzoek.

Je moet daarnaast ook de toelatingstoetsen maken in de vakken aardrijkskunde, geschiedenis én natuur & techniek en de rekentoets. Meer informatie over toelatingstoetsen en ondersteuningsaanbod kun je hier vinden.

Buitenlands diploma

Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.


Wil je na de havo of mbo niveau 4 naar de opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo)? Dan moet je aan kenniseisen voldoen voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis én natuur & techniek. Voor een havist betekent dit dat je een toelatingstoets moet doen voor de vakken die niet in je vakkenpakket zaten. Een mbo'er maakt voor alledrie de vakken de toelatingstoets.

Voor de start van de Pabo hebben studenten één toetskans per vak waarvan ze gebruik moéten maken. Indien de toets niet gehaald wordt, kun je wel starten met de opleiding. We spreken dan van 'voorwaardelijke toelating'. Je hebt gedurende de propedeuse per vak nog twee toetskansen. Als je het niet haalt, moet je de opleiding helaas verlaten.

Informatie over de toelatingseisen, toelatingstoetsen en hoe je je hierop voorbereidt, vind je op onze pagina over toelatingseisen en ons ondersteuningsaanbod (of kijk op goedvoorbereidnaardepabo.nl). Nadat je een verzoek tot inschrijving hebt gedaan bij Fontys, ontvang je informatie over het aanmelden voor de toelatingstoetsen.

Voor de opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo) zijn er eisen aan jouw niveau van rekenen. Hiervoor moet je binnen de propedeuse onder andere de Wiscat Rekentoets behalen. Je gaat deze toets ook voor de start van de opleiding al maken, zodat je weet hoe je ervoor staat en waar je eventueel nog extra op moet inzetten. Als je de toets niet haalt, behoud je in de propedeuse drie reguliere kansen om de toets te halen. Haal je de toets wel, dan hoef je deze in de propedeuse niet meer opnieuw te doen. Na inschrijving via Studielink ontvang je vanzelf meer informatie van ons over de toetsafname.