Sprint naar content

Leraar Bedrijfseconomie

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Sittard

Kom kennismaken

 • Open dagen
 • Proefstuderen
 • En meer...

Ben jij geïnteresseerd in de werking van de economie? Heb je een hart voor leerlingen? Wil jij ze leren om door een economische bril te kijken? Dan is de lerarenopleiding bedrijfseconomie iets voor jou.

Over de opleiding

Een leraar heeft een veelzijdige baan. Tot je takenpakket behoren onder meer lesvoorbereiding, lesgeven en toetsen ontwikkelen en afnemen in samenwerking met je collega’s. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het begeleiden en coachen van leerlingen en voer je gesprekken met scholieren en hun ouders.

Typerend voor de lerarenopleiding bedrijfseconomie is het hoge kennisniveau en de praktijkgerichtheid. Daarnaast is vakintegratie met andere vakken erg belangrijk. Al in het eerste jaar loop je stage. Ook is er veel persoonlijke aandacht voor jou en je ontwikkeling.

Waarom de lerarenopleiding bedrijfseconomie?

 • Kleinschalige opleiding met mensen met dezelfde passie 
 • Al jarenlang één van de beste lerarenopleidingen van Nederland
 • Een goede sfeer en persoonlijke begeleiding
 • Een goede mix tussen theorie en praktijk

 

Wat ga je leren?

Naast gedegen vakinhoudelijke en vakdidactische kennis, ontwikkel je tijdens de lerarenopleiding algemene pedagogische en didactische vaardigheden. Denk aan communicatieve vaardigheden, kennis overdragen en omgaan met leerlingen. Je leert ook samenwerken en functioneren binnen een schoolorganisatie.

Al in jaar 1 loop je stage en kun je het geleerde toepassen in de praktijk, eerst tijdens een snuffelstage op de basisschool en vanaf periode 3 tijdens je eerste grotere schoolstage op een middelbare school.

 • Goede mix tussen theorie en praktijk
 • Aandacht voor het vak én lesgeven
 • Vaardigheden: omgaan met leerlingen en (creatief) kennis overdragen
 • Gebieden: bedrijfseconomie, boekhouden, marketing, logistiek, organisatiekunde, micro- en macro economie, geld en banken, internationale betrekkingen, techten
 
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij de lerarenopleiding bedrijfseconomie:

 • Je volgt hoor- en werkcolleges over vakinhoud, vakdidactiek en onderwijskundige vakken
 • Je werkt aan opdrachten, eventueel samen met anderen studenten
 • Je loopt stage
 • Je voert onderzoek uit
 • Je gaat op bedrijfsbezoeken en excursies in het binnenland en buitenland

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
0 gemiddeld, 0 respondenten
3,6 gemiddeld, 49 respondenten
Aantal eerstejaars
 
0
24
Door naar het tweede jaar
 
0%
72%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 0%
42%
 
HBO-bachelor of hoger 0%
53%
Doorstuderen
 
0%
29%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
88%
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 31-05-2022
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij met ec
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid met ec of m&o of be
 • Natuur & Techniek met ec of m&o of be
 • Cultuur & Maatschappij met ec
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid met ec of m&o of be
 • Natuur & Techniek met ec of m&o of be
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je:
- 21 jaar of ouder op het moment dat de Fontys-opleiding tussentijds start (dat wil zeggen dat de opleiding niet in september start) of,
- 21 jaar of ouder op 1 oktober indien de Fontys-opleiding in september start?
Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+. 

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Placeholder for Fontys video
Als ik de hoogtepunten van de studie zou moeten benoemen, horen de stages daar zeker bij."
Jozir Vrolijk, student
 

Opbouw

In het eerste jaar ziet een lesweek er als volgt uit: 

 • 18 uur hoor- en werkcolleges
 • 4 uur projectwerk
 • 18 uur zelfstudie
 • In periode 3 aangevuld met 3 dagen stage

Het eerste jaar bestaat voor 60 procent uit vakinhoud en vakdidactiek en voor 40 procent voor onderwijskundige vakken. Je bent per week ongeveer 40 uur bezig met je studie, waarvan in het begin van de opleiding ruim de helft gevuld is met lesactiviteiten. 

Het tweede en derde jaar vormen de hoofdfase. Hierin wordt er dieper op de vakinhoud en vakdidactiek van bedrijfseconomie en algemene economie ingegaan. Tijdens de hoofdfase leer je ook hoe je onderwijs ontwerpt, onderzoek verricht en leerlingen begeleidt. Zo ontdek je de veelzijdigheid en complexiteit van het beroep.  

 

Je loopt een langere periode een uitgebreidere stage op een school voor voortgezet onderwijs of het middelbaar beroepsonderwijs en er wordt in toenemende mate zelfstandigheid van je verwacht. Je kwaliteiten als leraar zullen steeds meer zichtbaar worden. 

In het vierde jaar kies je een afstudeerrichting, waarmee je jezelf specialiseert voor het algemeen vormend onderwijs (onderbouw havo/vwo) of het beroepsonderwijs (vmbo/mbo). Daarbij maak je ook een keuze in algemene economie of in bedrijfseconomie. Je krijgt specifieke vakonderdelen, werkt aan je afstudeeronderzoek en loopt de afrondende stage. Dit gehele jaar staat in het teken van het werkveld waarin je aan de slag wilt.   

 
 

Na je opleiding

Als afgestudeerde van de lerarenopleiding bedrijfseconomie kun je meteen gaan werken in de onderbouw van het voortgezet onderwijs (havo/vwo), het beroepsonderwijs (vmbo/mbo) en de volwasseneneducatie (bve). Een leraar is allround inzetbaar binnen een schoolorganisatie. 

 • Leraar Bedrijfseconomie
 • Werken bij (semi)overheidsinstellingen zoals pedagogische centra, onderwijsbegeleidingsdiensten, gemeente, provincie of het rijk
 • Werken bij particuliere instellingen zoals uitgevers van schoolboeken en vakbladen of andere bedrijven

 

 

Agenda

Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Open Dag
4, 5 & 25 november 2023
Programma

Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond. 

Onze open dagen zijn op:
4 november: Eindhoven, Utrecht en Venlo
5 november: Den Bosch, Sittard en Tilburg
25 november: Eindhoven*

*Extra open dag van een aantal opleidingen in verband met verhuizing naar nieuwbouw (Social Work, Logopedie, Podotherapie, Mens en Techniek, MBRT, Fysiotherapie, Verpleegkunde, Verpleegkunde - Technische stroom, Zorg en Technologie, Pedagogiek, Leraar Pedagogiek & Leraar Basisonderwijs.) 

Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.

Meer weten over de opleiding Leraar Bedrijfseconomie Sittard

Scroll door de agenda en krijg een sneak preview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere proefcolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.

Open de Sneak Preview

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Heb je geen recht op studiefinanciering en ben je ouder dan 30 jaar, dan kom je in aanmerking voor STAP-subsidie.

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.